S hrano si lahko zelo izboljšamo ali pa tudi poslabšamo zdravstveno stanje, tega bi se morali še posebej zavedati, če si veliko kuhamo sami (in se nam včasih ne ljubi, zato se zatekamo k prehranskim bližnjicam). Ni res, da je vsa zelenjava za vse zdrava, meso pa škodljivo, prav tako ne drži, da bi morali od jutra do večera jesti sadje.
Pri nekaterih boleznih nam zdravnik predpiše dieto, pri drugih ne, čeprav obstaja skoraj za vsako nevšečnost bolj ali manj priporočljiva hrana. Včasih sami ugotovimo, kaj nam prija in kaj ne, dobro pa se je tudi poučiti, kaj bi nam lahko koristilo.
Preberite več:
- Herpes zoster: Tveganje za okužbo se s starostjo povečuje
- Z ustrezno vadbo preprečite bolečine v križu
- Mnogi mislijo, da je le plevel, a je prava zakladnica zdravilnih učinkovin
Uravnotežena prehrana, torej vsakega po malo, je sicer najkoristnejša, če pa zbolimo, bo morda treba težišče prenesti kam drugam in nekatere jedi opustiti. Če smo doma več kot običajno, bi morda nekaj časa posvetili tudi sebi in pazili, kaj jemo. Tu je nekaj nasvetov.
Možganska kap

Zanimivosti
Leta 2005 je Rotary klub Ljubljana svojemu mestu podaril ikonično uro
Če je zdravnik namigoval, da smo kandidati za možgansko kap, ker smo pretežki, imamo previsok krvni tlak in preveč holesterola, je zadnji čas, da ukrepamo. Treba je znova pridobiti normalno težo (tudi z delnim postom, kar pomeni, da 16 ur na dan ne jemo), sicer pa nezdravo hrano nadomestimo z ribami, ki imajo dovolj maščobnih kislin omega 3 (skuša, losos), mandlji, pšeničnimi kalčki, brokolijem, česnom in čebulo - to naj bo vsakodnevna hrana.
Putika
Treba je piti veliko vode, da spravimo iz telesa sečno kislino (liter in pol do dva).
Nagnjenost podedujemo, poslabša jo debelost. Pri tej neprijetni in boleči bolezni (sklepi) se je treba izogibati predvsem jedem, ki vsebujejo purine, to pa so vsa drobovina (jetra, pljuča, ledvice, priželjc), skuše in posušene stročnice. Tudi zelenjava, na primer cvetača, ni nedolžna.
Luskavica
To je zelo neprijetna dedna bolezen, ki ni ozdravljiva, lahko pa jo zadržujemo v znosnih mejah. Napade obširnejšega luščenja kože lahko sprožijo hrana, stres, vnetje grla, pa tudi nenadno povečanje ali zmanjšanje telesne teže, zato morajo luskavičarji paziti na linijo. Priporočljiva hrana so plave ribe, mleko, sladki krompir, špinača, korenje, česen, rdeče grozdje in polnozrnata žita, ki pa jih je treba jesti malo, da se ne zredimo.
Akne
Bolj kot mastna hrana je za akne kriva sol, zato se je treba izogibati slanih jedi in piti veliko vode, jesti pa zelenjavo, marelice, pšenične kalčke, fižol in jogurt ter dušenega piščanca in ribe.