Tkivne soli, ki se jih uporablja v naturopatiji (dvanajst jih je), so izjemna prva pomoč, kadar človek išče zdravje. So kot taksi za minerale, ki se z njihovo pomočjo lažje vsrkajo v telo. Njihova uporaba je sila preprosta, pojasnjuje naturopatinja Erika Brajnik.. Vedeti moramo le, katero tkivno sol izbrati glede na našo zdravstveno težavo.
»Obstajajo na primer ljudje, ki spijejo po dva litra vode na dan, a imajo kljub temu suhe in razpokane roke ter stopala, koža se jim lupi in imajo lišaje. To je znak, da se voda v telesu ne absorbira pravilno. Rešitev za to je sol številka devet, Natrium Fluoratum. Ta omogoči, da se bo voda pravilno absorbirala v naše celice.«
Vranica določa kakovost naše krvi v telesu, njeno gostoto, viskoznost in vsebnost hemoglobina.
V drugem tednu čiščenja Brajnikova svetuje, da začnemo uporabljati tkivno sol številka štiri (Ferrum Phosphoricum), ki krepi vranico. »Vranica določa kakovost naše krvi v telesu, njeno gostoto, viskoznost in vsebnost hemoglobina. Sama tkivna sol pa učinkuje še protivnetno, krepčilno, poživitveno na vse telo, in kar je najzanimivejše (o tem priča tudi znanost), ojača učinek vsakega zdravila, alopatskega ali holističnega. Je prava bomba zdravja! Zaužijemo štiri zrnca omenjene tkivne soli po zajtrku, vsak dan.«
Probiotiki, a skrbno izbrani
Prav tako priporoča, da začnemo jemati probiotike, pri čemer pa bodimo pozorni, katere seve vsebujejo, saj je vsaka skupina sevov bakterij koristna oziroma »specializirana« za nekaj drugega. Kdor ima kašasto blato in težave z želodcem, naj po kosilu jemlje probiotike z mikroorganizmi Saccharomyces boulardii. Ti pomagajo tudi pri driski.
Tistim, ki so zaprti, bo koristila kombinacija Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus (koristni tudi pri pogostih vaginalnih vnetjih) in Bifidobacterium bifidum. Če opažate kri v blatu, izberite Lactobaccillus rhamnosus. če imate vetrove, glavobole in ste nespečni, pa poskusite z Lactobacillus helveticus in Bifidobacterium longum.
Tedenski jedilnik
Skoncentrirajmo se na obilen zajtrk in obilno kosilo, večerja naj bo siromaška, malenkostna.
Zajtrk, do 9. ure: 2 kivija in nato dve palačinki (narejeni iz riževega mleka, prosene in čičerikine moke ter jajc). Palačinko namažemo s tahinijem, figovo marmelado, polijemo jih z medom ali datljevim sirupom.
Primorske Novice
Laško ponosno slavi tretje stoletje
Malica ob 10. uri: smuti iz štirih listov rdečega zelja in enega jabolka.
Kosilo od 11. do 13. ure: ajdova kaša z gobami, ali zelenjavo, ali piščancem ali ribo (ne iz konzerve) ter radič in fižol.
Večerja (lahko je tudi ni) do 18. uri: malo zelenjavne enolončnice iz blitve, koromača, zelene, fižola in bučk.
Smutiju lahko dodamo dve kapljici jedilnega, stoodstotno bio eteričnega olja mastika – a le če nismo alergični na pistacije, saj mastiko uvrščamo v isti rod! Ker so eterična olja močno koncentrirana in ob čezmerni uporabi tudi nevarna, bodimo previdni, da kapljici res natančno odmerimo! Če pa bomo olje uporabili po priporočilih, bo aktiviralo cirkulacijo in pripomoglo, da bodo toksini hitreje zapustili naše telo, pojasnjuje strokovnjakinja.
Zakaj točno tak zelenjavni smuti?
Rdeče zelje je sezonsko in ključno živilo za ohranjanje našega zdravja. Na naši mizi mora biti vsaj enkrat na dan! Rdeče zelje krepi oči, kožo in kosti, pa tudi imunski sistem. Je močan antioksidant. Učinkuje proti staranju, odpravlja gube in pomlajuje srce. Telo čisti toksinov. Vsebuje veliko kalcija, magnezija, mangana in učinkuje protivnetno. Sploh pri artritisu, revmi Erika svetuje, da se ga intenzivno uporablja.
Jabolko okrepi učinek smutija, pomaga telesu pri čiščenju. Je nevtralno sadje, ki učinkuje kot katalizator pri hujšanju.
Recept za tahini
Namaz lahko v hladilniku hranimo dva tedna.
Tahini ali sezamovo maslo je izjemno preprost za pripravo. Pa še brez konzervansov bo, če ga pripravimo sami. Narejen bo v manj kot petih minutah! Ima kremasto teksturo in okus po oreščkih. 150 gramov sezamovih semen na hitro popražimo v ponvi, da se rahlo obarvajo in zadišijo. Popražena semena zmeljemo v mešalniku in jim dodamo približno 65 gramov sezamovega ali oljčnega olja ter eno žličko soli. Mešamo, da zmes postane gladka.