© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Ananasov kolač s sladkornim posipom

Ananasov kolač s sladkornim posipom

Čas priprave 1 h 20 min
Zahtevnost Enostavno
Količina 12 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
holiday baking

Sestavine

  • 2,5 dl sončničnega olja
  • 140 g temnega sladkorja muskovado
  • 250 g polnozrnate moke
  • 100 g kokosove moke
  • 2 žlički mešanice začimb za kolače (ali 1 žlička cimeta, ½ žličke muškatnega oreška in ½ žličke pimenta)
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 50 g orehov
  • 4 jajca
  • 3 žličke vaniljeve arome
  • 250 g korenja
  • 400 g ananasa iz pločevinke + ½ dl ananasovega soka iz pločevinke
  • lupina in sok 2 limet
  • 200 g belega sladkorja
  • olje za pekač
  • sladkor v prahu in papirnat čipkast prtiček za vzorec
  • maskarpone in jogurt, ko postrežemo
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 2,5 dl sončničnega olja
  • 140 g temnega sladkorja muskovado
  • 250 g polnozrnate moke
  • 100 g kokosove moke
  • 2 žlički mešanice začimb za kolače (ali 1 žlička cimeta, ½ žličke muškatnega oreška in ½ žličke pimenta)
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 50 g orehov
  • 4 jajca
  • 3 žličke vaniljeve arome
  • 250 g korenja
  • 400 g ananasa iz pločevinke + ½ dl ananasovega soka iz pločevinke
  • lupina in sok 2 limet
  • 200 g belega sladkorja
  • olje za pekač
  • sladkor v prahu in papirnat čipkast prtiček za vzorec
  • maskarpone in jogurt, ko postrežemo

Postopek

1

Pečico segrejemo na 160 °C. Globok kvadraten pekač s stranico 20 cm naoljimo in obložimo s papirjem za peko. Sladkor muskovado presejemo, da ni več grudic, po potrebi tudi večkrat, nato ga s kupaj z moko, kokosovo moko, mešanico začimb, pecilnim praškom in grobo nasekljanimi orehi stresemo v veliko skledo in vse dobro premešamo. V drugi skledi stepemo olje, rahlo razžvrkljana jajca in 2 žlički vaniljeve arome, nato mešanico polijemo po suhih sestavinah. Odcejeni ananas s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku zmeljemo v kašo. Korenje olupimo in naribamo ter ga skupaj z ananasom, ananasovim sokom in limetino lupino dodamo v skledo in vse ponovno dobro premešamo. Maso damo v pekač in jo na spodnji ali srednji rešetki pečemo 1 uro, da na zobotrebcu, ki ga zapičimo v pecivo, ostanejo samo vlažne drobtine in nič lepljive mase. (Ohlajen kolač lahko za 3 mesece zamrznemo. Ko ga odmrznemo, pa ga namočimo s sirupom.)

2

Medtem ko se kolač peče, pripravimo limetin sirup. Sladkor, limetin sok in tretjo žličko vanilje počasi segrevamo v majhni kozici. Ko se sladkor stopi, nekaj minut kuhamo, da zmes postane sirupasta.

3

Kolač pustimo v pekaču, dokler se toliko ne ohladi, da ga lahko primemo. Nato ga obrnemo na glavo in položimo na rešetko. S palčko po kolaču naredimo luknjice in postopoma prelivamo s sirupom. Počakamo, da se sirup vpije, šele nato ga spet prelijemo. Kolač popolnoma ohladimo in obrežemo robove. V neprepustni posodi ga lahko hranimo nekaj dni.

4

Ko želimo kolač postreči, ga položimo na servirni pladenj, tako da je »prava« stran zgoraj. Na vrh kolača položimo enega ali več prtičkov in obilno posipamo s sladkorjem v prahu, nato prtičke previdno odstranimo, da ne uničimo vzorčka. Postrežemo takoj, saj se bo začel sladkor čez nekaj časa topiti. Zraven ponudimo kakšno kremo – lahko recimo zmešamo enaki količini sira maskarpone in jogurta ter osladimo s sladkorjem v prahu.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.