Natrij je prisoten v naravi v obliki natrijevega klorida oz. kuhinjske soli, ki jo najdemo v vsakem gospodinjstvu. Naše telo je zgrajeno iz beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov, za delovanje pa potrebujemo vitamine, minerale, elemente v sledovih, določene aminokisline in esencialne snovi. V sklop prepotrebnih mineralov spada tudi natrijev klorid oz. kuhinjska sol, a z uporabo te veliko ljudi pretirava.
Preberite več:
- S tem živilom preprečite vnetje sečil
- Možgani z mentalnimi izzivi so v manjši nevarnosti za demenco
- Naravna pomoč pri hitrem celjenju ran
Največ soli naj bi Slovenci zaužili v kruhu in krušnih izdelkih, sledijo mesni izdelki, vložena zelenjava, siri ter predvsem polpripravljeni in vnaprej pripravljeni izdelki. Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) in Organizacija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) na podlagi številnih raziskav priporočata za odraslega človeka vnos največ pet gramov soli na dan, kar je ena čajna žlička.
Temu priporočilu sledi tudi naš Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Za osnovno delovanje organizma oziroma tako imenovane fiziološke potrebe mladostniki in odrasli na dan potrebujejo samo 1,4 grama soli, otroci pa glede na nižjo telesno težo še manj, v starosti od enega do štirih let je to 0,8 grama soli.
Več soli le izjemoma
Sol se iz telesa izloča z urinom in blatom ter s potenjem prek kože. Večje potrebe po soli imajo ljudje z večjimi telesnimi napori – športniki in delavci, ki delajo težka fizična dela, potrebe pa se povečujejo tudi pri določenih bolezenskih stanjih – bruhanje, driska in povišana telesna temperatura, kjer je prisotno močno potenje, z njim pa odvajanje soli. Kateri so najbolj tipični znaki čezmernega uživanja soli?

Zanimivosti
Leta 2005 je Rotary klub Ljubljana svojemu mestu podaril ikonično uro
Pogosta žeja
Če uživamo hrano, ki ima v sebi veliko soli, dodatno pa svojo hrano in hrano v gostilnah solimo, lahko opazimo, da smo vseskozi žejni. Žeja je posledica dehidracije, saj sol v telesu nase veže vodo, ki jo posledično primanjkuje našim celicam.
Občutek nezbranosti
Ste vedeli, da lahko pretirana uporaba soli vpliva na sposobnost koncentracije? Študija, ki jo je leta 2018 naredila Univerza Colorado, je dokazala povezavo med kognitivnim upadom in uživanjem soli. V študiji je sodelovalo kar pet tisoč moških nad 65 let. Tisti, ki so v svojem življenju uživali manj soli (pri tem so zajeli vse vrste zaužite hrane, način prehranjevanja in tudi dodatno soljenje hrane), naj bi imeli kar 30 % manjšo verjetnost za kognitivni upad možganskih funkcij.
Zatekanje telesa in otekline
Edem je nakopičenje tekočine v telesu v tkivih med celicami oz. v medceličnem prostoru. Kaže se prav z nabreklimi deli telesa in z otekanjem. Če ga imamo na koži, ga prepoznamo tako, da s prstom nekaj sekund pritiskamo na mesto nabreklega dela. Ko prst odmaknemo, ostane na koži udrtina. Eden izmed razlogov za otekanje telesa je lahko tudi prevelika količina soli. Tisti, ki uživajo preveč soli, se že zjutraj večkrat zbudijo tudi z, denimo, oteklimi nogami.