Kaj boste skuhali danes?
Breskova pita z mandlji
Sočne breskve, sladki mandlji in testo, ki se kar topi v ustih … Zaželeli si boste še en kos!
Breskova pita z mandlji
Sočne breskve, sladki mandlji in testo, ki se kar topi v ustih … Zaželeli si boste še en kos!
Sestavine
testo
- 175 g moke
- 85 g masla
- 1 žlica sladkorja
- 2 rumenjaka
nadev
- 100 g sladkorja
- 140 g masla
- 2 jajci
- 140 g mletih mandljev
- 50 g moke
- 3 breskve
- breskova ali marelična marmelada
- moka za delovno površino
- stepena sladka smetana, ko postrežemo
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
testo
- 175 g moke
- 85 g masla
- 1 žlica sladkorja
- 2 rumenjaka
nadev
- 100 g sladkorja
- 140 g masla
- 2 jajci
- 140 g mletih mandljev
- 50 g moke
- 3 breskve
- breskova ali marelična marmelada
- moka za delovno površino
- stepena sladka smetana, ko postrežemo
Postopek
Najprej pripravimo testo. Maslo narežemo na majhne kocke in ga zmešamo z moko, da dobimo maso, podobno drobtinam. Primešamo sladkor, dodamo en rumenjak in žličko vode, nato še drug rumenjak in dodatno žličko vode in zmešamo, da se testo lepo sprime. Tesno ga zavijemo v folijo in položimo v hladilnik, da počiva pol ure.
Pečico segrejemo na 200 °C. Rahlo pomokamo delovno površino in na njej razvaljamo testo tako, da z njim lahko obložimo model za pito s premerom 23 cm, nato ga damo v model. Če se testo raztrga, ga zakrpamo, odvečne dele pa odrežemo. Na testo položimo papir za peko in ga obložimo s fižolom. Pečemo 10 minut, nato fižol in papir odstranimo. Testo nekajkrat prebodemo z vilicami in ga pečemo še 10 do 15 minut, da se zapeče.
Pripravimo nadev. Breskve narežemo na rezine. Sladkor in maslo stepemo, da dobimo svetlo kremo. V kremo vtepemo še jajci, dodamo mandlje in moko. Z žlico maso razporedimo po testu in ga obložimo z rezinami breskev. Naredimo lep vzorček. Pečemo 30 do 40 minut, da se zlato zapeče. Ko je pita ohlajena, jo premažemo z marmelado in postrežemo s smetano.