Ko pade odpornost: kvarnerska mineštra, ki ogreje telo in dušo
V Reki se pleše in poje, a tudi dobro je, saj tam živijo kuharice, ki prisegajo na lokalne sestavine in tradicijo.

Že nekaj časa jih spremljamo v oddaji Kvarnerke in tokrat nas voditeljica Maja Škufca pelje na obisk k svoji priljubljeni kuharici Božici Kosanović.
Božica sicer prihaja iz Zagreba, a že 45 let živi na Kvarnerju.
»Danes bova pripravili eno staro jed,« je napovedala Božica, ko sta skupaj stopili za štedilnik. »Mislim, da je dan najbolje začiniti z nečim na žlico. Zato bova skuhali mineštro z bobiči. Ko vam pade imunski sistem, je to nekaj najboljšega.«
Prave mineštre ni brez svinjske masti
Božica prisega na tradicionalne okuse in pravi, da dobre mineštre ni brez svinjske masti. Na njej prepraži drobno sesekljano čebulo in česen, doda panceto, korenček, zeleno in rdečo papriko, nato pa vse skupaj posuje z ostro moko, da se jed lepo zgosti in zadiši po domačem.

Ko osnova zadiši po kuhinji, sledi tisto, kar mineštri da dušo – fižol, koruza in kislo zelje. Vse skupaj zalije z vodo, posoli, doda mleto sladko papriko in poper ter pusti, da se okusi povežejo v harmonično, gosto enolončnico, ki je hkrati jed in zdravilo.

Na koncu Božica mineštro postreže na globoke krožnike, jo posuje s svežim peteršiljem in pokapa z nekaj kapljicami olivnega olja. Rezultat je topla, krepčilna jed, ki ogreje telo in dušo – prava kvarnerska klasika, ki poka od okusov.
Za popolno recepturo in celoten postopek priprave si oglejte oddajo Kvarnerke, ki je na sporedu vsak ponedeljek ob 18.30 na Aktual TV.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se