
Grozdni žele s penino
Grozdni žele s penino

Sestavine
- 60 g grozdja brez semen
- 6 žlic bezgovega soka
- 4 listi želatine
- 4 dl penine
krema
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 0,75 dl kisle smetane
- sok ½ limone
- 0,5 dl sladke smetane

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 60 g grozdja brez semen
- 6 žlic bezgovega soka
- 4 listi želatine
- 4 dl penine
krema
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 0,75 dl kisle smetane
- sok ½ limone
- 0,5 dl sladke smetane
Postopek
Grozdne jagode operemo in drobno narežemo; nekaj jih prihranimo za okras.
Bezgov sok s sladkorjem v prahu hitro zavremo, nato pa odstavimo. Želatino, ki smo jo namočili v hladni vodi, ožmemo in med mešanjem raztopimo v toplem bezgovem soku. Vmešamo penino in drobno narezano grozdje ter počakamo, da masa rahlo želira. Žele napolnimo v kozarce za penino in postavimo za 1 uro v hladilnik, da se žele dovolj strdi.
Kislo smetano gladko zmešamo s sladkorjem v prahu in limonovim sokom. Vmešamo čvrsto stepeno sladko smetano. Smetanovo zmes napolnimo v brizgalno vrečko in nabrizgamo na dobro ohlajen žele. Okrasimo z rezinicami grozdnih jagod in ponudimo.