Kaj boste skuhali danes?
Beli fižol s tunino
Fižol je ena najbolj priljubljenih stročnic na svetu in brez dvoma pomemben sooblikovalec prehranske kulture Slovencev.
Beli fižol s tunino
Fižol je ena najbolj priljubljenih stročnic na svetu in brez dvoma pomemben sooblikovalec prehranske kulture Slovencev.
Njegova domovina je Južna Amerika, v Evropi je bil prvič pisno omenjen leta 1542, na naših tleh pa smo ga začeli gojiti šele v 17. stoletju. Pred tem je v našem delu sveta kraljeval bob, ki so ga gojili že pred vsaj 9000 leti, a do danes ga je fižol skoraj povsem izrinil. Njegovo slovensko ime se je prek drugih jezikov postopoma razvilo iz latinskega izraza phaseolus oziroma starega grškega izraza phasoúli. Istega izvora je tudi pasulj.
Fižol ima visoko hranilno vrednost, zato so mu v srednjem veku pravili meso ubogih. Dandanes iz njega pripravljamo najrazličnejše dobrote. Nenazadnje bi morali po nasvetih strokovnjakov pojesti več fižola ter manj rdečega mesa, če želimo zaščititi naš planet in lastno zdravje.
Sestavine
- 500 g suhega belega fižola
- 2 pločevinki tunine v olju
- 1 manjša rdeča čebula
- peteršilj
- rožmarin
- lovorov list
- sol in poper
- 20 g oljčnega olja
- kis
Letos si na Dunaju privoščite to tradicionalno poslastico
Šmorn, klobase, medenjaki, torta Sacher in enormne količine kuhanega vina in jabolčnika vabijo na predbožični Dunaj, nas pa je prepričala ta znamenita sladica.
Namesto potice: najlepše božične pletenice
Mehke babke in dišeče pletenice so nepogrešljive v prazničnem času. Izbrali smo najlepše božične pletenice z bogatimi nadevi za popolno sladko omizje.
Triki za mesno štruco, ki bo hkrati sočna in kompaktna
Naučite se pripraviti posebno vrsto mesne štruce, ki ji pravimo pečenka Štefani. Zdi se preprosta, a skriva nekaj pasti. Z našimi nasveti bo obenem sočna in kompaktna.
Sestavine
- 500 g suhega belega fižola
- 2 pločevinki tunine v olju
- 1 manjša rdeča čebula
- peteršilj
- rožmarin
- lovorov list
- sol in poper
- 20 g oljčnega olja
- kis
Postopek
Fižol dobro speremo in čez noč namočimo v mrzli vodi, nato pa skuhamo skupaj rožmarinom, lovorjem in soljo.
Kuhan fižol ohladimo in začinimo s kisom in poprom.
Čebulo grobo sesekljamo, tunino pa razdrobimo z vilicami. Vse skupaj premešamo in potresemo z narezanim peteršiljem.
Priljubljeni recepti
Postrvji paketki z limono, česnom in šparglji
Postrv, šparglji, limona in kanček česna so odlična pomladna kombinacija, ki si jo boste zaželeli vedno znova.
Božična torta
Krofov narastek
Če vam je nekaj krofov ostalo, jih nikar ne zavrzite - raje iz (tudi nekaj dni) starih krofov pripravite odličen narastek in se posladkajte še enkrat!
