Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 270 g listnatega testa
- 1 rahlo stepen beljak
- 2,5 dl karamela (pribl. 15 kock)
nadev
- 2 lista želatine
- 200 g skute (20 %)
- 3 žlice vaniljevega sladkorja
- 4 žlice jajčnega likerja
- 1 dl sladke smetane
- 400 g češpelj
Tako se skuha prava domača jota po starem receptu
Jota je prima jed na žlico, ki še posebno tekne pozimi. In čeprav ji pravimo enolončnica, jo pravzaprav kuhamo v treh loncih.
Tako pire pripravi chef z 31 Michelinovimi zvezdicami
Težko bi našli jed, ki je preprostejša in bolj vsestranska od krompirjevega pireja. Slastna je že osnovna različica, mi pa smo za vas zbrali nekaj prav posebnih idej.
Božanski čufti v paradižnikovi enolončnici, ki pogreje in nasiti
Morda smo res bolj navajeni čuftov v paradižnikovi omaki, ampak v paradižnikovi juhi so res odlični - to je preprost recept, ki ga boste pripravljali znova in znova.
Sestavine
- 270 g listnatega testa
- 1 rahlo stepen beljak
- 2,5 dl karamela (pribl. 15 kock)
nadev
- 2 lista želatine
- 200 g skute (20 %)
- 3 žlice vaniljevega sladkorja
- 4 žlice jajčnega likerja
- 1 dl sladke smetane
- 400 g češpelj
Postopek
Listnato testo razvaljamo na delovni površini in ga razrežemo na šest kvadratov, ki jih diagonalno prerežemo tako, da dobimo dvanajst trikotnikov. Trikotnike zložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Premažemo jih z beljakom in pečemo v prej segreti pečici pri 200 °C približno 8 minut. Pečene trikotnike zložimo na kuhinjsko mrežo, da se ohladijo.
Karamelne kocke stresemo v kozico in jih raztopimo na blagem ognju. Da bi bila glazura bolj tekoča, primešamo karamelu malo hladnega mleka ali nekaj ledenih kock.
Šest ohlajenih trikotnikov namažemo s karamelom in pustimo, da se karamelna glazura posuši.
Zdaj pripravimo še nadev. Želatino namočimo v hladni vodi. V skledi gladko zmešamo skuto z vaniljevim sladkorjem in jajčnim likerjem. Želatino dobro ožmemo, raztopimo v vodni kopeli, potem pa vanjo vmešamo skutno maso. Previdno primešamo še čvrsto stepeno sladko smetano in kremo postavimo za pol ure v hladilnik.
Češplje operemo, razpolovimo, odstranimo koščice in narežemo na rezine.
V brizgalno vrečko napolnimo skutno maso in jo nabrizgamo na trikotnike brez karamelne glazure. Kremo obložimo s češpljevimi rezinami in pokrijemo s trikotniki s karamelno glazuro.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Češnjeva marmelada s cimetom
Gorčični pire
Solata s tunino in šparglji
Solata iz Nice, a s preobratom: namesto stročjega fižola si privoščimo nežne šparglje