Kaj boste skuhali danes?
Rustikalna sadna pita
Z robidnicami, borovnicami in slivami
Rustikalna sadna pita
Z robidnicami, borovnicami in slivami
Sestavine
- 140 g robidnic
- 225 g borovnic
- 4 slive
- 4 žlice sladkorja
- 3 žlice koruznega škroba
- lupina 1 pomaranče
- jajčna krema ali stepena sladka smetana, ko postrežemo
testo
- 200 g zamrznjenega masla v kosu
- 300 g moke
- 5 žlic sladkorja
- 1 beljak
- sol
- moka in sladkor za posip
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 140 g robidnic
- 225 g borovnic
- 4 slive
- 4 žlice sladkorja
- 3 žlice koruznega škroba
- lupina 1 pomaranče
- jajčna krema ali stepena sladka smetana, ko postrežemo
testo
- 200 g zamrznjenega masla v kosu
- 300 g moke
- 5 žlic sladkorja
- 1 beljak
- sol
- moka in sladkor za posip
Postopek
Preden želimo pripraviti pito, maslo zavijemo v folijo in ga shranimo v zamrzovalnik, da zamrzne (zaradi folije bo med ribanjem ostalo hladnejše in se nam v roki ne bo topilo).
Pripravimo testo. Moko skupaj s ščepom soli in 2 žlicama sladkorja stresemo v veliko skledo. V to zmes s strgalnikom grobo naribamo maslo. Držimo ga previdno, da ga z roko preveč ne ogrejemo. Z jedilnim nožem ga sproti vmešavamo v moko. Ko naribamo vse maslo, sestavine še enkrat dobro premešamo z nožem, da so vsi delci obdani z moko, nato pa hitro vmešamo še 1,5 do 1,75 dl zelo mrzle vode. Testo pregnetemo z rokami, ga zavijemo v prosojno folijo in za 30 minut položimo v hladilnik.
Slivam odstranimo koščice in jih narežemo na koščke. Vse sadje v plasteh zložimo v skledo in ga vmes posipavamo s sladkorjem in koruznim škrobom. Dodamo naribano pomarančno lupino in rahlo premešamo.
Pečico segrejemo na 200 °C in vanjo položimo velik nizek pekač. Drug pekač rahlo pomokamo in po njem razvaljamo testo v grob krog, debel približno pol centimetra. Če želimo, lahko z majhnim ostrim nožem ob robu testa izrežemo vzorec.
Sadje še enkrat premešamo, nato ga nadevamo na sredino testa. Okoli sadja pustimo 7-centimetrski rob testa. Testo zavihamo čez sadje in ga malo priščipnemo, da bo rob lepšega videza. Beljak stepemo, da se močno speni. S čopičem beljakovo peno razmažemo po celotnem testu. Potresemo s preostalim sladkorjem (malo več sladkorja potresemo po sadju). Pito prestavimo na segreti pekač in jo pečemo 35 minut, da se testo zlatorjavo in hrustljavo zapeče. Postrežemo jo takoj, ko jo vzamemo iz pečice, zraven pa lahko ponudimo jajčno kremo ali stepeno sladko smetano.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Špinačna rulada s kremnim sirom in sušenimi paradižniki
Začinjeni friandi
Friandi so mandljevi kolački, priljubljeni zlasti v Avstraliji in na Novi Zelandiji.
Mariniran rostbif na žaru
Šunka v testu
Šunka v testu je še ena velikonočna klasika, ki ne sme manjkati na praznični mizi.