Kaj boste skuhali danes?
Goveja bržola z maslom s kostnim mozgom
Goveja bržola z maslom s kostnim mozgom
Sestavine
- 1 goveja bržola, približno 1 kg, z očiščeno kostjo (cowboy steak)
- oljčno olje
- strt črni poper
- groba morska sol
maslo s kostnim mozgom
- 2 mozgovi kosti (mesarja prosimo, da ju po dolgem razpolovi)
- 150 g mehkega masla
- 2 šalotki
- pest peteršilja
- sol
za prilogo
- vodna kreša, zabeljena z limonovim sokom in oljčnim oljem
Najboljši pad thai bo odslej kar vaš domač
Popolna kombinacija slanega, sladkega, kislega in pikantnega je razlog, da je pad thai postal priljubljen po vsem svetu. Pripravite ga še vi.
Kostanj, kot ga še ne poznate
Ker smo se navadnega pečenega kostanja že najdeli, smo ga tokrat nadgradili - z žajbljem, medom in maslom. Je kdo rekel, da je kostanj dolgočasen?
Italijanska klasika v novi preobleki: popoln čokoladni tiramisu
Kremast, čokoladen in brez jajc – ta tiramisu je preprosto popoln! Italijanska klasika v novi različici, ki jo boste želeli pripraviti znova in znova.
Sestavine
- 1 goveja bržola, približno 1 kg, z očiščeno kostjo (cowboy steak)
- oljčno olje
- strt črni poper
- groba morska sol
maslo s kostnim mozgom
- 2 mozgovi kosti (mesarja prosimo, da ju po dolgem razpolovi)
- 150 g mehkega masla
- 2 šalotki
- pest peteršilja
- sol
za prilogo
- vodna kreša, zabeljena z limonovim sokom in oljčnim oljem
Postopek
Za maslo s kostnim mozgom pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Razpolovljeni kosti položimo na pekač in ju pečemo 20 minut. Pečice ne ugasnemo. Ko se kosi kosti toliko ohladijo, da jih lahko primemo, mozeg postrgamo v skledo.
V kozici razpustimo žlico mehkega masla in na njem nežno pražimo drobno sesekljano šalotko s ščepom soli, da se zelo zmehča. Pustimo, da se ohladi, nato damo šalotko, mozeg, preostalo maslo in peteršilj v skledo. Dobro solimo, nato zmešamo z električnim mešalnikom, da dobimo bledo stepeno zmes. Oblikujemo jo v klobaso, zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in shranimo v hladilnik.
Bržolo vzamemo iz hladilnika 45 minut pred peko. Po vsej površini jo natremo z oljčnim oljem ter izdatno začinimo s strtim črnim poprom in grobo morsko soljo.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Na štedilniku močno razgrejemo rebrasto ali drugo težko ponev in v njej popečemo meso – začnemo z maščobnim robom, tako da se maščoba stopi. Nato meso popečemo še po obeh straneh, da se lepo rjavo obarva – to traja približno 8 do 10 minut. Potem meso preložimo v pekač in ga do konca spečemo v pečici: za srednje pečeno meso bo trajalo kakšnih 25 do 30 minut. Sredi peke ga obrnemo. Ko je meso gotovo, ga pustimo 15 minut počivati. Postrežemo ga na deski skupaj z rezinami mozgovega masla in zabeljeno vodno krešo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Fige s parmezanom in prelivom iz rdečega popra
Hitra okusna solata s figami in parmezanom