
Fižol z govedino
Fižol z govedino

Sestavine
- 800 g belega fižola
- 1 kg mlade govedine
- 100 g svinjske masti ali olja
- 4 čebule
- 3 korenčki
- 1 glavica česna
- 50 g moke
- 1 zvrhana žlica sladke mlete paprike
- 1 zvrhana žlica paradižnikove mezge
- velik šop peteršilja
- 3 lovorovi listi
- 3 čiliji
- sol in poper

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.
Sestavine
- 800 g belega fižola
- 1 kg mlade govedine
- 100 g svinjske masti ali olja
- 4 čebule
- 3 korenčki
- 1 glavica česna
- 50 g moke
- 1 zvrhana žlica sladke mlete paprike
- 1 zvrhana žlica paradižnikove mezge
- velik šop peteršilja
- 3 lovorovi listi
- 3 čiliji
- sol in poper
Postopek
Fižol preberemo in ga čez noč namočimo. Naslednji dan ga odcedimo, prelijemo s svežo vodo in damo kuhat. Ko zavre, ga kuhamo 10 do 15 minut, nato ga ponovno odcedimo. Čebulo drobno sesekljamo, korenček ostrgamo in narežemo na kolobarje. Meso narežemo na večje kocke.
V kotličku segrejemo maščobo in na njem nekoliko popražimo čebulo in korenček, dodamo meso in ga dušimo, dokler tekočina ne izhlapi. Dodamo odcejen fižol, na grobo nasekljane stroke česna in čilije ter zalijemo s toliko vode, da so sestavine pokrite. Na zmernem ognju kuhamo, da se vse sestavine zmehčajo; po potrebi med kuhanjem dodamo še malo vode.
V skodelici zmešamo moko in mleto papriko z malo vode. Ko je fižol skoraj mehek, vlijemo zmes moke in paprike, dodamo paradižnikovo mezgo, lovor, sol, poper in nasekljan peteršilj ter kuhamo še 20 do 30 minut.