
Kaj boste skuhali danes?
Krompirjevi klobučki z bučnim nadevom
Krompirjevi klobučki z bučnim nadevom

Sestavine
za krompirjevo testo
- 400 g krompirja
- 50 g ostre moke
- 50 g gladke moke
- 1 jajce
za nadev
- 20 g sveže naribanega parmezana
- sol
- 250 g maslene buče (maslenka)
- 20 g sesekljane čebule
- oljčno olje
- poper
- ščepec muškatnega oreška
- 50 g sveže albuminske skute (rikote)
za preliv
- 80 g masla
- 4 žajbljevi listi
- 50 g orehovih jedrc

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
za krompirjevo testo
- 400 g krompirja
- 50 g ostre moke
- 50 g gladke moke
- 1 jajce
za nadev
- 20 g sveže naribanega parmezana
- sol
- 250 g maslene buče (maslenka)
- 20 g sesekljane čebule
- oljčno olje
- poper
- ščepec muškatnega oreška
- 50 g sveže albuminske skute (rikote)
za preliv
- 80 g masla
- 4 žajbljevi listi
- 50 g orehovih jedrc
Postopek
Krompir olupimo, skuhamo in pretlačimo ter ohladimo na sobno temperaturo. Lahko dodamo malce oljčnega olja, da se v krompirju ne bi naredile grudice.
Pripravimo nadev. Bučo olupimo, narežemo in skuhamo. Na oljčnem olju prepražimo čebulo, dodamo kuhano bučo, premešamo, začinimo s soljo, poprom in z muškatnim oreškom, po želji tudi s cimetom ter prepražimo. Priložimo še skuto, premešamo in maso pretlačimo. Preverimo okus in po potrebi dodatno začinimo.
Vse sestavine za testo dodamo k pretlačenemu krompirju in na hitro vgnetemo testo. Delovno površino pomokamo z ostro moko, testo razvaljamo na debelino 5 mm in iz njega z okroglim obodom izrežemo 20 krogov premera 9 cm (lahko pa testo oblikujemo v svaljek premera 5 cm, ga narežemo na kose, težke približno 50 g, jih sploščimo z roko in oblikujemo kroge). Polovico krogov obložimo z nadevom, s preostalimi krogi pa klobučke prekrijemo. S pomokanimi vilicami enakomerno zatisnemo robove.
Klobučke kuhamo v vreli, slani vodi – kuhani so, ko priplavajo na površje. S penovko jih previdno vzamemo iz vode, jih malce podržimo na kuhinjski brisački, da se odcedijo, in položimo na tople servirne krožnike. Zabelimo jih s spenjenim maslom, v katerega smo dodali tanko narezane žajbljeve lističe. Na koncu jed posujemo z grobo nasekljanimi orehi, po njej lahko naribamo prekajeno skuto, poljubno okrasimo in takoj ponudimo.