Kaj boste skuhali danes?
Čajni kolački s sadjem
Jagode so najboljše za pomladne sladice in fine kolačke
Čajni kolački s sadjem
Jagode so najboljše za pomladne sladice in fine kolačke
Sestavine
- 300 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- ščep soli
- 70 g hladnega masla
- 30 g svetlo rjavega sladkorja
- lupinica 2 limon
- 1,5 dl pinjenca
- 2 žlici polnomastnega mleka
sadje
- 300 g jagod
- 2 žlici pomarančnega ali bezgovega likerja
- 1 žlica svetlo rjavega sladkorja
- 1 velika pomaranča
- prgišče sveže mete
smetana
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 2 žlici bezgovega ali pomarančnega likerja
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 300 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- ščep soli
- 70 g hladnega masla
- 30 g svetlo rjavega sladkorja
- lupinica 2 limon
- 1,5 dl pinjenca
- 2 žlici polnomastnega mleka
sadje
- 300 g jagod
- 2 žlici pomarančnega ali bezgovega likerja
- 1 žlica svetlo rjavega sladkorja
- 1 velika pomaranča
- prgišče sveže mete
smetana
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 2 žlici bezgovega ali pomarančnega likerja
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko. Moko in pecilni prašek stresemo v veliko skledo, dodamo ščep soli, nato s prsti vtremo na majhne kocke narezano maslo, da je skoraj povsem vmešano v moko – v tem primeru ni treba skrbeti, da bi maslo vgnetli preveč temeljito. Vmešamo sladkor in naribano limonovo lupinico. Posebej zmešamo pinjenec in mleko. V sredini suhe mešanice naredimo jamico in vanjo vlijemo tekočino. Z nožem zmešamo v testo.
Testo stresemo na čisto delovno površino in ga zgnetemo z rokami. Bolje je, da ga potlačimo kot zvaljamo, tako da testa ne obdelamo preveč. Izrežemo 8 kolačkov premera 7 cm, najbolje z valovitim robom – vmes bomo morali ostanke testa spet pognesti. Kolačke položimo na pekač in jih v zgornjem delu pečice pečemo 10 minut, da narastejo in se po vrhu zlato obarvajo. Ohladimo jih na kuhinjski mrežici.
V skledi zmešamo liker in sladkor. Primešamo očiščene in na rezine narezane jagode ter na kocke narezano pomarančo, pokrijemo in pustimo, da se v hladilniku prepaja 1 uro, nato primešamo metine lističe.
V veliki skledi stepemo smetano s sladkorjem in likerjem le toliko, da obdrži obliko.
Ohlajene kolačke preprežemo na pol. Na spodnjo polovico damo žlico smetane in žlico sadja ter pokapamo z malo sirupa, nato čez poveznemo zgornjo polovico kolačka.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Dušena piščančja bedra s paradižnikom
Dvojni tatar brancina s pirejem iz peteršiljeve korenine
Presenetite goste s tatarjem brancina na posteljici peteršiljevega pireja in čipsa.