Kaj boste skuhali danes?
Pražena jetrca v solati z jabolki in robidovim prelivom
Naj bo glavna sestavina jedi ali le dodatek, ki popestri (kot v tej jedi) – jesensko sadje je nekaj najboljšega! Še posebno, če je domače ali vsaj pridelano lokalno.
Pražena jetrca v solati z jabolki in robidovim prelivom
Naj bo glavna sestavina jedi ali le dodatek, ki popestri (kot v tej jedi) – jesensko sadje je nekaj najboljšega! Še posebno, če je domače ali vsaj pridelano lokalno.
Sestavine
- 2 žlici masla
- 3 kiselkasta jabolka
- 500 g očiščenih piščančjih jetrc
- 3 žlice moke
- sol in poper
- 100 g solatnih listov
- 100 g popraženih orehovih jedrc
preliv
- 200 g robidnic
- 2 žlici rdečega vina ali portovca
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 2 žlici svetlega rjavega sladkorja in po potrebi še malo
- 2 žlički ekstra deviškega oljčnega olja
- sol in poper
- kruh s hrustljavo skorjo, ko postrežemo (po želji)
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- 2 žlici masla
- 3 kiselkasta jabolka
- 500 g očiščenih piščančjih jetrc
- 3 žlice moke
- sol in poper
- 100 g solatnih listov
- 100 g popraženih orehovih jedrc
preliv
- 200 g robidnic
- 2 žlici rdečega vina ali portovca
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 2 žlici svetlega rjavega sladkorja in po potrebi še malo
- 2 žlički ekstra deviškega oljčnega olja
- sol in poper
- kruh s hrustljavo skorjo, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Najprej pripravimo preliv. Odberemo 8 robidnic in jih damo v skledo. Preostale robidnice, vino, kis in sladkor damo v srednje veliko kozico, pokrijemo s pokrovko in nežno kuhamo 3 minute ali toliko časa, da so robidnice zelo mehke. Dobro jih pretlačimo, nato pa vročo mešanico pretisnemo skozi sito na prihranjene cele robidnice v skledi. Solimo in popramo ter pustimo, da se preliv ohladi. Preliv mora biti precej močnega in sadnega okusa, toda robidnice so zelo različne; po potrebi dodamo še malo sladkorja in spet pokusimo.
Jabolka olupimo in jih narežemo na koščke velikosti sladkornih kock. V veliki oplasteni ponvi razpustimo maslo, nanj stresemo jabolka in jih pražimo približno 5 minut, da se zlato obarvajo in zmehčajo, medtem jih vsake toliko obrnemo. (Jabolka lahko pripravimo nekaj ur vnaprej.)
Pripravimo še jetrca. Moko dobro solimo in popramo, v njej povaljamo jetrca in odvečno moko otresemo. V ponvi razpustimo preostalo maslo in na njem pražimo jetrca 5 minut ali toliko časa, da se zlato rjavo obarvajo. Sredi praženja jih obrnemo. Ko iz jetrc začnejo iztekati rdeči sokovi, vemo, da so skoraj gotova. V ponev spet stresemo jabolka, da se pogrejejo, nato jo odstavimo.
Solato razporedimo na 1 velik ali 4 manjše porcijske krožnike in jo obložimo z jetrci, jabolki in popraženimi orehovimi jedrci. V robidov preliv z metlico vmešamo olje in z njim izdatno prelijemo jed. Po želji postrežemo s kruhom s hrustljavo skorjo.
Kako očistimo piščančja jetrca
S kuhinjskimi škarjami odrežemo vse, kar je videti kitasto ali zelenkasto, pri čemer se potrudimo, da čim bolj ohranimo obliko jetrc. Preden jih povaljamo v moki, jih osušimo s kuhinjskimi brisačkami.
Priljubljeni recepti
Ocvrte panirane sardele
Marmelada iz rabarbare in jagod
Sladke jagode in kiselkasta rabarbara se odlično ujamejo v osvežilni poletni marmeladi. Če jo naredite z želirnim sladkorjem Wiener Zucker, je uspeh zagotovljen.