
Artičoke z burrato po sicilijansko
Čudovito aromatične artičoke in kremasta burrata
Artičoke z burrato po sicilijansko
Čudovito aromatične artičoke in kremasta burrata

Sestavine
- 4 artičoke
- 200 g sira burata
- 6 slanih sardonov (inčunov) v oljčnem olju
- 1 žlica kaper
- 1 žlica pinjol
- 3 vejice mete
- ekstra deviško oljčno olje za pokapanje
preliv
- sok 1 limone
- 1⁄2 žlice belega balzamičnega kisa
- ščepec žafrana
- 1⁄4 žličke medu
- 5 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
- sol in poper

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 4 artičoke
- 200 g sira burata
- 6 slanih sardonov (inčunov) v oljčnem olju
- 1 žlica kaper
- 1 žlica pinjol
- 3 vejice mete
- ekstra deviško oljčno olje za pokapanje
preliv
- sok 1 limone
- 1⁄2 žlice belega balzamičnega kisa
- ščepec žafrana
- 1⁄4 žličke medu
- 5 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
- sol in poper
Postopek
Najprej naredimo preliv. V zelo majhni kozici zmešamo limonov sok, balzamični kis in žafran. Kuhamo na nizki temperaturi, dokler se iz tekočine ne začne dvigovati para. Med segrevanjem bo žafran obarval in aromatiziral tekočino. Kozico odstavimo z ognja in jo postavimo na stran za 20 minut. Nato žafranovi mešanici dodamo med, oljčno olje, sol in poper ter vse skupaj dobro razžvrkljamo z vilicami. Pokusimo in po okusu solimo in popramo.
Artičokam odstranimo trše zunanje liste in jim odrežemo stebla, tako da glavice lahko postavimo pokonci. Damo jih v veliko vrele vode, ki smo jo nekoliko solili. Kuhamo 15 do 30 minut, odvisno od velikosti artičok in od tega, kako sveže so, zato po 15 minutah začnemo preverjati, ali so skuhane. To bomo vedeli, ko bomo zlahka odtrgali list iz sredine. Tedaj artičoke obrnemo na glavo in jih dobro odcedimo, da odteče vsa voda. Odstranimo jim liste in kosmato sredico – to bomo najlažje storili s čajno žličko – in ostal bo mehki srček. Artičoke obrežemo, kolikor je treba, toda pazimo, da ne zarežemo v srčke.
Natrgamo metine liste, narežemo sardone in popražimo pinjole. Kapre splaknemo in jih osušimo s kuhinjsko brisačo. Burrato vzamemo iz tekočine in jo pazljivo položimo na papirnato brisačo. (Bolje je, da jo nekoliko odcedimo, sicer se bo mlečnata tekočina pomešala s prelivom.) Sir položimo na krožnik in ob njem razporedimo artičokine srčke, ki jih solimo in popramo. Meto, sardone, pinjole in kapre potresemo po srčkih in vse skupaj prelijemo z žafranovim prelivom. Burrato pokapamo s še nekaj oljčnega olja in takoj postrežemo.