Kaj boste skuhali danes?
Rustikalna sadna pita
Z robidnicami, borovnicami in slivami
Rustikalna sadna pita
Z robidnicami, borovnicami in slivami
Sestavine
- 140 g robidnic
- 225 g borovnic
- 4 slive
- 4 žlice sladkorja
- 3 žlice koruznega škroba
- lupina 1 pomaranče
- jajčna krema ali stepena sladka smetana, ko postrežemo
testo
- 200 g zamrznjenega masla v kosu
- 300 g moke
- 5 žlic sladkorja
- 1 beljak
- sol
- moka in sladkor za posip
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sezona citrusov: sveže ideje za kolače
Sezona citrusov s seboj prinaša čudovite arome in svežino – ujemimo jo v slastnih kolačih.
Sestavine
- 140 g robidnic
- 225 g borovnic
- 4 slive
- 4 žlice sladkorja
- 3 žlice koruznega škroba
- lupina 1 pomaranče
- jajčna krema ali stepena sladka smetana, ko postrežemo
testo
- 200 g zamrznjenega masla v kosu
- 300 g moke
- 5 žlic sladkorja
- 1 beljak
- sol
- moka in sladkor za posip
Postopek
Preden želimo pripraviti pito, maslo zavijemo v folijo in ga shranimo v zamrzovalnik, da zamrzne (zaradi folije bo med ribanjem ostalo hladnejše in se nam v roki ne bo topilo).
Pripravimo testo. Moko skupaj s ščepom soli in 2 žlicama sladkorja stresemo v veliko skledo. V to zmes s strgalnikom grobo naribamo maslo. Držimo ga previdno, da ga z roko preveč ne ogrejemo. Z jedilnim nožem ga sproti vmešavamo v moko. Ko naribamo vse maslo, sestavine še enkrat dobro premešamo z nožem, da so vsi delci obdani z moko, nato pa hitro vmešamo še 1,5 do 1,75 dl zelo mrzle vode. Testo pregnetemo z rokami, ga zavijemo v prosojno folijo in za 30 minut položimo v hladilnik.
Slivam odstranimo koščice in jih narežemo na koščke. Vse sadje v plasteh zložimo v skledo in ga vmes posipavamo s sladkorjem in koruznim škrobom. Dodamo naribano pomarančno lupino in rahlo premešamo.
Pečico segrejemo na 200 °C in vanjo položimo velik nizek pekač. Drug pekač rahlo pomokamo in po njem razvaljamo testo v grob krog, debel približno pol centimetra. Če želimo, lahko z majhnim ostrim nožem ob robu testa izrežemo vzorec.
Sadje še enkrat premešamo, nato ga nadevamo na sredino testa. Okoli sadja pustimo 7-centimetrski rob testa. Testo zavihamo čez sadje in ga malo priščipnemo, da bo rob lepšega videza. Beljak stepemo, da se močno speni. S čopičem beljakovo peno razmažemo po celotnem testu. Potresemo s preostalim sladkorjem (malo več sladkorja potresemo po sadju). Pito prestavimo na segreti pekač in jo pečemo 35 minut, da se testo zlatorjavo in hrustljavo zapeče. Postrežemo jo takoj, ko jo vzamemo iz pečice, zraven pa lahko ponudimo jajčno kremo ali stepeno sladko smetano.