© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Piščančji mole

Sladko-pikantna južnoameriška enolončnica

Piščančji mole

Sladko-pikantna južnoameriška enolončnica

Čas priprave 2 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Piscancji-mole_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 2 sušena čilija (najbolje vrste poblano)
  • 2 žlici sončničnega olja
  • 8 piščančjih bedrc s kostmi, brez kože
  • 2 čebuli
  • 2 žlički mletega kumina (orientalske kumine)
  • 1,5 žličke mletega cimeta
  • 3 stroki česna
  • 50 g rozin
  • 2 žlici gladkega arašidovega masla
  • 2 žlici paste chipotle (ali pekoče omake)
  • 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
  • 25 g temne čokolade (vsaj 70%)
  • sol
  • 1 majhna rdeča čebula
  • sok 1 limete
  • 1,5 dl kisle smetane in dolgozrnati riž za prilogo

Sestavine

  • 2 sušena čilija (najbolje vrste poblano)
  • 2 žlici sončničnega olja
  • 8 piščančjih bedrc s kostmi, brez kože
  • 2 čebuli
  • 2 žlički mletega kumina (orientalske kumine)
  • 1,5 žličke mletega cimeta
  • 3 stroki česna
  • 50 g rozin
  • 2 žlici gladkega arašidovega masla
  • 2 žlici paste chipotle (ali pekoče omake)
  • 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
  • 25 g temne čokolade (vsaj 70%)
  • sol
  • 1 majhna rdeča čebula
  • sok 1 limete
  • 1,5 dl kisle smetane in dolgozrnati riž za prilogo

Postopek

1

Čilija postavimo v posodico in ju prelijemo s samo toliko vrele vode, da sta pokrita. Namakamo ju 20 minut, da se zmehčata. Medtem posolimo piščančja bedra, v večjem loncu segrejemo olje in na njem na hitro z vseh strani popečemo meso (če nimamo dovolj široke posode, meso popečemo v dveh delih). Bedra prestavimo na krožnik in v lonec dodamo sesekljano čebulo. Ko se po 5 minutah čebula zmehča, primešamo še kumin in cimet ter pražimo kakšno minuto, da zadiši.

2

Čilija vzamemo iz vode (vodo prihranimo), odstranimo semena in pecelj. V kuhinjskem strojčku ju sesekljamo skupaj s 4 žlicami tekočine, v kateri sta se namakala, grobo sesekljanim česnom in rozinami. Ko dobimo pasti podobno strukturo, jo damo v lonec in primešamo še arašidovo maslo, pasto chipotle, paradižnike in 4 dl vode. Dodamo še kose popečenega piščanca, po potrebi še malo solimo, lonec pokrijemo in počasi kuhamo 1 uro. Vmes jed občasno premešamo.

3

Po eni uri piščanca odstranimo iz lonca, z dvemi vilicami odstranimo meso s kosti in ga natrgamo. Kosti zavržemo, meso pa vrnemo v omako, dodamo koščke čokolade in odkrito kuhamo še 30 minut. Če se omaka preveč zgosti, dodamo nekaj tekočine, v kateri sta se namakala čilija, ali malce vode.

4

Rdečo čebulo narežemo na obročke. Položimo jih v posodico, prelijemo s sokom ene limete, začinimo s soljo in vsaj deset minut pustimo v marinadi. Čebulne obročke razporedimo po piščancu v omaki. Kot prilogo lahko pripravimo riž, ki mu tik pred koncem kuhanja dodamo nastrgano lupino limete in limetin sok. Ob jedi ponudimo še kislo smetano in po želji krhlje limete.

Zanimivost

Mole je znana južnoameriška omaka, ki naj bi izvirala še iz časa Aztekov. Je pikantna čilijeva omaka iz paradižnika, čebule, česna, zdrobljenih blanširanih mandljev, temne čokolade, cimeta, janeža, kumina in drugih začimb. Beseda mole je sicer tudi del poimenovanja drugih omak, npr. guacamole (avokadova omaka ali namaz).

Priljubljeni recepti

Kokosova »panakota« z ananasovo salso

Imenitna kokosova strjenka bo šla v slast vsem ljubiteljem sladic na žličko. Za popestritev je zraven še ananasova salsa, po želji s kančkom čilija.

20 min
Enostavno

Bezgovi mafini z rabarbaro

Dober način kako porabiti rabarbaro

45 min
Enostavno

Pita s pečeno poletno zelenjavo in kozjim sirom

Ta pita je odlična ideja za takrat, ko želite porabiti domačo zelenjavo

2 h 30 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.