© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Morska žaba z žafranovo omako

Morska žaba z žafranovo omako

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 1 rep morske žabe, težak pribl. 900 g
  • 2 stroka česna
  • nekaj vejic timijana
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • fino mleta morska sol

omaka

  • 10 g riževe moke
  • 1 zavitek žafrana (0,12 g)
  • 10 g rožnatega popra v zrnih
  • 2 žlici limonovega soka
  • fino mleta morska sol
  • 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 2 dl zelenjavne jušne osnove

Sestavine

  • 1 rep morske žabe, težak pribl. 900 g
  • 2 stroka česna
  • nekaj vejic timijana
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • fino mleta morska sol

omaka

  • 10 g riževe moke
  • 1 zavitek žafrana (0,12 g)
  • 10 g rožnatega popra v zrnih
  • 2 žlici limonovega soka
  • fino mleta morska sol
  • 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 2 dl zelenjavne jušne osnove

Postopek

1

Repu morske žabe odstranimo kožo in izrežemo kost na sredini, da dobimo 2 fileja. Tanek trebušni del odstranimo in zavržemo (ali prihranimo za ribjo jušno osnovo), fileja pa narežemo na 3 cm debele rezine, ki jih krog in krog povežemo s kuhinjsko vrvico, da dobimo medaljone. Dobiti moramo 18 medaljončkov. Timijanu osmukamo lističe in z njimi obložimo medaljončke. Medaljončke solimo po obeh straneh. Pečico segrejemo na 200 °C.

2

Pripravimo omako. V ponev damo olje in limonov sok, dodamo žafran in mešamo, da se razpusti. Dodamo še rožnati poper in še malo pokuhamo, da se zmes zgosti. Riževo moko damo v cedilce in jo presejemo v ponev, pri tem mešamo z metlico, da ne nastanejo grudice. Še vedno mešamo z metlico in prilijemo vročo jušno osnovo. Solimo in popramo ter kuhamo nekaj minut, da nastane kremasta omaka. Omako odstavimo.

3

V drugi ponvi segrejemo olje in dodamo 2 cela česnova stroka. Ko se zlato obarvata, ju odstranimo, v ponev pa položimo ribje medaljončke. Na srednjem ognju jih pečemo nekaj minut, da se rahlo obarvajo, medtem jih enkrat previdno obrnemo. Preložimo jih v segreto pečico in pečemo še 5 minut, da so skoz in skoz pečeni.

4

Na servirni krožnik damo žafranovo omako, nanjo pa razporedimo medaljončke morske žabe. Okrasimo jih z zrni rožnatega popra in postrežemo.

Priljubljeni recepti

Kimči na hitro

Domača priprava kimčija, korejske fermentirane zelenjave, tudi pri nas postaja vse bolj priljubljena

Enostavno

Čebulna pita s čedarjem

Tudi solze ob rezanju čebule bodo vredne, ko boste poskusili to slastno čebulno pito!

1 h 30 min
Enostavno

Piščančja juha s cmoki iz mlincev

Če ste pred martinovim pretiravali in pripravili oziroma kupili preveč mlincev, bo ta juha kot nalašč za vas

4 h 15 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.