© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Po korakih: sočna pretaknjena pečenka


Uredništvo
12. 11. 2025, 05.40
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pretikanje (ali špikanje) suhih kosov mesa je klasična tehnika, ki zagotavlja sočnost in bogat okus mesa. Deluje nekoliko retro, a nanjo še vedno prisegamo.

pretaknjena-pecenka
Dober Tek
Nostalgična pretaknjena pečenka

Izraz pretaknjena pečenka označuje mesni kos, v katerega pred peko vstavimo trakove prekajene slanine ali pancete in tudi zelenjave.

Pretaknjena pečenka je med ljudmi znana tudi kot špikana pečenka, kar je izraz, ki ga uporabljajo naši južni sosedje.

Kosi mesa, primerni za pretikanje

Tehnika se uporablja predvsem pri bolj suhih kosih mesa, ki se med peko izsušijo. To so na primer puranje prsi, svinjsko stegno in kare, goveje in telečje stegno in oreh, meso srne in jelena, zajčji hrbet. Maščoba poskrbi za več okusa in bolj sočno meso, zelenjava pa ima predvsem vizualni učinek.

42940df89bf56d30ecfedadd5e04d28a.jpeg

Priprava na pretikanje

Kos mesa naj bo dobro ohlajen, da se lažje reže in pretika. 

Preberite še

Maščobo ali zelenjavo narežemo na tanke, dolge trakove (približno 5 mm široke in 8 do 10 cm dolge). Po želji jih lahko predhodno mariniramo v olju, začimbah ali vinu.

Trik, ki nam oljaša delo je, da kose slanine pred pretiknjem zamrznemo.

pretaknjena-pecenka
Dober Tek
Z nožem meso pretaknemo s trakovi zamrznjene slanine ali zelenjave.

Pretikanje mesa

Za pretikanje mesa moramo najprej v meso narediti primerno dolge zareze. To storimo z ostrim nožem. V meso zarežemo v smeri vlaken. Zareze naredimo enakomerno po vsem prerezu kosa mesa. (Izkušeni kuharji ne delajo zarez, temveč z nožem hkrati vstavijo slanino.)

S pomočjo noža ali drugega ostrega predmeta (na primer kovinskega nabodala za ražnjiče) v meso vstavimo pripravljene trakove maščobe in zelenjave.

Meso po pretikanju solimo, popramo in po želji mariniramo.

Peka pečenke

Pečenko lahko po želji pred peko najprej z vseh strani popečemo na ponvi, da se površina rahlo karamelizira in se na mesu ustvari rjava skorjica. Pečenko v pečici pečemo počasi, najbolje pri zmerni temperaturi (160–180 °C), da se maščoba med peko enakomerno raztopi in prepoji vlakna.

Med peko pečenko večkrat prelijemo s sokovi, ki so se nabrali v pekaču. Če sokov ni dovolj, dodamo malce vode ali vina.

Kombinacije okusov

Pri divjačini se odlično obnese pretikanje s trakovi dimljene slanine in brinovimi jagodami.

Zelenjava poskrbi za zanimiv vizualni učinek. Največkrat uporabimo trakove korenčka, zelene ali kislih kumaric.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.

pretaknjena-pecenka
Dober Tek
Pečenko pretikamo s slanino ali zelenjavo.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.