Kaj boste skuhali danes?
Begova čorba
Begova čorba
Sestavine
- 1 kg piščančjih stegen brez kosti in kože
- 200 g korenja
- 100 g gomolja zelene
- 100 g peteršiljeve korenine
- 4 lovorovi listi
- 200 g sveže bamije (ali 30 g posušene)
- 250 g smetane (kisle ali sladke, po želji)
- 4 rumenjaki
- šopek peteršilja
- 1 limona
- sol in poper
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
- 1 kg piščančjih stegen brez kosti in kože
- 200 g korenja
- 100 g gomolja zelene
- 100 g peteršiljeve korenine
- 4 lovorovi listi
- 200 g sveže bamije (ali 30 g posušene)
- 250 g smetane (kisle ali sladke, po želji)
- 4 rumenjaki
- šopek peteršilja
- 1 limona
- sol in poper
Postopek
Jušno zelenjavo očistimo in narežemo na kocke, bamiji odstranimo pecelj in jo narežemo. Tudi meso narežemo na kocke. Meso in zelenjavo zalijemo z 1,5 l vode, dodamo lovor, solimo in damo na ogenj. Počasi kuhamo približno 1 uro, oziroma tako dolgo, da je meso zelo mehko. Po potrebi dodajamo vodo.
Rumenjake zmešamo s smetano. Kotliček umaknemo z ognja in v čorbo počasi vlijemo pripravljeno zmes, da se zgosti. Čorba ne sme več zavreti. Pred postrežbo jo začinimo z nekaj kapljicami limonovega soka in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Zraven postrežemo krhlje limone, da si jo vsak po želji doda v čorbo.
Nasvet
Ko begovo čorbo kuhamo na štedilniku, običajno vzamemo piščančje meso s kostmi in sledimo postopku, kot je opisano v 1. koraku. Ko je meso kuhano, juho precedimo, meso očistimo od kosti in ga razceframo na majhne koščke. Tudi kuhano zelenjavo narežemo na majhne kocke. V precejeno juho vrnemo meso in zelenjavo ter nadaljujemo s pripravo, kot je opisano v 2. koraku. Čorbo včasih zgostijo z prežganjem iz masla in moke ali z masleno kocko.
Bamija
Imenovana tudi jedilni oslez ali okra, je ena najstarejših vrst zelenjave. Veliko se uporablja v orientalskih in afriških kuhinjah, pa tudi v bosanski. V zadnjem času jo gojijo tudi pri nas, dobi se sveža in posušena.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Čokoladni kolač s hruškami
Prima sendvič BLT
BLT je okrajšava za bacon, lettuce & tomato, po domače sendvič s slanino, solato in paradižnikom.