
Kaj boste skuhali danes?
Dušena govedina z rdečo čebulo in gobami
Bogata enolončnica nariše nasmeh na ustnice – tudi na turoben zimski dan.
Dušena govedina z rdečo čebulo in gobami
Bogata enolončnica nariše nasmeh na ustnice – tudi na turoben zimski dan.

Sestavine
- 1,5 kg govedine za dušenje
- 3 rdeče čebule (pribl. 500 g)
- 20 g suhih jurčkov
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 žlica moke
- 4 dl portovca
- 250 g šampinjonov
- sol
- poper
- sesekljan peteršilj za posip

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 1,5 kg govedine za dušenje
- 3 rdeče čebule (pribl. 500 g)
- 20 g suhih jurčkov
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 žlica moke
- 4 dl portovca
- 250 g šampinjonov
- sol
- poper
- sesekljan peteršilj za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Meso narežemo na debelejše rezine in ga z obeh strani solimo. Čebulo olupimo in narežemo na rezine. Jurčke prelijemo s 6 dl vrele vode in jih namakamo pol ure, nato jih odcedimo in tekočino prihranimo.
V veliki ognjevarni kozici segrejemo 2 žlici olja in nanj položimo meso v eni plasti. Prepražimo ga z obeh strani in odložimo na krožnik ter nadaljujemo praženje preostalega mesa. Ko prepražimo vse meso, ga odstranimo iz kozice, vanjo pa vlijemo preostalo olje in na njem zarumenimo čebulo (približno 10 minut). V kozico vrnemo meso, ga pomokamo in pražimo 1 minuto.
Dodamo portovec, tekočino od namakanja gob in gobe. Zavremo, začinimo s soljo in poprom, tesno pokrijemo in v pečici kuhamo 1 do 1,5 ure, da se meso zmehča. Po eni uri jed preverimo in premešamo. Če je omaka pregosta, dodamo malo vode.
Medtem očistimo šampinjone. Če so veliki, jih razpolovimo, majhne pustimo cele. Poskusimo omako in jo dodatno začinimo, če je treba, in dodamo šampinjone. Kuhamo še 10 minut, kozico vzamemo iz pečice in gotovo jed potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Telečji oreški s šparglji in žafranovo omako
Zrezki s hrustljavo lešnikovo skorjo.