
Beli fižol s tunino
Fižol je ena najbolj priljubljenih stročnic na svetu in brez dvoma pomemben sooblikovalec prehranske kulture Slovencev.
Beli fižol s tunino
Fižol je ena najbolj priljubljenih stročnic na svetu in brez dvoma pomemben sooblikovalec prehranske kulture Slovencev.

Njegova domovina je Južna Amerika, v Evropi je bil prvič pisno omenjen leta 1542, na naših tleh pa smo ga začeli gojiti šele v 17. stoletju. Pred tem je v našem delu sveta kraljeval bob, ki so ga gojili že pred vsaj 9000 leti, a do danes ga je fižol skoraj povsem izrinil. Njegovo slovensko ime se je prek drugih jezikov postopoma razvilo iz latinskega izraza phaseolus oziroma starega grškega izraza phasoúli. Istega izvora je tudi pasulj.
Fižol ima visoko hranilno vrednost, zato so mu v srednjem veku pravili meso ubogih. Dandanes iz njega pripravljamo najrazličnejše dobrote. Nenazadnje bi morali po nasvetih strokovnjakov pojesti več fižola ter manj rdečega mesa, če želimo zaščititi naš planet in lastno zdravje.
Sestavine
- 500 g suhega belega fižola
- 2 pločevinki tunine v olju
- 1 manjša rdeča čebula
- peteršilj
- rožmarin
- lovorov list
- sol in poper
- 20 g oljčnega olja
- kis

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 500 g suhega belega fižola
- 2 pločevinki tunine v olju
- 1 manjša rdeča čebula
- peteršilj
- rožmarin
- lovorov list
- sol in poper
- 20 g oljčnega olja
- kis
Postopek
Fižol dobro speremo in čez noč namočimo v mrzli vodi, nato pa skuhamo skupaj rožmarinom, lovorjem in soljo.
Kuhan fižol ohladimo in začinimo s kisom in poprom.
Čebulo grobo sesekljamo, tunino pa razdrobimo z vilicami. Vse skupaj premešamo in potresemo z narezanim peteršiljem.