
Ajdove palačinke s slanim nadevom
Palačinke iz ajdove moke so odlična ideja za slasten brunch
Ajdove palačinke s slanim nadevom
Palačinke iz ajdove moke so odlična ideja za slasten brunch

Sestavine
- 80 g ajdove moke
- 1 srednje veliko jajce
- 2,5 dl mleka
- ščep soli
- maslo za ponev
- pražene gobice, posute s peteršiljem, ali v pari kuhana špinača, ko postrežemo (po želji)
nadev
- 100 g zrelega grojerja ali čedarja
- 100 g šunke
- 2 žlički dijonske gorčice
- 4 žlice sladke smetane
- 4 srednje velika jajca

Kako doma narediti kremast sladoled, ki ne bo spominjal na maslo
Sladoled – najimenitnejša med vsemi sladicami – je vedno bil in vedno bo nepremagljiv vir užitka za vse sladokusce.

Jaša Jamnik razkriva recept za slavno lazanjo
Igralec Jaša Jamnik razkriva recept za svojo slavno lazanjo – kuhanje mu je zen, njegova lazanja pa po mnenju mnogih naravnost vrhunska.

Kakšna je razlika med pekačem in obročem za peko
Ste se tudi vi že kdaj vprašali enako kot naša bralka: "Zakaj v nekaterih receptih za pripravo torte potrebujemo navaden okrogel pekač za biskvit, kdaj drugič pa samo obroč?"
Sestavine
- 80 g ajdove moke
- 1 srednje veliko jajce
- 2,5 dl mleka
- ščep soli
- maslo za ponev
- pražene gobice, posute s peteršiljem, ali v pari kuhana špinača, ko postrežemo (po želji)
nadev
- 100 g zrelega grojerja ali čedarja
- 100 g šunke
- 2 žlički dijonske gorčice
- 4 žlice sladke smetane
- 4 srednje velika jajca
Postopek
V vrčku ali skledi zmešamo moko, jajce, mleko in sol. Postavimo na stran za pol ure (ali največ 3 ure).
Sir naribamo, šunko natrgamo na koščke. V drugi skledi zmešamo gorčico, sladko smetano in sir. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo) in dva plitva pravokotna pekača obložimo s papirjem za peko ali aluminijasto folijo.
V večji ponvi stopimo maslo in spečemo 4 tanke palačinke.
Vsako od palačink nadevamo s četrtino mešanice s sirom. Nadev nalagamo na sredino palačink, sredi nadeva pa naredimo prostor, v katerega ubijemo po eno jajce. Okrog razporedimo nekaj koščkov šunke. Robove palačink zavihamo navznoter, da dobimo kvadrate. Vsako zavihano palačinko v ponvi pečemo še pol do eno minuto, nato jo preložimo na pekač. Postopek ponovimo z vsemi palačinkami in jih v pečici pečemo 6 do 7 minut, da beljak zakrkne. Po želji postrežemo s praženimi gobicami ali kuhano špinačo.