
Kaj boste skuhali danes?
Čokoladni liker
Čokoladni liker

Sestavine
- 1 liter polnomastnega mleka
- 350 g svetlega sladkorja muskovado
- 1 vaniljev strok
- 150 g svežih rumenjakov (približno od 8 jajc)
- 350 g mlečne čokolade s 30–35 % kakava
- 250 g temne čokolade s 70 % kakava
- 50 g akacijevega medu
- 140 g dobrega ruma, npr. matusalem
- 140 g pomarančnega likerja, najbolje grand marnier

Kralji Jadranskega morja: kvarnerski škampi na tri načine
Kvarnerski škampi veljajo za eno največjih kulinaričnih dobrot Jadranskega morja. Njihovo nežno meso cenijo vrhunski kuharji in ljubitelji morske hrane po vsem svetu.

Recept iz Zasipa pri Bledu: tepke v jedi, ki je ne bi pričakovali
Ste vedeli, da imajo posušene tepke rok trajanja kar osem let in da iz njih lahko pripravljamo tako sladke kot slane jedi?

Popolni rezanci iz samo nekaj sestavin in v 20 minutah
Hiter recept za rezance z maslom in žajbljem, pripravljen v manj kot 20 minutah. Preprosta jed z bogatim okusom, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Sestavine
- 1 liter polnomastnega mleka
- 350 g svetlega sladkorja muskovado
- 1 vaniljev strok
- 150 g svežih rumenjakov (približno od 8 jajc)
- 350 g mlečne čokolade s 30–35 % kakava
- 250 g temne čokolade s 70 % kakava
- 50 g akacijevega medu
- 140 g dobrega ruma, npr. matusalem
- 140 g pomarančnega likerja, najbolje grand marnier
Postopek
Mleko nalijemo v kozico, dodamo sladkor in po dolgem prerezan vaniljev strok ter zavremo. Strok odstranimo in prihranimo. V vrelo mleko stresemo rumenjake in takoj dobro zmiksamo s paličnim mešalnikom, da ne zakrknejo. Segreti se morajo nad 65 °C, a ne nad 75 °C. Preverimo s termometrom; če je temperatura nižja, mešanico pristavimo na zmeren ogenj. Ves čas mešamo, da se mešanica ne sesiri. Odstavimo.
Čokoladi nasekljamo, dodamo ju v vroče mleko z rumenjaki in zmešamo, da se popolnoma stopita. Spet si lahko pomagamo s paličnim mešalnikom. Dodamo med, rum in pomarančni liker ter prihranjeni vaniljev strok. Pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, tako da se dotika površine, in čez noč postavimo v hladilnik. Naslednji dan liker nalijemo v steklenice, dobro zapremo in za največ en mesec shranimo v hladilnik – čeprav ga bomo prej spili.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Bezgov žele z malinami in penečim vinom
Špageti z zelenjavo
Tale zelenjavna sicer ni samo za testenine, ampak je vsestranska!