© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Pražena jetrca v solati z jabolki in robidovim prelivom

Naj bo glavna sestavina jedi ali le dodatek, ki popestri (kot v tej jedi) – jesensko sadje je nekaj najboljšega! Še posebno, če je domače ali vsaj pridelano lokalno.

Pražena jetrca v solati z jabolki in robidovim prelivom

Naj bo glavna sestavina jedi ali le dodatek, ki popestri (kot v tej jedi) – jesensko sadje je nekaj najboljšega! Še posebno, če je domače ali vsaj pridelano lokalno.

Čas priprave 25 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 2 žlici masla
  • 3 kiselkasta jabolka
  • 500 g očiščenih piščančjih jetrc
  • 3 žlice moke
  • sol in poper
  • 100 g solatnih listov
  • 100 g popraženih orehovih jedrc

preliv

  • 200 g robidnic
  • 2 žlici rdečega vina ali portovca
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 2 žlici svetlega rjavega sladkorja in po potrebi še malo
  • 2 žlički ekstra deviškega oljčnega olja
  • sol in poper
  • kruh s hrustljavo skorjo, ko postrežemo (po želji)

Sestavine

  • 2 žlici masla
  • 3 kiselkasta jabolka
  • 500 g očiščenih piščančjih jetrc
  • 3 žlice moke
  • sol in poper
  • 100 g solatnih listov
  • 100 g popraženih orehovih jedrc

preliv

  • 200 g robidnic
  • 2 žlici rdečega vina ali portovca
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 2 žlici svetlega rjavega sladkorja in po potrebi še malo
  • 2 žlički ekstra deviškega oljčnega olja
  • sol in poper
  • kruh s hrustljavo skorjo, ko postrežemo (po želji)

Postopek

1

Najprej pripravimo preliv. Odberemo 8 robidnic in jih damo v skledo. Preostale robidnice, vino, kis in sladkor damo v srednje veliko kozico, pokrijemo s pokrovko in nežno kuhamo 3 minute ali toliko časa, da so robidnice zelo mehke. Dobro jih pretlačimo, nato pa vročo mešanico pretisnemo skozi sito na prihranjene cele robidnice v skledi. Solimo in popramo ter pustimo, da se preliv ohladi. Preliv mora biti precej močnega in sadnega okusa, toda robidnice so zelo različne; po potrebi dodamo še malo sladkorja in spet pokusimo.

2

Jabolka olupimo in jih narežemo na koščke velikosti sladkornih kock. V veliki oplasteni ponvi razpustimo maslo, nanj stresemo jabolka in jih pražimo približno 5 minut, da se zlato obarvajo in zmehčajo, medtem jih vsake toliko obrnemo. (Jabolka lahko pripravimo nekaj ur vnaprej.)

3

Pripravimo še jetrca. Moko dobro solimo in popramo, v njej povaljamo jetrca in odvečno moko otresemo. V ponvi razpustimo preostalo maslo in na njem pražimo jetrca 5 minut ali toliko časa, da se zlato rjavo obarvajo. Sredi praženja jih obrnemo. Ko iz jetrc začnejo iztekati rdeči sokovi, vemo, da so skoraj gotova. V ponev spet stresemo jabolka, da se pogrejejo, nato jo odstavimo.

4

Solato razporedimo na 1 velik ali 4 manjše porcijske krožnike in jo obložimo z jetrci, jabolki in popraženimi orehovimi jedrci. V robidov preliv z metlico vmešamo olje in z njim izdatno prelijemo jed. Po želji postrežemo s kruhom s hrustljavo skorjo.

Kako očistimo piščančja jetrca

S kuhinjskimi škarjami odrežemo vse, kar je videti kitasto ali zelenkasto, pri čemer se potrudimo, da čim bolj ohranimo obliko jetrc. Preden jih povaljamo v moki, jih osušimo s kuhinjskimi brisačkami.

Priljubljeni recepti

Testo za pico, vzhajano z bigo (predtestom)

Testo, ki potrebuje kar dva dni vzhajanja.

25 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.