
Grozdna torta s smetanovo kremo
Grozdna torta s smetanovo kremo

Sestavine
krema
- 50 g surove marcipanove mase
- 80 g kristalnega sladkorja
- 3,75 dl mleka
- 3 rumenjaki
- 5 listov želatine
- 4 žlice mandljevega likerja
- 3,75 dl sladke smetane
- 5 rumenjakov
- 3 beljaki
- sredica ½ vaniljevega stroka
- 60 g moke
- 20 g jedilnega škroba
- 40 g naribane rahlo grenke čokolade
- 600 g prebranega grozdja (poljubne sorte)
- 30 g riževih vafljev
- 2,5 dl stepene sladke smetane

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
krema
- 50 g surove marcipanove mase
- 80 g kristalnega sladkorja
- 3,75 dl mleka
- 3 rumenjaki
- 5 listov želatine
- 4 žlice mandljevega likerja
- 3,75 dl sladke smetane
- 5 rumenjakov
- 3 beljaki
- sredica ½ vaniljevega stroka
- 60 g moke
- 20 g jedilnega škroba
- 40 g naribane rahlo grenke čokolade
- 600 g prebranega grozdja (poljubne sorte)
- 30 g riževih vafljev
- 2,5 dl stepene sladke smetane
Postopek
Marcipan najprej z enim rumenjakom do mehkega pregnetemo, potem pa postopoma dodajamo preostale rumenjake, tretjino kristalnega sladkorja in vaniljevo sredico ter penasto zmešamo. Beljak stepemo s preostalim sladkorjem v čvrst sneg. Moko z jedilnim škrobom presejemo in vanjo vmešamo naribano čokolado. V rumenjakovo maso postopoma po tretjinah vmešamo sneg in mešanico moke, jedilnega škroba in čokolade.
Pekač obložimo s papirjem za peko. Na papirju označimo dva kroga s premerom 24 cm in nanju enako debelo porazdelimo pripravljeno maso. Pečemo v prej ogreti pečici pri 200 °C približno 10 do 12 minut. S pomočjo tortnega obroča robova oblatov gladko prirežemo, nato pa obroč položimo na en oblat tako, da ga zaobjame.
Pripravimo še kremo. Sladkor, mleko in rumenjake penasto zmešamo in v tej masi raztopimo želatino, ki smo jo prej namočili v mrzli vodi in dobro oželi. Kremo pretlačimo skozi cedilo. V kotličku za stepanje gladko zmešamo marcipan z malo kreme. Nato vmešamo preostalo kremo in mandljev liker. Smetano stepemo in jo previdno vmešamo v ohlajeno, vendar še tekočo kremo. Približno tretjino kreme namažemo na tortno podlago. Po kremi porazdelimo grozdje 16 grozdnih jagod prihranimo za okras) in premažemo z drugo tretjino kreme. Pokrijemo s tortnim oblatom, premažemo s kremo in površino lepo zgladimo. Torto postavimo v hladilnik, da se krema strdi. Nato jo z nožem ločimo od obroča, obroč pa previdno odstranimo.
Riževe vaflje z drobimo. Površino in obod torte tanko namažemo s smetano in potresemo s hrustljavimi riževimi drobtinami. Preostalo stepeno smetano napolnimo v brizgalno vrečko. Torto okrasimo s smetanovimi rozetami in grozdnimi jagodami.