
Sestavine
- 1 kg moke
- 150 g masla ali margarine
- 40 g kvasa
- 1 jajce
- 20 g soli
- 10 g sladkorja
- pribl. 6 dl mleka
- moka za delovno površino
- jajce za premaz
- okraski, npr. rozine za oči, koščki rdeče tkanine za jezike, rogovile

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 1 kg moke
- 150 g masla ali margarine
- 40 g kvasa
- 1 jajce
- 20 g soli
- 10 g sladkorja
- pribl. 6 dl mleka
- moka za delovno površino
- jajce za premaz
- okraski, npr. rozine za oči, koščki rdeče tkanine za jezike, rogovile
Postopek
Iz naštetih sestavin zamesimo srednje gosto gladko testo. Pokrijemo ga in pustimo vzhajati, da naraste na dvojno prostornino.
Testo na pomokani delovni površini razvaljamo na debelino 1 do 1,5 cm in iz njega izrežemo parklje. Lahko si pomagamo tako, da si pripravimo papirnato šablono.
Parklje okrasimo z rozinami za oči, trikotniki rdečega blaga za jezičke in jim v roke posadimo rogovilico. (Ostankov testa pa ne zavržemo, ampak jih poljubno oblikujemo v kroglice, kitke … in okrasimo s suhim ali kandiranim sadjem.)
Parklje pustimo, da še enkrat vzhajajo, nato jih premažemo s stepenim jajcem in pečemo pri 190 °C približno 20 minut. Spečemo tudi kruhke, ki smo jih oblikovali iz ostankov, čas peke prilagodimo glede na velikost – manjši potrebujejo manj časa, večji malo več.