© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

3 poletne vegi večerje, ki jih boste oboževali


Uredništvo
24. 7. 2025, 12.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Za lahkoten konec dneva si privoščite brezmesne jedi, ki bodo navdušile tudi zaprisežene mesojedce.

Solata, rukola, buča
Profimedia

Ko temperature poskočijo in večeri postanejo lenobno čakanje na nižje temperature, si redkokdo zaželi težke hrane in vroče kuhinje. Poletne večerje naj bodo lahkotne, osvežilne in kdaj pa kdaj tudi brez mesa. Ne le, da prijajo v vročini, pogosto jih pripravimo hitreje, pa še kuhinja ostane skoraj hladna.

V nadaljevanju vas čakajo trije preprosti, a okusni recepti za brezmesne večerje, ki so kot nalašč za poletne dni – sveže, barvite in ravno prav nasitne.

Začinjen tofu na žaru in pak choi z ingverjem in česnom

tofu, zar
Unsplash
Kosilo je lahko okusno tudi brez mesa,

Sestavine:

  • 3 žlice kremnega arašidovega masla
  • 1 žlička svetle sojine omake
  • ščep čilijevih kosmičev
  • 1 limeta
  • sok 1⁄2 limete
  • 200 g tofuja
  • 1 žlica repičnega olja
  • 1 strok česna
  • košček ingverja
  • 200 g pak choia
  • 1 žlica praženih arašidov
  • potrebujemo še 4 nabodala

Priprava

  1. Pak choi ločimo na posamezne liste. Tofu narežemo na koščke, primerno velike za nabodala. Če bomo uporabili lesena nabodala, jih za 20 minut namočimo v hladno vodo. 
  2. Arašidovo maslo, sojino omako, čilijeve kosmiče in limetin sok zmešamo z 0,5 dl vode. Polovico marinade vlijemo v globlji pravokoten pekač, dodamo tofu in premešamo. Če imamo dovolj časa, pustimo, da se koščki marinirajo 30 minut, nato pa jih nanizamo na nabodala in položimo na pekač.
  3. Žar v pečici segrejemo na najvišjo temperaturo. Tofu pečemo 4 minute na vsaki strani, da dobi zlato rjavo hrustljavo skorjico. Medtem v ponvi ali voku segrejemo olje. Česen in ingver narežemo na rezine in ju na vročem olju pražimo kakšno minuto, da zacvrčita, nato dodamo pak choi in ga pražimo približno 3 minute, da listi ovenijo.
  4. Pak choi in nabodala s tofujem razdelimo na krožnike. Vse skupaj posujemo z nasekljanimi arašidi in pokapamo s preostalo marinado. Zraven postrežemo krhlje limete, da lahko jed še dodatno pokapamo z limetinim sokom.

Mineštra iz treh vrst fižola

mineštra
Unsplash
Lahka mineštra, ki vas ne bo obtežila.

Sestavine

  • 2 žlici oljčnega olja in še malo za pokapanje
  • 1 šalotka
  • 1 koromač
  • 2 stroka česna
  • 400 g fižola cannellini iz pločevinke
  • 400 g fižola borlotti iz pločevinke
  • 7 dl zelenjavne jušne osnove
  • 100 g stročjega fižola (zamrznjenega pred uporabo odtajamo)
  • 30 g in skorja trdega sira
  • 150 g graha (lahko zamrznjenega)
  • lupinica 1 bio limone
  • ščep soli
  • 1⁄2 šopka bazilike

Pripava

  1. Šalotko in česen nasekljamo, stročji fižol narežemo na kose, velike za grižljaj, koromač narežemo na tanke rezine. V kozici na zmerni temperaturi segrejemo olje. Dodamo šalotko, česen, koromač in sol ter pražimo toliko časa, da se zelenjava zmehča. Fižol iz pločevink splaknemo, odcedimo in damo v kozico skupaj s polovico škrobnate vode iz ene pločevinke. Prilijemo jušno osnovo, dodamo stročji fižol in sirovo skorjo. Kuhamo 15 minut, da se stročji fižol povsem zmehča.
  2. V mineštro vmešamo grah in kuhamo še nekaj minut. Nazadnje primešamo limonovo lupinico in nariban sir, posujemo z listi bazilike in postrežemo.

Solata iz maslene buče, čičerke, fete in mariniranih redkvic

bučna solata
Pexels
Buče lahko zamenjate s sladkim krompirjem.

Sestavine

  • 1 maslena buča
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlica navadne ali rožne harise
  • čičerka iz 1 1⁄2–2 pločevink (po okusu)
  • 2 žlici šerijevega kisa
  • 200 g različnih redkvic
  • 80 g vegetarijanske fete
  • 1 majhen šopek kopra
  • 2 žlici bučnih semen
  • sol in poper

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Buči odstranimo semena in jo neolupljeno narežemo na manjše kose. Zmešamo olje in hariso, nato pa ju v večjem pekaču premešamo z bučo ter nekaj soli in popra. Bučo pečemo 30 minut.
  2. Medtem čičerko odcedimo in splaknemo pod tekočo vodo. Dodamo jo v pekač k buči, vse skupaj na hitro premešamo in pečemo še 20 minut.
  3. V kozici segrejemo šerijev kis skupaj z obilnim ščepom sladkorja in soli ter žlico vode. Redkvice narežemo. Pustimo, da tekočina rahlo zavre, nato jo odstavimo in vanjo stresemo redkvice. Premešamo in postavimo na stran.
  4. Na pladenj naložimo pečeno bučo in čičerko ter nanju nadrobimo skoraj vso feto. Koper sesekljamo in skoraj vsega premešamo z bučo, čičerko in sirom. Po jedi potresemo marinirane redkvice in pokapamo marinado. 
  5. Nazadnje dodamo še preostanek fete in kopra ter posujemo z bučnimi semeni, ki smo jih suho popražili v ponvici.

Namig: Buče se do jeseni poslavljajo in ta mesec jih bomo našli le, če bomo res imeli srečo. Brez težav pa jih lahko zamenjamo s sladkim krompirjem.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.