Kaj boste skuhali danes?
Beli fižol s tunino
Fižol je ena najbolj priljubljenih stročnic na svetu in brez dvoma pomemben sooblikovalec prehranske kulture Slovencev.
Beli fižol s tunino
Fižol je ena najbolj priljubljenih stročnic na svetu in brez dvoma pomemben sooblikovalec prehranske kulture Slovencev.
Njegova domovina je Južna Amerika, v Evropi je bil prvič pisno omenjen leta 1542, na naših tleh pa smo ga začeli gojiti šele v 17. stoletju. Pred tem je v našem delu sveta kraljeval bob, ki so ga gojili že pred vsaj 9000 leti, a do danes ga je fižol skoraj povsem izrinil. Njegovo slovensko ime se je prek drugih jezikov postopoma razvilo iz latinskega izraza phaseolus oziroma starega grškega izraza phasoúli. Istega izvora je tudi pasulj.
Fižol ima visoko hranilno vrednost, zato so mu v srednjem veku pravili meso ubogih. Dandanes iz njega pripravljamo najrazličnejše dobrote. Nenazadnje bi morali po nasvetih strokovnjakov pojesti več fižola ter manj rdečega mesa, če želimo zaščititi naš planet in lastno zdravje.
Sestavine
- 500 g suhega belega fižola
- 2 pločevinki tunine v olju
- 1 manjša rdeča čebula
- peteršilj
- rožmarin
- lovorov list
- sol in poper
- 20 g oljčnega olja
- kis
Vsak dan medenjak: nova družinska adventna tradicija
Medenjaki so imenitni tudi za okraševanje in obdarovanje. Okrasimo drevesce ali pa izdelajmo adventni koledar, s katerim bo vsak dan poln prazničnega pričakovanja.
Naveličani enoličnih zajtrkov? Preizkusite te recepte
Ovseni kosmiči so zdravi, hranljivi in čudovito vsestranski. Z nekaj izvirnosti si lahko vsak dan pričaramo povsem nov in slasten zajtrk.
David Vračko: Njegova najnovejša pogruntavščina je MakDonalc
David Vračko je eden tistih chefov, ki kuhanje živijo. Obed pod njegovo taktirko pa je vsakič unikatno kuharsko gledališče.
Sestavine
- 500 g suhega belega fižola
- 2 pločevinki tunine v olju
- 1 manjša rdeča čebula
- peteršilj
- rožmarin
- lovorov list
- sol in poper
- 20 g oljčnega olja
- kis
Postopek
Fižol dobro speremo in čez noč namočimo v mrzli vodi, nato pa skuhamo skupaj rožmarinom, lovorjem in soljo.
Kuhan fižol ohladimo in začinimo s kisom in poprom.
Čebulo grobo sesekljamo, tunino pa razdrobimo z vilicami. Vse skupaj premešamo in potresemo z narezanim peteršiljem.
Priljubljeni recepti
Medenjakova torta
Združuje sladke okuse in vonje praznikov, že pogled nanjo pa nam v misli prikliče zimsko pravljico.
Polpeti iz lososa, sladkega krompirja in koriandra
Polpeti iz lososa in sladkega krompirja s solato so odlična kombinacija za okusno malico
Hrustljave ribje pogačice
Odlična večerja za otroke ali prigrizek ob večernem druženju s prijatelji
