Kaj boste skuhali danes?
Morska žaba z žafranovo omako
Morska žaba z žafranovo omako
Sestavine
- 1 rep morske žabe, težak pribl. 900 g
- 2 stroka česna
- nekaj vejic timijana
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- fino mleta morska sol
omaka
- 10 g riževe moke
- 1 zavitek žafrana (0,12 g)
- 10 g rožnatega popra v zrnih
- 2 žlici limonovega soka
- fino mleta morska sol
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 dl zelenjavne jušne osnove
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 1 rep morske žabe, težak pribl. 900 g
- 2 stroka česna
- nekaj vejic timijana
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- fino mleta morska sol
omaka
- 10 g riževe moke
- 1 zavitek žafrana (0,12 g)
- 10 g rožnatega popra v zrnih
- 2 žlici limonovega soka
- fino mleta morska sol
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 dl zelenjavne jušne osnove
Postopek
Repu morske žabe odstranimo kožo in izrežemo kost na sredini, da dobimo 2 fileja. Tanek trebušni del odstranimo in zavržemo (ali prihranimo za ribjo jušno osnovo), fileja pa narežemo na 3 cm debele rezine, ki jih krog in krog povežemo s kuhinjsko vrvico, da dobimo medaljone. Dobiti moramo 18 medaljončkov. Timijanu osmukamo lističe in z njimi obložimo medaljončke. Medaljončke solimo po obeh straneh. Pečico segrejemo na 200 °C.
Pripravimo omako. V ponev damo olje in limonov sok, dodamo žafran in mešamo, da se razpusti. Dodamo še rožnati poper in še malo pokuhamo, da se zmes zgosti. Riževo moko damo v cedilce in jo presejemo v ponev, pri tem mešamo z metlico, da ne nastanejo grudice. Še vedno mešamo z metlico in prilijemo vročo jušno osnovo. Solimo in popramo ter kuhamo nekaj minut, da nastane kremasta omaka. Omako odstavimo.
V drugi ponvi segrejemo olje in dodamo 2 cela česnova stroka. Ko se zlato obarvata, ju odstranimo, v ponev pa položimo ribje medaljončke. Na srednjem ognju jih pečemo nekaj minut, da se rahlo obarvajo, medtem jih enkrat previdno obrnemo. Preložimo jih v segreto pečico in pečemo še 5 minut, da so skoz in skoz pečeni.
Na servirni krožnik damo žafranovo omako, nanjo pa razporedimo medaljončke morske žabe. Okrasimo jih z zrni rožnatega popra in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kimči na hitro
Domača priprava kimčija, korejske fermentirane zelenjave, tudi pri nas postaja vse bolj priljubljena
Čebulna pita s čedarjem
Tudi solze ob rezanju čebule bodo vredne, ko boste poskusili to slastno čebulno pito!
Medena krema z okusom lovora in pomaranče
Piščančja juha s cmoki iz mlincev
Če ste pred martinovim pretiravali in pripravili oziroma kupili preveč mlincev, bo ta juha kot nalašč za vas