© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Tako tanka riba, pa tako zakomplicirana


Uredništvo
22. 9. 2025, 14.58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Čeprav polenovka izvira s severa Evrope, je že stoletja ena najbolj priljubljenih rib ob Jadranu. Njena pot v naše kraje je ovita v legende.

polenovka 3.jpg
Aktual TV

Ena od njih pravi, da jo je v 15. stoletju italijanski trgovec po naključju spoznal na Norveškem, ko je njegova ladja nasedla. Ker so tam jedli predvsem posušeno ribo, jo je poskusil, bil navdušen in jo odnesel v Benetke. Od tam se je priljubljenost hitro razširila tudi na obalo Jadrana.

V tokratni oddaji Kvarnerke na Aktual TV je voditeljica Maja Škufca gostila svojo sosedo, gurmanko in izvrstno kuharico Ingrid Periša, ki je razkrila, zakaj se polenovke marsikdo izogiba in kako jo sama pripravi. »Vonj polenovke ti na rokah ostane tri dni, toliko kot jo namakaš,« je pripomnila v smehu. Voditeljica pa je dodala, da vonjave iz sosedine kuhinje vedno prepričajo tudi najbolj zadržane.

Polenovka 2.jpg
Aktual TV
Za namaz danes pomaga mikser, nekoč pa so ribo tolkli kar s kladivom.

Bakalar na belo in bakalar na rdeče

Preberite še

Ingrid je ribo pred pripravo tri dni namakala v vodi, ki jo je redno menjala, nato pa polenovko skuhala in očistila. Iz enega dela je pripravila bakalar na belo, kremast namaz, iz drugega pa bakalar na rdeče, brodet oziroma ribji golaž.

Za namaz danes pomaga mikser, nekoč pa so ribo tolkli kar s kladivom. Kremastost dosežemo s kuhanim krompirjem, brodet pa dobi značilen okus z zalivanjem vode, v kateri se je kuhala riba.

Polenovka 1.jpg
Aktual TV
Ingrid je ribo pred pripravo tri dni namakala v vodi.

Priprave

Bakalar na belo: kuhano polenovko in popražen česen z olivnim oljem zmešamo v mikserju, med miksanjem počasi prilivamo olivno in sončnično olje. Začinimo s soljo in poprom.

Bakalar na rdeče: na olivnem olju popražimo čebulo, korenje in česen. Dodamo pasiran paradižnik, sol in čili. Zalijemo z vinom, nato z vodo od polenovke. Dodamo lovor in rožmarin, spasiramo, primešamo krompir in kose polenovke ter posujemo s peteršiljem.

Recepti in postopki za ti dve specialiteti vas čakata na Aktual TV, nocoj ob 18.30 v oddaji Kvarnerke.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.