© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Bajadere v novi preobleki

Se spomnite kupljenih bajader? Kaj pa domače različice? Kultno sladico smo pripravili malo drugače – rezultat je odličen!

Bajadere v novi preobleki

Se spomnite kupljenih bajader? Kaj pa domače različice? Kultno sladico smo pripravili malo drugače – rezultat je odličen!

Čas priprave 35 min + hlajenje
Zahtevnost Enostavno
Količina 16 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

osnova

  • 150 g indijskih oreščkov
  • 50 g ovsenih kosmičev
  • 4 izkoščičeni datlji sorte medjool
  • 50 g stopljenega kokosovega olja in še malo za model

nadev

  • 350 g izkoščičenih datljev sorte medjool
  • 1,25 dl nesladkanega mandljevega napitka
  • 0,25 dl javorovega sirupa
  • 150 g kokosovega olja
  • dober ščep soli
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome

preliv

  • 150 g temne čokolade
  • 2 žlički javorovega sirupa

Sestavine

osnova

  • 150 g indijskih oreščkov
  • 50 g ovsenih kosmičev
  • 4 izkoščičeni datlji sorte medjool
  • 50 g stopljenega kokosovega olja in še malo za model

nadev

  • 350 g izkoščičenih datljev sorte medjool
  • 1,25 dl nesladkanega mandljevega napitka
  • 0,25 dl javorovega sirupa
  • 150 g kokosovega olja
  • dober ščep soli
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome

preliv

  • 150 g temne čokolade
  • 2 žlički javorovega sirupa

Postopek

1

Kvadraten model za kolače z 20 cm dolgimi stranicami namastimo in obložimo s papirjem za peko. Indijske oreške in kosmiče stresemo v multipraktik in zmeljemo v drobtine. Dodamo datlje in kokosovo olje ter spet zmeljemo. Mešanico damo v model in jo z žlico pritisnemo ob dno, da dobimo kompaktno in enakomerno debelo osnovo. Postavimo jo v hladilnik in pripravimo nadev.

2

Za nadev damo v kozico datlje, mandljev napitek, javorov sirup, kokosovo olje in sol ter nežno zavremo. Kuhamo 2 do 3 minute, da se datlji zelo zmehčajo. Ko se tekočina in datlji nekoliko ohladijo, damo vse v mešalnik, dodamo vaniljo in zmeljemo v gladko pasto. Če je masa presladka, dodamo še malo soli. Prelijemo jo na osnovo, razmažemo do robov modela in površino čim bolj zgladimo. Postavimo v hladilnik, medtem pa pripravimo preliv.

3

V posodi nad kozico, v kateri rahlo vre voda, stopimo čokolado in vanjo vmešamo javorov sirup. Pustimo, da se preliv 10 minut ohlaja, nato ga polijemo prek nadeva in vrnemo v hladilnik za najmanj 3 ure, da se dobro učvrsti. Preden bajadere postrežemo, jih narežemo na kocke. V hladilniku se obdržijo do 1 tedna.

Možna zamenjava

Namesto datljev sorte medjool lahko uporabimo tudi navadne izkoščičene suhe datlje ali izkoščičene suhe slive, ki jih predhodno namočimo za vsaj 1 uro, nato pa dobro odcedimo. Za osnovo bomo potrebovali približno 100 g namočenih datljev ali sliv.

Priljubljeni recepti

Snežene kepe s kakijevo kremo

Snežene kepe bomo tokrat za spremembo popestrili z okusnimi in barvitimi kakiji.

Enostavno

Biftek na listnatem testu, nadevanem z gobami

Za ljubitelje dobrot, zavitih v listnato testo. In ni nas malo ...

1 h
Enostavno

Fajitas – govedina na žaru po mehiško

Če imate čas, meso za fajitas položite v marinado že dan prej

15 min
Enostavno

Črno-bela čokoladna terina

30 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.