Kaj boste skuhali danes?
Goveja pečenka s korenjem in preprosto omako
Goveja pečenka s korenjem in preprosto omako
Sestavine
- 1 žlička moke
- 1 žlička gorčice v prahu
- 1 kg uležanega govejega mesa od križa
- 1 čebula
- 500 g korenja
- sol
- poper
omaka
- 1 žlica moke
- 2,5 dl goveje jušne osnove
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 1 žlička moke
- 1 žlička gorčice v prahu
- 1 kg uležanega govejega mesa od križa
- 1 čebula
- 500 g korenja
- sol
- poper
omaka
- 1 žlica moke
- 2,5 dl goveje jušne osnove
Postopek
Pečico segrejemo na 240 ° C. Moko zmešamo z gorčico v prahu, dodamo nekaj soli in popra in zmes vtremo po celotni površini govedine. Čebulo in korenje olupimo, čebulo narežemo na 8 krhljev, korenje pa po dolgem razpolovimo. Čebulo in korenje razporedimo v pekač, na vrh položimo govedino, pekač postavimo v pečico in pečemo 20 minut.
Temperaturo v pečici znižamo na 190 °C in pečemo še 30 minut, če želimo malo pečeno meso, 40 minut, če želimo srednje pečeno, in 1 uro za prepečeno meso.
Meso in korenje odstranimo iz pekača, preložimo na topel pladenj in pokrijemo z aluminijasto folijo, da ostane toplo. Meso pustimo počivati 30 minut, medtem pa pripravimo priloge po želji.
Za omako postavimo pekač s čebulo in vsemi sokovi na štedilnik, vmešamo moko, postrgamo vse, kar se je zapeklo na dno pekača, kuhamo pol minute, nato pa počasi prilivamo jušno osnovo, da se naredi lepa omaka, ki naj zabrbota. Po potrebi jo dodatno začinimo. Pečenko narežemo in jo postrežemo z omako, korenjem in poljubnimi prilogami.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Solata s čilijevo koruzo
V najbolj vročih mesecih leta solate postanejo glavna jed. Tale je še posebno okusna in osvežilna.
Juha iz prekajene krače in suhega graha
Ko ne vemo kam bi s kračo, ki nam je ostala za veliko noč, pripravite to okusno juho z grahom.
Srčkani piškoti z marmelado
Sladkim srčkom z marmelado se nihče ne more upreti. So najboljši in najbolj prisrčni piškoti z marmelado.
Drobljenec z jabolki, rozinami in datlji
Jabolka, rozine in datlji so skupaj izvrstni.