Kaj boste skuhali danes?
Janežev šarkelj
Janežev šarkelj
Sestavine
- 4 jajca
- maslo (za težo 4 jajc)
- sladkor v prahu (za težo 4 jajc)
- sol
- moka (za težo 4 jajc)
- vaniljev strok
- 2 žlički janeževih semen
- maslo in moka za model
- 10 dag marelične marmelade ali želeja iz robidnic
- 10 dag bele čokolade
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 4 jajca
- maslo (za težo 4 jajc)
- sladkor v prahu (za težo 4 jajc)
- sol
- moka (za težo 4 jajc)
- vaniljev strok
- 2 žlički janeževih semen
- maslo in moka za model
- 10 dag marelične marmelade ali želeja iz robidnic
- 10 dag bele čokolade
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Najprej stehtamo jajca v lupini, nato pa natehtamo potrebne količine masla, sladkorja in moke. Maslo in sladkor v prahu zmešamo s ščepcem soli v kremno zmes. V masleno maso postopoma vmešamo stepena jajca. Moko presejemo. Vaniljev strok po dolgem prerežemo in z nožem postrgamo sredico. Moko, vaniljevo sredico in janež vmešamo v jajčno zmes.
Model za šarkelj namažemo z maslom, pomokamo in napolnimo s pripravljenim testom. Šarkelj pečemo v prej ogreti pečici približno pol ure. V modlu naj se nekoliko ohladi, nato ga previdno zvrnemo na kuhinjsko mrežo.
Šarkelj namažemo s toplo marelično marmelado ali želejem iz robidnic, potem pa pustimo, da se popolnoma ohladi.
Belo čokolado raztopimo v vroči vodni kopeli in šarkelj poljubno okrasimo. Lahko ga potresemo še s kokosovimi kosmiči ali janeževimi semeni.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Fazanja pašteta
Polnjene piščančje prsi s popečenim koromačem
Slastne popestrene piščančje prsi s koromačem
Rulada iz čokoladnega biskvita s pasijonko in kokosom
Božično deblo malo drugače
Dušena svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo
Ta pečenka se vam bo kar topila v ustih s krompirjem in zelenjavo zraven!