
Kaj boste skuhali danes?
Rustikalna sadna pita
Z robidnicami, borovnicami in slivami
Rustikalna sadna pita
Z robidnicami, borovnicami in slivami

Sestavine
- 140 g robidnic
- 225 g borovnic
- 4 slive
- 4 žlice sladkorja
- 3 žlice koruznega škroba
- lupina 1 pomaranče
- jajčna krema ali stepena sladka smetana, ko postrežemo
testo
- 200 g zamrznjenega masla v kosu
- 300 g moke
- 5 žlic sladkorja
- 1 beljak
- sol
- moka in sladkor za posip

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.

Topla ideja za kosilo: najboljši recepti za jesenske juhe
Ko dneve zapolni megla in listje zašumi pod nogami, je čas za slastne jesenske juhe, ki v naš vsakdan zanesejo mir in udobje.

Katera buča je prava za juho, katera za sladico? Tukaj je preprost vodič
Katero bučo izbrati za katero jed, ni enostavno vprašanje, a zbrali smo nekaj napotkov, s katerimi bodo vaši recepti z bučami vedno uspeli.
Sestavine
- 140 g robidnic
- 225 g borovnic
- 4 slive
- 4 žlice sladkorja
- 3 žlice koruznega škroba
- lupina 1 pomaranče
- jajčna krema ali stepena sladka smetana, ko postrežemo
testo
- 200 g zamrznjenega masla v kosu
- 300 g moke
- 5 žlic sladkorja
- 1 beljak
- sol
- moka in sladkor za posip
Postopek
Preden želimo pripraviti pito, maslo zavijemo v folijo in ga shranimo v zamrzovalnik, da zamrzne (zaradi folije bo med ribanjem ostalo hladnejše in se nam v roki ne bo topilo).
Pripravimo testo. Moko skupaj s ščepom soli in 2 žlicama sladkorja stresemo v veliko skledo. V to zmes s strgalnikom grobo naribamo maslo. Držimo ga previdno, da ga z roko preveč ne ogrejemo. Z jedilnim nožem ga sproti vmešavamo v moko. Ko naribamo vse maslo, sestavine še enkrat dobro premešamo z nožem, da so vsi delci obdani z moko, nato pa hitro vmešamo še 1,5 do 1,75 dl zelo mrzle vode. Testo pregnetemo z rokami, ga zavijemo v prosojno folijo in za 30 minut položimo v hladilnik.
Slivam odstranimo koščice in jih narežemo na koščke. Vse sadje v plasteh zložimo v skledo in ga vmes posipavamo s sladkorjem in koruznim škrobom. Dodamo naribano pomarančno lupino in rahlo premešamo.
Pečico segrejemo na 200 °C in vanjo položimo velik nizek pekač. Drug pekač rahlo pomokamo in po njem razvaljamo testo v grob krog, debel približno pol centimetra. Če želimo, lahko z majhnim ostrim nožem ob robu testa izrežemo vzorec.
Sadje še enkrat premešamo, nato ga nadevamo na sredino testa. Okoli sadja pustimo 7-centimetrski rob testa. Testo zavihamo čez sadje in ga malo priščipnemo, da bo rob lepšega videza. Beljak stepemo, da se močno speni. S čopičem beljakovo peno razmažemo po celotnem testu. Potresemo s preostalim sladkorjem (malo več sladkorja potresemo po sadju). Pito prestavimo na segreti pekač in jo pečemo 35 minut, da se testo zlatorjavo in hrustljavo zapeče. Postrežemo jo takoj, ko jo vzamemo iz pečice, zraven pa lahko ponudimo jajčno kremo ali stepeno sladko smetano.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Fokača z zeliščnim oljem
Sladek čilijev džem
Čilijev džem lahko dodate k omakam, postrežete s siri ali pa ga uporabite kot pomako za k čipsu.