Kaj boste skuhali danes?
Golaževa juha s papriko in krompirjem
Golaževa juha s papriko in krompirjem
Sestavine
- 1 kg bočnika (sprednja golen)
- 500 g čebule
- 1 rumena paprika
- 1 rdeča paprika
- 1 zelena paprika
- 400 g krompirja
- 200 g mesnate slanine (potrebušina)
- 2 žlici svinjske masti
- 1 žlica zmlete paprike
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 2 litra goveje jušne osnove
- 4 lovorovi listi
- 5 zdrobljenih brinovih jagod
- 1 žlička kumine
- 1 žlička majarona
- 1 žlička pehtrana
- 3 stroki česna
- 2 čilija
- sol
- sveže zmlet poper
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 1 kg bočnika (sprednja golen)
- 500 g čebule
- 1 rumena paprika
- 1 rdeča paprika
- 1 zelena paprika
- 400 g krompirja
- 200 g mesnate slanine (potrebušina)
- 2 žlici svinjske masti
- 1 žlica zmlete paprike
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 2 litra goveje jušne osnove
- 4 lovorovi listi
- 5 zdrobljenih brinovih jagod
- 1 žlička kumine
- 1 žlička majarona
- 1 žlička pehtrana
- 3 stroki česna
- 2 čilija
- sol
- sveže zmlet poper
Postopek
Meso skrbno očistimo, odstranimo kite in kožice ter narežemo na kocke. Čebulo olupimo in narežemo na drobne kocke. Papriko operemo in očistimo ter prav tako narežemo na kockice. Česen olupimo in narežemo na tanke rezine. Krompir olupimo, narežemo na drobne kocke in v hladni vodi prihranimo. Slanino narežemo najprej na tanke rezine, nato pa na drobne koščke.
Čebulo prepražimo na vroči svinjski masti. Dodamo paradižnikovo mezgo in zmleto papriko ter takoj dolijemo govejo jušno osnovo. Zavremo in dodamo najprej meso, nato pa vse začimbe razen soli. Dobro premešamo in počasi kuhljamo približno eno uro. Juhi dodamo krompir, vse skupaj kuhamo približno deset minut, nakar dodamo še slanino in papriko ter kuhamo nadaljnjih deset minut. Iz juhe poberemo lovorove liste. Juho po okusu solimo, serviramo v jušne skledice in po želji okrasimo s svežimi lovorovimi listi. H golaževi juhi odlično tekne kmečki kruh.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Topla ohrovtova solata z mandlji in pršutom
Jesenski kruhovi cmoki
Ne zavrzite starega kruha, raje ga uporabite za fine kruhove cmoke