© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Begova čorba

Begova čorba

Čas priprave 1 h 15 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
BEGOVA CORBA IMG_75030000

Sestavine

  • 1 kg piščančjih stegen brez kosti in kože
  • 200 g korenja
  • 100 g gomolja zelene
  • 100 g peteršiljeve korenine
  • 4 lovorovi listi
  • 200 g sveže bamije (ali 30 g posušene)
  • 250 g smetane (kisle ali sladke, po želji)
  • 4 rumenjaki
  • šopek peteršilja
  • 1 limona
  • sol in poper

Sestavine

  • 1 kg piščančjih stegen brez kosti in kože
  • 200 g korenja
  • 100 g gomolja zelene
  • 100 g peteršiljeve korenine
  • 4 lovorovi listi
  • 200 g sveže bamije (ali 30 g posušene)
  • 250 g smetane (kisle ali sladke, po želji)
  • 4 rumenjaki
  • šopek peteršilja
  • 1 limona
  • sol in poper

Postopek

1

Jušno zelenjavo očistimo in narežemo na kocke, bamiji odstranimo pecelj in jo narežemo. Tudi meso narežemo na kocke. Meso in zelenjavo zalijemo z 1,5 l vode, dodamo lovor, solimo in damo na ogenj. Počasi kuhamo približno 1 uro, oziroma tako dolgo, da je meso zelo mehko. Po potrebi dodajamo vodo.

2

Rumenjake zmešamo s smetano. Kotliček umaknemo z ognja in v čorbo počasi vlijemo pripravljeno zmes, da se zgosti. Čorba ne sme več zavreti. Pred postrežbo jo začinimo z nekaj kapljicami limonovega soka in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Zraven postrežemo krhlje limone, da si jo vsak po želji doda v čorbo.

Nasvet

Ko begovo čorbo kuhamo na štedilniku, običajno vzamemo piščančje meso s kostmi in sledimo postopku, kot je opisano v 1. koraku. Ko je meso kuhano, juho precedimo, meso očistimo od kosti in ga razceframo na majhne koščke. Tudi kuhano zelenjavo narežemo na majhne kocke. V precejeno juho vrnemo meso in zelenjavo ter nadaljujemo s pripravo, kot je opisano v 2. koraku. Čorbo včasih zgostijo z prežganjem iz masla in moke ali z masleno kocko.

Bamija

Imenovana tudi jedilni oslez ali okra, je ena najstarejših vrst zelenjave. Veliko se uporablja v orientalskih in afriških kuhinjah, pa tudi v bosanski. V zadnjem času jo gojijo tudi pri nas, dobi se sveža in posušena.

Priljubljeni recepti

Sadni kolač iz kvašenega testa

Sadni kolač preprosto paše ob kavi ali čaju.

Srednje zahtevno

Pikantna enolončnica s sirovimi cmoki

Pikantna enolončnica, ki pogreje in očara!

1 h
Enostavno

Prima sendvič BLT

BLT je okrajšava za bacon, lettuce & tomato, po domače sendvič s slanino, solato in paradižnikom.

20 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.