
Brokolijeva juha s sirom in pikantno klobasico
Brokolijeva juha s sirom in pikantno klobasico

Sestavine
- 1 žlica svetlih gorčičnih semen
- 1 žlica koromačevih semen
- 150 g pikantne suhe klobasice
- 1 žlica repičnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 ½ l piščančje jušne osnove
- 2 glavi brokolija (pribl. 800 g)
- 150 g grojerja
- 3 žlice sladke smetane
- sol
- poper

Idrija vabi na izlet in obed
Pustite se zapeljati Idriji in njeni bogati zgodovini, razgledom ter vrsti tradicionalnih jedi, ki vas bodo očarale in nasitile. Kaj jesti, ko obiščete Idrijo?

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.
Sestavine
- 1 žlica svetlih gorčičnih semen
- 1 žlica koromačevih semen
- 150 g pikantne suhe klobasice
- 1 žlica repičnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 ½ l piščančje jušne osnove
- 2 glavi brokolija (pribl. 800 g)
- 150 g grojerja
- 3 žlice sladke smetane
- sol
- poper
Postopek
Gorčična in koromačeva semena suho popražimo na srednji temperaturi, dokler gorčična semena ne začnejo pokati. V možnarju oboja semena stremo v fin prah.
Klobasici odstranimo kožo in jo narežemo na kocke. V veliki kozici na srednji temperaturi brez olja pražimo koščke klobase 4 minute, da se iz njih izloči stopljena maščoba; nato jih s penovko poberemo na krožnik in postavimo na stran.
Čebulo in česen nasekljamo, brokoli razdelimo na cvetke. V kozico, v kateri smo pražili klobaso, vlijemo olje in stresemo nanj čebulo in česen. Pražimo 10 minut, da se čebula zmehča. Vmešamo zmleti začimbi in med nenehnim mešanjem pražimo še eno minuto; nato dodamo brokoli in zalijemo s piščančjo jušno osnovo. Zavremo, pokrijemo in znižamo temperaturo; juha naj narahlo vre kakih 5 minut oziroma dokler se brokoli ne zmehča.
Nastrgamo sir. Juho gladko zmeljemo v mešalniku ali s paličnim mešalnikom, nato vmešamo vanjo dve tretjini sira in smetano. Solimo in popramo po okusu. Naložimo jo v skledice in potresemo s preostalim sirom ter koščki klobase.