
Krhki piškoti
Krhki piškoti

Preprost recept za piškotno testo, ki ga lahko prilagodite po svojem okusu – poigrajte se z različnimi oblikami in okusi.
Sestavine
- 250 g zmehčanega masla
- 140 g sladkorja
- 1 rumenjak
- 2 žlički vaniljeve arome
- 300 g moke

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 250 g zmehčanega masla
- 140 g sladkorja
- 1 rumenjak
- 2 žlički vaniljeve arome
- 300 g moke
Postopek
Zmehčano maslo in sladkor s kuhalnico zmešamo v veliki skledi. Dodamo rumenjak in vaniljevo aromo ter vse skupaj na hitro stepemo, da se sestavine dobro povežejo. Na maso nato presejemo moko in mešamo, da se vse dobro sprime. Maso proti koncu zgnetemo z rokami, da dobimo čvrsto testo. Za pol ure ga damo na hladno, da se učvrsti.
Nato testo razvaljamo in z modelčki različnih oblik izrežemo piškote. Testo lahko tudi oblikujemo v valj, iz katerega nato izrežemo ploščice, ali ga spečemo kot kupčke ali kroglice testa. Pečemo jih v pečici, ogreti na 180 °C, 10 do 15 minut (odvisno od oblike in velikosti).
Nasvet
Piškoti po želji
Iz tega testa lahko spečemo hrustljave piškote, ki imajo rahel okus po vanilji. Okusni so že brez dodatkov, vendar jih lahko pripravimo na več različnih načinov in z različnimi okusi. Prelijemo jih lahko s stopljeno temno čokolado, namažemo z marmelado ali limonovo kremo in zlepimo po dva in dva, jih pomočimo v stopljeno belo čokolado in povaljamo v mletih oreških ali mletem kokosu … Vsak se lahko domisli svoje kombinacije okusov.
Še nekaj nasvetov in zanimivosti
Skrivnosti in triki peke piškotov