
Kaj boste skuhali danes?
Krompirjevi klobučki z bučnim nadevom
Krompirjevi klobučki z bučnim nadevom

Sestavine
za krompirjevo testo
- 400 g krompirja
- 50 g ostre moke
- 50 g gladke moke
- 1 jajce
za nadev
- 20 g sveže naribanega parmezana
- sol
- 250 g maslene buče (maslenka)
- 20 g sesekljane čebule
- oljčno olje
- poper
- ščepec muškatnega oreška
- 50 g sveže albuminske skute (rikote)
za preliv
- 80 g masla
- 4 žajbljevi listi
- 50 g orehovih jedrc

Vam zmanjkuje časa? Poskusite te večerje, ki so gotove v 20 minutah
V hitrem tempu sodobnega vsakdana si po napornem dnevu želimo le še hitro, preprosto in okusno večerjo. Ponujamo nekaj okusnih predlogov!

Tako okusen, da se stopi v ustih: zavitek, ki ga morate poskusiti
Ob pripravi jedilnika za posebne priložnosti se v mislih hitro zatečemo k večjim kosom mesa, morda še k ribam ali morskim sadežem, tokrat pa nas je navdušil vegi zavitek.

Štirje slastni preprosti kolači iz pravokotnega pekača
Imate pravokoten pekač za kolač, ki že predolgo sameva? Imamo štiri krasne recepte za kolač, ki ga lahko pripravite ta konec tedna.
Sestavine
za krompirjevo testo
- 400 g krompirja
- 50 g ostre moke
- 50 g gladke moke
- 1 jajce
za nadev
- 20 g sveže naribanega parmezana
- sol
- 250 g maslene buče (maslenka)
- 20 g sesekljane čebule
- oljčno olje
- poper
- ščepec muškatnega oreška
- 50 g sveže albuminske skute (rikote)
za preliv
- 80 g masla
- 4 žajbljevi listi
- 50 g orehovih jedrc
Postopek
Krompir olupimo, skuhamo in pretlačimo ter ohladimo na sobno temperaturo. Lahko dodamo malce oljčnega olja, da se v krompirju ne bi naredile grudice.
Pripravimo nadev. Bučo olupimo, narežemo in skuhamo. Na oljčnem olju prepražimo čebulo, dodamo kuhano bučo, premešamo, začinimo s soljo, poprom in z muškatnim oreškom, po želji tudi s cimetom ter prepražimo. Priložimo še skuto, premešamo in maso pretlačimo. Preverimo okus in po potrebi dodatno začinimo.
Vse sestavine za testo dodamo k pretlačenemu krompirju in na hitro vgnetemo testo. Delovno površino pomokamo z ostro moko, testo razvaljamo na debelino 5 mm in iz njega z okroglim obodom izrežemo 20 krogov premera 9 cm (lahko pa testo oblikujemo v svaljek premera 5 cm, ga narežemo na kose, težke približno 50 g, jih sploščimo z roko in oblikujemo kroge). Polovico krogov obložimo z nadevom, s preostalimi krogi pa klobučke prekrijemo. S pomokanimi vilicami enakomerno zatisnemo robove.
Klobučke kuhamo v vreli, slani vodi – kuhani so, ko priplavajo na površje. S penovko jih previdno vzamemo iz vode, jih malce podržimo na kuhinjski brisački, da se odcedijo, in položimo na tople servirne krožnike. Zabelimo jih s spenjenim maslom, v katerega smo dodali tanko narezane žajbljeve lističe. Na koncu jed posujemo z grobo nasekljanimi orehi, po njej lahko naribamo prekajeno skuto, poljubno okrasimo in takoj ponudimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pomarančna pita s čokolado
Pomaranča in čokolada pomenita samo eno; praznični duh
Kola s sladoledom
Morda se zdi kombinacija nenavadna, a preko luže je 'ice cream float' večna klasika