Kaj boste skuhali danes?
Goveja bržola z maslom s kostnim mozgom
Goveja bržola z maslom s kostnim mozgom
Sestavine
- 1 goveja bržola, približno 1 kg, z očiščeno kostjo (cowboy steak)
- oljčno olje
- strt črni poper
- groba morska sol
maslo s kostnim mozgom
- 2 mozgovi kosti (mesarja prosimo, da ju po dolgem razpolovi)
- 150 g mehkega masla
- 2 šalotki
- pest peteršilja
- sol
za prilogo
- vodna kreša, zabeljena z limonovim sokom in oljčnim oljem
Taco burgerji: kombinacija, ki vas bo zasvojila
Taco burger je hitra, hrustljava in noro okusna fuzija tortilje in sočnega burgerja. Preprost recept za sproščeno kosilo ali večerjo.
Z alpskih smučišč v naše domove: pripravite priljubljene germknödle
Mehki kvašeni cmok germknödel je specialiteta iz Avstrije in Bavarske, ki jo dobro poznajo obiskovalci smučišč, a privoščite si ga lahko tudi brez obutih pancerjev.
Nebeško dobre orehove palačinke s smetano
Kuhanje je zanjo umetnost in čustvo v enem. Eugenija Carl prisega na sladko pregreho, ki nikoli ne razočara – orehove palačinke s smetano.
Sestavine
- 1 goveja bržola, približno 1 kg, z očiščeno kostjo (cowboy steak)
- oljčno olje
- strt črni poper
- groba morska sol
maslo s kostnim mozgom
- 2 mozgovi kosti (mesarja prosimo, da ju po dolgem razpolovi)
- 150 g mehkega masla
- 2 šalotki
- pest peteršilja
- sol
za prilogo
- vodna kreša, zabeljena z limonovim sokom in oljčnim oljem
Postopek
Za maslo s kostnim mozgom pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Razpolovljeni kosti položimo na pekač in ju pečemo 20 minut. Pečice ne ugasnemo. Ko se kosi kosti toliko ohladijo, da jih lahko primemo, mozeg postrgamo v skledo.
V kozici razpustimo žlico mehkega masla in na njem nežno pražimo drobno sesekljano šalotko s ščepom soli, da se zelo zmehča. Pustimo, da se ohladi, nato damo šalotko, mozeg, preostalo maslo in peteršilj v skledo. Dobro solimo, nato zmešamo z električnim mešalnikom, da dobimo bledo stepeno zmes. Oblikujemo jo v klobaso, zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in shranimo v hladilnik.
Bržolo vzamemo iz hladilnika 45 minut pred peko. Po vsej površini jo natremo z oljčnim oljem ter izdatno začinimo s strtim črnim poprom in grobo morsko soljo.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Na štedilniku močno razgrejemo rebrasto ali drugo težko ponev in v njej popečemo meso – začnemo z maščobnim robom, tako da se maščoba stopi. Nato meso popečemo še po obeh straneh, da se lepo rjavo obarva – to traja približno 8 do 10 minut. Potem meso preložimo v pekač in ga do konca spečemo v pečici: za srednje pečeno meso bo trajalo kakšnih 25 do 30 minut. Sredi peke ga obrnemo. Ko je meso gotovo, ga pustimo 15 minut počivati. Postrežemo ga na deski skupaj z rezinami mozgovega masla in zabeljeno vodno krešo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Čičerkina juha
Juha, polna stročnic, zelenjave in začimb je odlična in zdrava večerja. Če ostane, bo pa naslednji dan še malica v službi.
Artičoke z burrato po sicilijansko
Čudovito aromatične artičoke in kremasta burrata
Zeleni gaspačo z burrato in pršutom
Preden poletje reče zadnjo besedo, pripravite slasten zeleni gaspačo