© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Miklavževi parklji

Sladki parklji - kdo se jih boji?

Miklavževi parklji

Sladki parklji - kdo se jih boji?

Čas priprave 1 h 30 min
Zahtevnost Enostavno
Količina 10 parkljev
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
PARKELNI _2800000

Sestavine

  • 1 kg moke
  • 150 g masla ali margarine
  • 40 g kvasa
  • 1 jajce
  • 20 g soli
  • 10 g sladkorja
  • pribl. 6 dl mleka
  • moka za delovno površino
  • jajce za premaz
  • okraski, npr. rozine za oči, koščki rdeče tkanine za jezike, rogovile
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 1 kg moke
  • 150 g masla ali margarine
  • 40 g kvasa
  • 1 jajce
  • 20 g soli
  • 10 g sladkorja
  • pribl. 6 dl mleka
  • moka za delovno površino
  • jajce za premaz
  • okraski, npr. rozine za oči, koščki rdeče tkanine za jezike, rogovile

Postopek

1

Iz naštetih sestavin zamesimo srednje gosto gladko testo. Pokrijemo ga in pustimo vzhajati, da naraste na dvojno prostornino.

2

Testo na pomokani delovni površini razvaljamo na debelino 1 do 1,5 cm in iz njega izrežemo parklje. Lahko si pomagamo tako, da si pripravimo papirnato šablono.

3

Parklje okrasimo z rozinami za oči, trikotniki rdečega blaga za jezičke in jim v roke posadimo rogovilico. (Ostankov testa pa ne zavržemo, ampak jih poljubno oblikujemo v kroglice, kitke … in okrasimo s suhim ali kandiranim sadjem.)

4

Parklje pustimo, da še enkrat vzhajajo, nato jih premažemo s stepenim jajcem in pečemo pri 190 °C približno 20  minut. Spečemo tudi kruhke, ki smo jih oblikovali iz ostankov, čas peke prilagodimo glede na velikost – manjši potrebujejo manj časa, večji malo več.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.