© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Janežev šarkelj

Janežev šarkelj

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina 12–14 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Anis-Gugelhupf

Sestavine

  • 4 jajca
  • maslo (za težo 4 jajc)
  • sladkor v prahu (za težo 4 jajc)
  • sol
  • moka (za težo 4 jajc)
  • vaniljev strok
  • 2 žlički janeževih semen
  • maslo in moka za model
  • 10 dag marelične marmelade ali želeja iz robidnic
  • 10 dag bele čokolade

Sestavine

  • 4 jajca
  • maslo (za težo 4 jajc)
  • sladkor v prahu (za težo 4 jajc)
  • sol
  • moka (za težo 4 jajc)
  • vaniljev strok
  • 2 žlički janeževih semen
  • maslo in moka za model
  • 10 dag marelične marmelade ali želeja iz robidnic
  • 10 dag bele čokolade

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Najprej stehtamo jajca v lupini, nato pa natehtamo potrebne količine masla, sladkorja in moke. Maslo in sladkor v prahu zmešamo s ščepcem soli v kremno zmes. V masleno maso postopoma vmešamo stepena jajca. Moko presejemo. Vaniljev strok po dolgem prerežemo in z nožem postrgamo sredico. Moko, vaniljevo sredico in janež vmešamo v jajčno zmes.

2

Model za šarkelj namažemo z maslom, pomokamo in napolnimo s pripravljenim testom. Šarkelj pečemo v prej ogreti pečici približno pol ure. V modlu naj se nekoliko ohladi, nato ga previdno zvrnemo na kuhinjsko mrežo.

3

Šarkelj namažemo s toplo marelično marmelado ali želejem iz robidnic, potem pa pustimo, da se popolnoma ohladi.

4

Belo čokolado raztopimo v vroči vodni kopeli in šarkelj poljubno okrasimo. Lahko ga potresemo še s kokosovimi kosmiči ali janeževimi semeni.

Priljubljeni recepti

Pomarančna pita s čokolado

Pomaranča in čokolada pomenita samo eno; praznični duh

2 h 10 min
Srednje zahtevno

Svinjina s pomarančo, olivami in lovorom

Mehko meso, prelito z vinom, mediteranske olive, paradižnik in lovor … vsi bodo zahtevali še!

3 h 15 min
Enostavno

Janežev kolač

1 h 15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.