Kaj boste skuhali danes?
Grozdna torta s smetanovo kremo
Grozdna torta s smetanovo kremo
Sestavine
krema
- 50 g surove marcipanove mase
- 80 g kristalnega sladkorja
- 3,75 dl mleka
- 3 rumenjaki
- 5 listov želatine
- 4 žlice mandljevega likerja
- 3,75 dl sladke smetane
- 5 rumenjakov
- 3 beljaki
- sredica ½ vaniljevega stroka
- 60 g moke
- 20 g jedilnega škroba
- 40 g naribane rahlo grenke čokolade
- 600 g prebranega grozdja (poljubne sorte)
- 30 g riževih vafljev
- 2,5 dl stepene sladke smetane
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
krema
- 50 g surove marcipanove mase
- 80 g kristalnega sladkorja
- 3,75 dl mleka
- 3 rumenjaki
- 5 listov želatine
- 4 žlice mandljevega likerja
- 3,75 dl sladke smetane
- 5 rumenjakov
- 3 beljaki
- sredica ½ vaniljevega stroka
- 60 g moke
- 20 g jedilnega škroba
- 40 g naribane rahlo grenke čokolade
- 600 g prebranega grozdja (poljubne sorte)
- 30 g riževih vafljev
- 2,5 dl stepene sladke smetane
Postopek
Marcipan najprej z enim rumenjakom do mehkega pregnetemo, potem pa postopoma dodajamo preostale rumenjake, tretjino kristalnega sladkorja in vaniljevo sredico ter penasto zmešamo. Beljak stepemo s preostalim sladkorjem v čvrst sneg. Moko z jedilnim škrobom presejemo in vanjo vmešamo naribano čokolado. V rumenjakovo maso postopoma po tretjinah vmešamo sneg in mešanico moke, jedilnega škroba in čokolade.
Pekač obložimo s papirjem za peko. Na papirju označimo dva kroga s premerom 24 cm in nanju enako debelo porazdelimo pripravljeno maso. Pečemo v prej ogreti pečici pri 200 °C približno 10 do 12 minut. S pomočjo tortnega obroča robova oblatov gladko prirežemo, nato pa obroč položimo na en oblat tako, da ga zaobjame.
Pripravimo še kremo. Sladkor, mleko in rumenjake penasto zmešamo in v tej masi raztopimo želatino, ki smo jo prej namočili v mrzli vodi in dobro oželi. Kremo pretlačimo skozi cedilo. V kotličku za stepanje gladko zmešamo marcipan z malo kreme. Nato vmešamo preostalo kremo in mandljev liker. Smetano stepemo in jo previdno vmešamo v ohlajeno, vendar še tekočo kremo. Približno tretjino kreme namažemo na tortno podlago. Po kremi porazdelimo grozdje 16 grozdnih jagod prihranimo za okras) in premažemo z drugo tretjino kreme. Pokrijemo s tortnim oblatom, premažemo s kremo in površino lepo zgladimo. Torto postavimo v hladilnik, da se krema strdi. Nato jo z nožem ločimo od obroča, obroč pa previdno odstranimo.
Riževe vaflje z drobimo. Površino in obod torte tanko namažemo s smetano in potresemo s hrustljavimi riževimi drobtinami. Preostalo stepeno smetano napolnimo v brizgalno vrečko. Torto okrasimo s smetanovimi rozetami in grozdnimi jagodami.