© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Grozdna torta s smetanovo kremo

Grozdna torta s smetanovo kremo

Čas priprave 1 h 30 min + hlajenje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 16 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Bildflug

Sestavine

krema

  • 50 g surove marcipanove mase
  • 80 g kristalnega sladkorja
  • 3,75 dl mleka
  • 3 rumenjaki
  • 5 listov želatine
  • 4 žlice mandljevega likerja
  • 3,75 dl sladke smetane
  • 5 rumenjakov
  • 3 beljaki
  • sredica ½ vaniljevega stroka
  • 60 g moke
  • 20 g jedilnega škroba
  • 40 g naribane rahlo grenke čokolade
  • 600 g prebranega grozdja (poljubne sorte)
  • 30 g riževih vafljev
  • 2,5 dl stepene sladke smetane

Sestavine

krema

  • 50 g surove marcipanove mase
  • 80 g kristalnega sladkorja
  • 3,75 dl mleka
  • 3 rumenjaki
  • 5 listov želatine
  • 4 žlice mandljevega likerja
  • 3,75 dl sladke smetane
  • 5 rumenjakov
  • 3 beljaki
  • sredica ½ vaniljevega stroka
  • 60 g moke
  • 20 g jedilnega škroba
  • 40 g naribane rahlo grenke čokolade
  • 600 g prebranega grozdja (poljubne sorte)
  • 30 g riževih vafljev
  • 2,5 dl stepene sladke smetane

Postopek

1

Marcipan najprej z enim rumenjakom do mehkega pregnetemo, potem pa postopoma dodajamo preostale rumenjake, tretjino kristalnega sladkorja in vaniljevo sredico ter penasto zmešamo. Beljak stepemo s preostalim sladkorjem v čvrst sneg. Moko z jedilnim škrobom presejemo in vanjo vmešamo naribano čokolado. V rumenjakovo maso postopoma po tretjinah vmešamo sneg in mešanico moke, jedilnega škroba in čokolade.

2

Pekač obložimo s papirjem za peko. Na papirju označimo dva kroga s premerom 24 cm in nanju enako debelo porazdelimo pripravljeno maso. Pečemo v prej ogreti pečici pri 200 °C približno 10 do 12 minut. S pomočjo tortnega obroča robova oblatov gladko prirežemo, nato pa obroč položimo na en oblat tako, da ga zaobjame.

3

Pripravimo še kremo. Sladkor, mleko in rumenjake penasto zmešamo in v tej masi raztopimo želatino, ki smo jo prej namočili v mrzli vodi in dobro oželi. Kremo pretlačimo skozi cedilo. V kotličku za stepanje gladko zmešamo marcipan z malo kreme. Nato vmešamo preostalo kremo in mandljev liker. Smetano stepemo in jo previdno vmešamo v ohlajeno, vendar še tekočo kremo. Približno tretjino kreme namažemo na tortno podlago. Po kremi porazdelimo grozdje 16 grozdnih jagod prihranimo za okras) in premažemo z drugo tretjino kreme. Pokrijemo s tortnim oblatom, premažemo s kremo in površino lepo zgladimo. Torto postavimo v hladilnik, da se krema strdi. Nato jo z nožem ločimo od obroča, obroč pa previdno odstranimo.

4

Riževe vaflje z drobimo. Površino in obod torte tanko namažemo s smetano in potresemo s hrustljavimi riževimi drobtinami. Preostalo stepeno smetano napolnimo v brizgalno vrečko. Torto okrasimo s smetanovimi rozetami in grozdnimi jagodami.

Priljubljeni recepti

Ražnjiči z morskimi sadeži, ananasom in kokosom

Rakci in riba na nabodalih s tropskim pridihom

20 min
Enostavno

»Pohane šnite« z borovničevim kompotom

Iz rubrike Otroci kuhamo

Enostavno

Morska žaba v zeliščni skorjici

Ta morska žaba je slastna riba, ki je preprosta za pripraviti.

40 min
Enostavno

Sladka lazanja iz palačink

Čeprav so mesne lazanje najslajše, vas ta iz palačink prav zagotovo ne bo razočarala!

1 h
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.