
Piščančji mole
Sladko-pikantna južnoameriška enolončnica
Piščančji mole
Sladko-pikantna južnoameriška enolončnica

Sestavine
- 2 sušena čilija (najbolje vrste poblano)
- 2 žlici sončničnega olja
- 8 piščančjih bedrc s kostmi, brez kože
- 2 čebuli
- 2 žlički mletega kumina (orientalske kumine)
- 1,5 žličke mletega cimeta
- 3 stroki česna
- 50 g rozin
- 2 žlici gladkega arašidovega masla
- 2 žlici paste chipotle (ali pekoče omake)
- 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
- 25 g temne čokolade (vsaj 70%)
- sol
- 1 majhna rdeča čebula
- sok 1 limete
- 1,5 dl kisle smetane in dolgozrnati riž za prilogo

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 2 sušena čilija (najbolje vrste poblano)
- 2 žlici sončničnega olja
- 8 piščančjih bedrc s kostmi, brez kože
- 2 čebuli
- 2 žlički mletega kumina (orientalske kumine)
- 1,5 žličke mletega cimeta
- 3 stroki česna
- 50 g rozin
- 2 žlici gladkega arašidovega masla
- 2 žlici paste chipotle (ali pekoče omake)
- 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
- 25 g temne čokolade (vsaj 70%)
- sol
- 1 majhna rdeča čebula
- sok 1 limete
- 1,5 dl kisle smetane in dolgozrnati riž za prilogo
Postopek
Čilija postavimo v posodico in ju prelijemo s samo toliko vrele vode, da sta pokrita. Namakamo ju 20 minut, da se zmehčata. Medtem posolimo piščančja bedra, v večjem loncu segrejemo olje in na njem na hitro z vseh strani popečemo meso (če nimamo dovolj široke posode, meso popečemo v dveh delih). Bedra prestavimo na krožnik in v lonec dodamo sesekljano čebulo. Ko se po 5 minutah čebula zmehča, primešamo še kumin in cimet ter pražimo kakšno minuto, da zadiši.
Čilija vzamemo iz vode (vodo prihranimo), odstranimo semena in pecelj. V kuhinjskem strojčku ju sesekljamo skupaj s 4 žlicami tekočine, v kateri sta se namakala, grobo sesekljanim česnom in rozinami. Ko dobimo pasti podobno strukturo, jo damo v lonec in primešamo še arašidovo maslo, pasto chipotle, paradižnike in 4 dl vode. Dodamo še kose popečenega piščanca, po potrebi še malo solimo, lonec pokrijemo in počasi kuhamo 1 uro. Vmes jed občasno premešamo.
Po eni uri piščanca odstranimo iz lonca, z dvemi vilicami odstranimo meso s kosti in ga natrgamo. Kosti zavržemo, meso pa vrnemo v omako, dodamo koščke čokolade in odkrito kuhamo še 30 minut. Če se omaka preveč zgosti, dodamo nekaj tekočine, v kateri sta se namakala čilija, ali malce vode.
Rdečo čebulo narežemo na obročke. Položimo jih v posodico, prelijemo s sokom ene limete, začinimo s soljo in vsaj deset minut pustimo v marinadi. Čebulne obročke razporedimo po piščancu v omaki. Kot prilogo lahko pripravimo riž, ki mu tik pred koncem kuhanja dodamo nastrgano lupino limete in limetin sok. Ob jedi ponudimo še kislo smetano in po želji krhlje limete.
Zanimivost
Mole je znana južnoameriška omaka, ki naj bi izvirala še iz časa Aztekov. Je pikantna čilijeva omaka iz paradižnika, čebule, česna, zdrobljenih blanširanih mandljev, temne čokolade, cimeta, janeža, kumina in drugih začimb. Beseda mole je sicer tudi del poimenovanja drugih omak, npr. guacamole (avokadova omaka ali namaz).