© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Pripravite najboljši espresso tonik za poletno osvežitev in poživitev


Barbara Slivnik
18. 7. 2025, 12.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Espresso tonik, svetovna kavna uspešnica, je pred leti na dolg poletni dan izumil nek švedski barista. Je pred vami dolg dan? Popestrite si ga s to fino pijačo.

espresso tonic - profimedia.jpg
Profimedia
Espresso tonik je navdušil kavopivce po vsem svetu

Kava, pomakni se na stran, čas je za espresso tonik

Se tudi vam kdaj zdi, da je dan tako dolg, da je še vaša kava utrujena? V boju s poletno vročino, predolgim delovnikom ali neprespanimi nočmi naj vam na pomoč priskoči espresso tonik, pijača, ki je z drzno svežino osvojila kavopivce po vsem svetu.

Kaj je espresso tonik

Preprosta, a presenetljiva kombinacija aromatičnega espressa in osvežujočega tonika, se je domnevno prvič pojavila na Švedskem že pred več kot 25 leti. Le zakaj je tako dolgo trajalo, da smo espresso tonik spoznali tudi mi?

Kinin, glavna sestavina tonika, ter močna kava v espresso toniku ustvarita grenko-sladko ravnotežje, medtem ko citrusne note v toniku poudarijo naravno kislino (kakovostne) kave. A ne samo to – ko espresso steče v tonik, tekočini v kozarcu ustvarita svetlejšo in temno plast, zaradi česar je espresso tonik hitro postal najljubša pijača vplivnežev, ki na družbenih omrežjih navdušujejo sledilce s svojimi fotografijami in barvnimi shemami v pretežno bež odtenkih.

espresso-tonik.jpg
Unsplash
Vaša nova najljubša poletna osvežitev

Napake, ki se jim je treba izogniti pri pripravi espresso tonika

Prva napaka je zagotovo ta, da ga poimenujemo ekspreso tonik – saj veste, kratek kavni napitek espresso je svoje ime dobil zaradi načina priprave, it. esprimere – iztisniti, in ne zaradi hitrosti priprave ali pitja.


Druga napaka je, da pijačo med pripravo zmešamo in s tem izgubi del čara.
Tretja napaka je, da uporabimo manj kakovostno kavo ali tonik. Dobre sestavine so ključ!
Četrta napaka pa je, da s pitjem odlašamo, zaradi čakanja pa se izgubi nekaj mehurčkov in aromatičnosti.

Kako pripravimo espresso tonik doma

Potrebovali bomo kakovosten espresso iz sveže pražene kave, kakšnih 30 ali 40 mililitrov. Toniku se lepo podajo kave z izrazitejšimi sadnimi notami. Tonik naj bo čim manj sladek, morda kakšen manj 'generičen'. Potrebovali ga bomo od 100 do 150 mililitrov. Za piko na i pa potrebujemo še poln kozarec ledu. Seveda pa ne smemo pozabiti na pravilno zaporedje: čez led počasi nalijemo tonik, nato pa še previdno dodamo espresso. To je vse, tako preprosto je.

espresso-tonic.jpg
Unsplash
Poletna osvežitev v kozarcu

Variacije na temo espresso tonika

Espresso tonik je drzna pijača, zato si kanček drznosti lahko privoščimo tudi mi. Morda nam bo bolj ustrezalo drugačno razmerje kave in tonika (v veliki meri je to odvisno od specifičnih sestavin), morda se bomo raje kot z espressom poigrali s hladno varjeno kavo (ang. cold brew) ali kavo, pripravljeno po metodi aeropress. Lahko pa si damo duška tudi z dodatki – rezinami citrusa in zelišči na obodu kozarca ali raznovrstnimi sirupi, od sladkornega do javorovega ali najljubšega sadnega sirupa.

Poletna energija v kozarcu, čin!


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.