
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 4 rumenjaki
- 5 dag sladkorja
- ščepec soli
- nastrgana lupina polovice limone
- 2 beljaka
- 4 dag moke
- 1 dag škroba
- lističi melise in limonovi rezanci za okras
krema
- 2 rumenjaka
- 0,5 dl belega vina
- 55 g sladkorja
- sok in lupina 1 limone
- 2,5 dl sladke smetane
- 2 lista želatine

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 4 rumenjaki
- 5 dag sladkorja
- ščepec soli
- nastrgana lupina polovice limone
- 2 beljaka
- 4 dag moke
- 1 dag škroba
- lističi melise in limonovi rezanci za okras
krema
- 2 rumenjaka
- 0,5 dl belega vina
- 55 g sladkorja
- sok in lupina 1 limone
- 2,5 dl sladke smetane
- 2 lista želatine
Postopek
Pečico segrejemo na 170 °C. Rumenjake in sladkor penasto stepemo ter dodamo limonovo lupino. Dva beljaka stepemo s soljo v trd sneg. Moko pomešamo z jedilnim škrobom, presejemo na sneg, nato pa previdno vmešamo v rumenjakovo zmes. Maso namažemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in pečemo v pečici približno 12 minut. Biskvit zvrnemo na maščobni papir, papir za peko pa odstranimo z biskvita. Nato biskvit s pomočjo papirja zvijemo in ohladimo.
Medtem pripravimo kremo. Vino zavremo s sladkorjem in limonovim sokom. Kuhljamo 2 do 3 minute, odstavimo s kuhalnika, hitro vmešamo dva rumenjaka in limonovo lupino, nato pa kremo damo na hladno. Želatino namočimo v hladni vodi. Sladko smetano stepemo. Ohlajeno rumenjakovo maso rahlo pomešamo s stepeno smetano. Želatino ožmemo, raztopimo nad vodno kopeljo, nato pa hitro vmešamo v kremo.
Biskvitno rulado odvijemo, premažemo s pripravljeno kremo (četrtino kreme prihranimo), nato pa s papirjem ponovno zvijemo. Premažemo jo s preostalo kremo in postavimo na hladno. Ko se krema dovolj strdi, narežemo rulado na rezine ter okrasimo z lističi mete in limonovimi rezanci.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kremna zelenjavna juha »5 na dan«
Kremna zelenjavna juha, ki bo okrepila imunski sistem