© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Goveja bržola z maslom s kostnim mozgom

Goveja bržola z maslom s kostnim mozgom

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 1 goveja bržola, približno 1 kg, z očiščeno kostjo (cowboy steak)
  • oljčno olje
  • strt črni poper
  • groba morska sol

maslo s kostnim mozgom

  • 2 mozgovi kosti (mesarja prosimo, da ju po dolgem razpolovi)
  • 150 g mehkega masla
  • 2 šalotki
  • pest peteršilja
  • sol

za prilogo

  • vodna kreša, zabeljena z limonovim sokom in oljčnim oljem

Sestavine

  • 1 goveja bržola, približno 1 kg, z očiščeno kostjo (cowboy steak)
  • oljčno olje
  • strt črni poper
  • groba morska sol

maslo s kostnim mozgom

  • 2 mozgovi kosti (mesarja prosimo, da ju po dolgem razpolovi)
  • 150 g mehkega masla
  • 2 šalotki
  • pest peteršilja
  • sol

za prilogo

  • vodna kreša, zabeljena z limonovim sokom in oljčnim oljem

Postopek

1

Za maslo s kostnim mozgom pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Razpolovljeni kosti položimo na pekač in ju pečemo 20 minut. Pečice ne ugasnemo. Ko se kosi kosti toliko ohladijo, da jih lahko primemo, mozeg postrgamo v skledo.

2

V kozici razpustimo žlico mehkega masla in na njem nežno pražimo drobno sesekljano šalotko s ščepom soli, da se zelo zmehča. Pustimo, da se ohladi, nato damo šalotko, mozeg, preostalo maslo in peteršilj v skledo. Dobro solimo, nato zmešamo z električnim mešalnikom, da dobimo bledo stepeno zmes. Oblikujemo jo v klobaso, zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in shranimo v hladilnik.

3

Bržolo vzamemo iz hladilnika 45 minut pred peko. Po vsej površini jo natremo z oljčnim oljem ter izdatno začinimo s strtim črnim poprom in grobo morsko soljo.

4

Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Na štedilniku močno razgrejemo rebrasto ali drugo težko ponev in v njej popečemo meso – začnemo z maščobnim robom, tako da se maščoba stopi. Nato meso popečemo še po obeh straneh, da se lepo rjavo obarva – to traja približno 8 do 10 minut. Potem meso preložimo v pekač in ga do konca spečemo v pečici: za srednje pečeno meso bo trajalo kakšnih 25 do 30 minut. Sredi peke ga obrnemo. Ko je meso gotovo, ga pustimo 15 minut počivati. Postrežemo ga na deski skupaj z rezinami mozgovega masla in zabeljeno vodno krešo.

Priljubljeni recepti

Smetanova juha s kumino in rezinami opečenega kruha

Kumina ni le za kumarično solato!

Enostavno

Fige s parmezanom in prelivom iz rdečega popra

Hitra okusna solata s figami in parmezanom

10 min
Enostavno

Negroni z rumom

Ali veste, ob kakšni priložnosti je nastal negroni?

5 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.