
Ajdove palačinke s slanim nadevom
Palačinke iz ajdove moke so odlična ideja za slasten brunch
Ajdove palačinke s slanim nadevom
Palačinke iz ajdove moke so odlična ideja za slasten brunch

Sestavine
- 80 g ajdove moke
- 1 srednje veliko jajce
- 2,5 dl mleka
- ščep soli
- maslo za ponev
- pražene gobice, posute s peteršiljem, ali v pari kuhana špinača, ko postrežemo (po želji)
nadev
- 100 g zrelega grojerja ali čedarja
- 100 g šunke
- 2 žlički dijonske gorčice
- 4 žlice sladke smetane
- 4 srednje velika jajca

Kako postreči burrato? Ideje za popolne poletne krožnike
Burrata velja za kraljico italijanskih sirov in prav je tako. S poletnim paradižnikom, baziliko in oljčnim oljem je sanjska, a to ni naš edini predlog za postrežbo.

Pripravite najboljši espresso tonik za poletno osvežitev in poživitev
Espresso tonik, svetovna kavna uspešnica, je pred leti na dolg poletni dan izumil nek švedski barista. Je pred vami dolg dan? Popestrite si ga s to fino pijačo.

Idrija vabi na izlet in obed
Pustite se zapeljati Idriji in njeni bogati zgodovini, razgledom ter vrsti tradicionalnih jedi, ki vas bodo očarale in nasitile. Kaj jesti, ko obiščete Idrijo?
Sestavine
- 80 g ajdove moke
- 1 srednje veliko jajce
- 2,5 dl mleka
- ščep soli
- maslo za ponev
- pražene gobice, posute s peteršiljem, ali v pari kuhana špinača, ko postrežemo (po želji)
nadev
- 100 g zrelega grojerja ali čedarja
- 100 g šunke
- 2 žlički dijonske gorčice
- 4 žlice sladke smetane
- 4 srednje velika jajca
Postopek
V vrčku ali skledi zmešamo moko, jajce, mleko in sol. Postavimo na stran za pol ure (ali največ 3 ure).
Sir naribamo, šunko natrgamo na koščke. V drugi skledi zmešamo gorčico, sladko smetano in sir. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo) in dva plitva pravokotna pekača obložimo s papirjem za peko ali aluminijasto folijo.
V večji ponvi stopimo maslo in spečemo 4 tanke palačinke.
Vsako od palačink nadevamo s četrtino mešanice s sirom. Nadev nalagamo na sredino palačink, sredi nadeva pa naredimo prostor, v katerega ubijemo po eno jajce. Okrog razporedimo nekaj koščkov šunke. Robove palačink zavihamo navznoter, da dobimo kvadrate. Vsako zavihano palačinko v ponvi pečemo še pol do eno minuto, nato jo preložimo na pekač. Postopek ponovimo z vsemi palačinkami in jih v pečici pečemo 6 do 7 minut, da beljak zakrkne. Po želji postrežemo s praženimi gobicami ali kuhano špinačo.