Kaj boste skuhali danes?
Chateaubriand z zelenjavo in béarnsko omako
Chateaubriand z zelenjavo in béarnsko omako
Sestavine
- 600 g pljučne pečenke za chateaubriand (dva debelejša zrezka iz srednjega dela govejega fileja po pribl. 300 g)
- poper
- olje za peko
- 200 g sezonske zelenjave
- 1 žlica masla
béarnska omaka
- sol
- 1,25 dl vode
- ½ žličke pehtranovega kisa
- 3 poprova zrna
- nekaj pehtranovih stebelc
- 1 žlička drobno narezane čebule
- 1 rumenjaka
- 100 g masla
- 1 žlica drobno narezanih pehtranovih listov
- ½ žličke nasekljanih peteršiljevih lističev
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 600 g pljučne pečenke za chateaubriand (dva debelejša zrezka iz srednjega dela govejega fileja po pribl. 300 g)
- poper
- olje za peko
- 200 g sezonske zelenjave
- 1 žlica masla
béarnska omaka
- sol
- 1,25 dl vode
- ½ žličke pehtranovega kisa
- 3 poprova zrna
- nekaj pehtranovih stebelc
- 1 žlička drobno narezane čebule
- 1 rumenjaka
- 100 g masla
- 1 žlica drobno narezanih pehtranovih listov
- ½ žličke nasekljanih peteršiljevih lističev
Postopek
Meso skrbno očistimo (odstranimo morebitne kožice in kite) ter začinimo s soljo in poprom. V primerni ponvi močno segrejemo malo olja in meso z vseh strani lepo popečemo. Nato ga damo na srednje vodilo v pečici, ki smo jo segreli na 140 °C. Med pečenjem s termometrom za meso preverjamo notranjo temperaturo mesa. Ko ta doseže 65 °C, je meso pečeno in v notranjosti lepe rožnate barve. Preden meso narežemo, ga pustimo počivati približno 10 minut.
Med peko mesa o čistimo ali olupimo zelenjavo, jo operemo, v slani vodi skuhamo toliko, da je še čvrsta, nato jo odcedimo in pretresemo na maslu.
Zdaj pripravimo še béarnsko omako. Vodo, ki smo ji dodali kis, poprova zrna, drobno narezana pehtranova stebelca in čebulo, zavremo, nato pa povremo do dveh žlic tekočine in odcedimo. Nekoliko ohlajeni odcejeni zmesi dodamo rumenjak in nad paro penasto stepemo. V jajčno maso počasi dodajamo razpuščeno maslo in nenehno stepamo, da dobimo gosto kremno omako. Na koncu v omako vmešamo nasekljane pehtranove in peteršiljeve lističe; solimo po okusu.
Pečeno meso narežemo na rezine, serviramo z zelenjavo in pripravljeno omako ter takoj ponudimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Solata s peteršiljem in kaprami
Enostavna solata za osvežitev domačega nabora prilog
Brodet s česnovimi kruhki
Obrnjena pita s koreni, karameliziranimi orehi in modrim sirom
Čudovita obrnjena pita kot zelenjavna priloga