© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Zakaj bi vodno krešo morali jesti skoraj vsak dan?


Uredništvo
14. 8. 2025, 19.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ali ste vedeli, da vodna kreša vsebuje več železa kot špinača in več vitamina C kot limona in pomaranča skupaj?

Urbani2-dec22.jpg
shutterstock
Naj vodna kreša raste kar na vaši okenski polici, tako bo zmeraj pri roki.

Vodno krešo so poznala že starodavna ljudstva, uporabljala so jo tako v prehrani kot pri zdravljenju. Grki so z njo zdravili bolezni pljuč, zobobole, bolezni grla in hripavost. Egipčani in Rimljani so pijačo iz vodne kreše uporabljali za hitrejšo regeneracijo in celjenje ran, faraoni pa so celo verjeli, da sok vodne kreše daje moč in izboljšuje koncentracijo.

Danes vemo, da vodna kreša zmanjšuje oksidativni stres in povečuje antioksidativni učinek. Ugodno vpliva na delovanje metabolizma, uravnava prebavo, čisti kri, spodbuja tek in pripomore k razstrupljanju telesa.

Koristna je tudi pri zobni higieni, saj preprečuje gnilobo in razjede na ustni sluznici, ob obolenju zgornjega dela dihal pa pomaga pri izkašljevanju in zmanjšuje zasluzenost. Krešin sok, pomešan z nekaj medicinskega alkohola, naj bi tudi pospeševal rast las.

Kam in kako sadimo vodno krešo

Ne pozabite, da gre za pretežno vodno rastlino, in ji ustvarite primerne razmere. Krešo lahko vzgojite na nizkem podstavku, brez zemlje, dovolj bo sloj papirnate brisače ali vate, ki bo zadrževala vlago. Podstavek položite na okensko polico in počakajte, da semena vzklijejo. Uporabite lahko posebne kalilnike, ki bodo postopek olajšali, prav tako pa bodo vedno pri roki. Krešo lahko sicer posadite tudi na vrt, kjer se odlično počuti v družbi korenčka, solate in radiča. A v tem primeru uporabljajte le mlade listke in jo sproti strizite.

hujsanje kresa.jpg
Revija Zarja
Kreša se odlično ujame z drobnjakom, čemažem, hrenom in gorčico ter je dobrodošla v jedeh s temi sestavinami.

Uporaba vodne kreše

Mnenja so sicer različna, zato sami presodite, kako boste vodno krešo uporabljali. Mnogi namreč menijo, da ob toplotni obdelavi izgubi vse koristne snovi, a priznati je treba, da ima tudi taka odličen okus. Vodna kreša je namreč odličen dodatek v omakah, jedeh z jajci, krompirjevih jedeh, spomladanskih solatah in juhah. Nepogrešljiva je v namazih ter pri pripravi kanapejev in sendvičev. Lahko jo uživate tudi samostojno, saj bo z rahlo pekočim okusom poskrbela za pravo popestritev. 

Solata iz vodne kreše in škampov

Sestavine:

  • 250 g škampov,
  • šopek vodne kreše,
  • nekaj listov mlade solate,
  • pol šalotke,
  • strok česna,
  • žlica sojine omake,
  • 3 žlice oljčnega olja,
  • 3 žlice limoninega soka, 
  • pol žličke sladkorja,
  • žlica vode,
  • sol, poper,
  • žlica zdrobljenih arašidov.
Solata iz vodne kreše in škampov
Profimedia
Solata iz vodne kreše in škampov

Priprava:

Škampe operemo pod vodo, osušimo in hitro prepražimo na žlici olja, da dobijo lepo rožnato barvo, malce posolimo, popopramo in dodamo strt česen. Ko lepo zadiši, odstavimo. Liste solate položimo na krožnik, kot podlago, po kateri razporedimo očiščeno in grobo sesekljano vodno krešo. Posujemo s sesekljamo čebulo. Nato po posteljici iz solate nadevamo škampe. Iz sojine omake, preostalega olja, sladkorja, limoninega soka, vode in nekaj soli pripravimo preliv, s katerim prelijemo škampe in solato, ter na koncu posujemo z arašidi.  


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.