© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Miklavževi parklji

Sladki parklji - kdo se jih boji?

Miklavževi parklji

Sladki parklji - kdo se jih boji?

Čas priprave 1 h 30 min
Zahtevnost Enostavno
Količina 10 parkljev
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
PARKELNI _2800000

Sestavine

  • 1 kg moke
  • 150 g masla ali margarine
  • 40 g kvasa
  • 1 jajce
  • 20 g soli
  • 10 g sladkorja
  • pribl. 6 dl mleka
  • moka za delovno površino
  • jajce za premaz
  • okraski, npr. rozine za oči, koščki rdeče tkanine za jezike, rogovile

Sestavine

  • 1 kg moke
  • 150 g masla ali margarine
  • 40 g kvasa
  • 1 jajce
  • 20 g soli
  • 10 g sladkorja
  • pribl. 6 dl mleka
  • moka za delovno površino
  • jajce za premaz
  • okraski, npr. rozine za oči, koščki rdeče tkanine za jezike, rogovile

Postopek

1

Iz naštetih sestavin zamesimo srednje gosto gladko testo. Pokrijemo ga in pustimo vzhajati, da naraste na dvojno prostornino.

2

Testo na pomokani delovni površini razvaljamo na debelino 1 do 1,5 cm in iz njega izrežemo parklje. Lahko si pomagamo tako, da si pripravimo papirnato šablono.

3

Parklje okrasimo z rozinami za oči, trikotniki rdečega blaga za jezičke in jim v roke posadimo rogovilico. (Ostankov testa pa ne zavržemo, ampak jih poljubno oblikujemo v kroglice, kitke … in okrasimo s suhim ali kandiranim sadjem.)

4

Parklje pustimo, da še enkrat vzhajajo, nato jih premažemo s stepenim jajcem in pečemo pri 190 °C približno 20  minut. Spečemo tudi kruhke, ki smo jih oblikovali iz ostankov, čas peke prilagodimo glede na velikost – manjši potrebujejo manj časa, večji malo več.

Priljubljeni recepti

Ajdov krapec

Pita iz ajde in skute

45 min
Enostavno

Ingverjevi piškoti

45 min
Enostavno

Češnjev kolač iz koruznega zdroba

Brez glutena - s polento namesto moke

1 h 25 min
Enostavno

Kavna rezina s tremi likerji

40 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.