Kaj boste skuhali danes?
Rustikalna sadna pita
Z robidnicami, borovnicami in slivami
Rustikalna sadna pita
Z robidnicami, borovnicami in slivami
Sestavine
- 140 g robidnic
- 225 g borovnic
- 4 slive
- 4 žlice sladkorja
- 3 žlice koruznega škroba
- lupina 1 pomaranče
- jajčna krema ali stepena sladka smetana, ko postrežemo
testo
- 200 g zamrznjenega masla v kosu
- 300 g moke
- 5 žlic sladkorja
- 1 beljak
- sol
- moka in sladkor za posip
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 140 g robidnic
- 225 g borovnic
- 4 slive
- 4 žlice sladkorja
- 3 žlice koruznega škroba
- lupina 1 pomaranče
- jajčna krema ali stepena sladka smetana, ko postrežemo
testo
- 200 g zamrznjenega masla v kosu
- 300 g moke
- 5 žlic sladkorja
- 1 beljak
- sol
- moka in sladkor za posip
Postopek
Preden želimo pripraviti pito, maslo zavijemo v folijo in ga shranimo v zamrzovalnik, da zamrzne (zaradi folije bo med ribanjem ostalo hladnejše in se nam v roki ne bo topilo).
Pripravimo testo. Moko skupaj s ščepom soli in 2 žlicama sladkorja stresemo v veliko skledo. V to zmes s strgalnikom grobo naribamo maslo. Držimo ga previdno, da ga z roko preveč ne ogrejemo. Z jedilnim nožem ga sproti vmešavamo v moko. Ko naribamo vse maslo, sestavine še enkrat dobro premešamo z nožem, da so vsi delci obdani z moko, nato pa hitro vmešamo še 1,5 do 1,75 dl zelo mrzle vode. Testo pregnetemo z rokami, ga zavijemo v prosojno folijo in za 30 minut položimo v hladilnik.
Slivam odstranimo koščice in jih narežemo na koščke. Vse sadje v plasteh zložimo v skledo in ga vmes posipavamo s sladkorjem in koruznim škrobom. Dodamo naribano pomarančno lupino in rahlo premešamo.
Pečico segrejemo na 200 °C in vanjo položimo velik nizek pekač. Drug pekač rahlo pomokamo in po njem razvaljamo testo v grob krog, debel približno pol centimetra. Če želimo, lahko z majhnim ostrim nožem ob robu testa izrežemo vzorec.
Sadje še enkrat premešamo, nato ga nadevamo na sredino testa. Okoli sadja pustimo 7-centimetrski rob testa. Testo zavihamo čez sadje in ga malo priščipnemo, da bo rob lepšega videza. Beljak stepemo, da se močno speni. S čopičem beljakovo peno razmažemo po celotnem testu. Potresemo s preostalim sladkorjem (malo več sladkorja potresemo po sadju). Pito prestavimo na segreti pekač in jo pečemo 35 minut, da se testo zlatorjavo in hrustljavo zapeče. Postrežemo jo takoj, ko jo vzamemo iz pečice, zraven pa lahko ponudimo jajčno kremo ali stepeno sladko smetano.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Čokoladne kocke s pistacijami
Biskvit iz čokolade in pistacij z bogatim čokoladnim premazom
Špinačna rižota s česnom in praženimi mandlji
Vražje ribice z majonezo s pečenim česnom
Vam dišijo sardele? Tu je recept za ocvrte, ki jih postrežete z nadgrajeno majonezo.