Nezdrave navade

Kako na najstnike vpliva hitra prehrana?

Sonja Grizila/Revija Jana
25. 2. 2025, 06.45
Deli članek:

Tudi vaš najstnik na skrivaj nenehno grizlja čips, sladkarije in specialitete iz restavracij s hitro prehrano? Veste, kako to vpliva na prebavo?

Profimedia
Tudi vaš najstnik ves čas grizlja čips?

Mozoljasti najstniki niso takšni le zaradi hormonskih viharjev, ki se dogajajo v odraščajočih telesih, ampak tudi zaradi hrane, ki jo imajo najraje: specialitete iz restavracij s hitro prehrano, čips in sladkarije pa pijače, polne mehurčkov, barvil in konzervansov. Veliko je tudi takih, ki skrivajo v predalih sladkarije in čips. Pametno bi bilo vse to zaseči in jih prisiliti, da grizljajo sadje ter tu in tam oreščke.

Preberite več:

Tudi pri odraslih se na koži hitro pokaže, ali s prebavili ni kaj v redu, ta pa se upirajo neprimerni hrani, pretiranemu sedenju in stresu. S hrano večinoma zanesemo v telo tudi večino snovi, na katere smo intolerantni ali alergični, bodimo pozorni in si zapisujmo, kakšna hrana nam škodi. S tem bomo pomagali zdravniku.

Center zdravja je v prebavilih

Če jemo normalno in ne odvajamo enkrat na dan, je pametno, da poskrbimo za boljšo prebavo. Pametno je, če kdaj pogledamo v straniščno školjko in si ogledamo, kakšno je blato, še posebej če se nam nakopiči več zdravstvenih težav. Center zdravja je prav v prebavilih, kjer izgoreva naš vir energije – torej hrana.

Če je blato smrdljivo in lepljivo, prebava ni dobra.

Znamenje zdrave prebave je blato v obliki mehke klobase, ki ne zaudarja preveč, po barvi je bolj svetlo rjavo, sledov neprebavljene hrane ni, za povrh se ne zalepi na stene školjke, ampak ga je mogoče z lahkoto odplakniti.

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Ekipa

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Če je blato smrdljivo in lepljivo, prebava ni dobra, najbrž imamo v prebavilih preveč kisline, zelo verjetno smo pri preobilnih obrokih preveč mešali sladko in kislo, slano in mastno, beljakovine in ogljikove hidrate. Vsaj nekaj časa nadomestimo zajtrk s koščki svežega ananasa, jejmo lahko hrano, polno vlaknin (predvsem zelenjavo), pred obroki pa pijmo razredčen korenčkov sok – in bo kmalu bolje.

Profimedia
Znamenje zdrave prebave je svetlo rjavo blato v obliki mehke klobase.

Kako pomaga čaj?

Svetlo blato imajo vegetarijanci, še posebej pa vegani, ki ne poskrbijo, da bi dobili s hrano vse potrebne esencialne maščobne kisline. Če pa je blato izrazito rumene barve, smo najbrž staknili virozo, ki prizadene tudi prebavila. Pri tem nam je najbrž vsaj malo slabo, večkrat bo treba na stranišče, splošno počutje je vse prej kot prijetno.

Konec zime napravimo čistilno kuro s čajem iz kopriv, regratovih listov in kolmeževih koreninic.

Čaj iz kolmeževih koreninic (žličko namočimo zvečer v 2 dcl vode, zjutraj pogrejemo in precedimo, pred vsakim obrokom in po njem spijemo požirek) in prepečenec sta najboljše zdravilo, minilo bo v dnevu ali dveh.

Nasploh je pametno, če konec zime napravimo čistilno kuro s čajem iz kopriv, regratovih listov in kolmeževih koreninic. Vzamemo po dve žlički enih in drugih listov ter žličko kolmeža, prelijemo z litrom kropa, namakamo 20 minut, precedimo in po požirkih pijemo čez dan. Kura lahko traja dva tedna, več ne, ker draži ledvice.

Profimedia
S hrano zanesemo v telo tudi večino snovi, na katere smo intolerantni ali alergični.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025