Proso

To žito brez glutena slovi kot hrana za dolgo življenje

Milka Kleč
3. 2. 2025, 11.50
Posodobljeno: 3. 2. 2025, 11.50
Deli članek:

Prosena kaša je bila vsakdanja jed slovenskih kmetov od srednjega veka dalje. Je edino bazično žito brez glutena, zato ne povzroča zakisanosti telesa.

Profimedia
Če ne veste, kako bi proso postregli, naj vam povemo, da je odlična priloga in ga lahko postrežete kot riž ali krompir.

Ne veste, kaj bi danes vrgli v lonec? Kdaj ste si nazadnje privoščili proseno kašo? Še vedno precej spregledano žito je izjemno zdravo. Proso je primerno tudi za alkalno dieto, saj je v primerjavi z drugimi žiti njegov pH bazičen in ne povzroča zakisanosti telesa. Ker ne vsebuje glutena, je primeren tudi za ljudi s celiakijo oziroma za tiste, ki so intolerantni na gluten ali se mu iz drugih razlogov izogibajo.

Boljša prebava, lažje premagovanje stresa

Uživanje prosa pripomore k boljšemu in daljšemu življenju. Dokaz za to so ljudje, ki živijo v dolini Hunza in uživajo proso vsak dan, med njimi je tudi ogromno stoletnikov. Med najizrazitejše pozitivne učinke uživanja prosa spada boljša prebava, saj deluje kot prebiotik. To je živilo, ki predstavlja hrano za probiotike oziroma koristne bakterije v našem črevesju. Poleg tega vsebuje triptofan, ki je nujen za tvorbo serotonina, zato pomaga pri izboljšanju razpoloženja in naravnem premagovanju stresa.

Profimedia
Proso je bogato z magnezijem, ki je ključen pri preprečevanju mišičnih krčev.

Ublaži bolečine v mišicah

Raziskave so pokazale, da proso zmanjša tveganje za astmo pri otrocih. Magnezij, s katerim je bogato, pa je potreben za zdravo delovanje srca, blaženje bolečin in krčev v mišicah, za odpravo težav z nespečnostjo ter preprečevanje migren. Naj omenimo še vitamin B3, ki prispeva k zniževanju ravni škodljivega holesterola ter količine trigliceridov. Proso je tudi odličen vir antioksidantov, ki nas ščitijo pred oksidativnim stresom. Ker vsebuje veliko beljakovin,  je koristno tudi v prehrani vegetarijancev in veganov. Dokazano pa pripomore k lepši koži in lasem.

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Gospodarstvo

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

profimedia
Vegetarijanski polpeti s proseno kašo so odlična ideja za kosilo.

Vegetarijanski polpeti s proseno kašo

Sestavine:

  • 1 skodelica prosene kaše,
  • 3 jajca,
  • 3 velike žlice moke,
  • 1 čebula,
  • šopek peteršilja,
  • žlička soli,
  • 2 ščepca popra,
  • olje.

Priprava: Proso stresemo v cedilo in speremo pod tekočo vodo. V kozici ga prelijemo s tremi skodelicami vode ter solimo s pol žličke soli. Zavremo in 15 minut kuhamo na nizkem ognju, da proso popije tekočino. Nato odstavimo in ohladimo. Čebulo in peteršilj sesekljamo.

V skledi zmešamo jajca in moko, dodamo čebulo, peteršilj ter ohlajeno proseno kašo. Po okusu začinimo s soljo in poprom ter premešamo. Iz mase oblikujemo poljubno velike polpete, ki jih za dobro uro pred pripravo zamrznemo. V ponvi segrejemo nekaj žlic olja in polpete popečemo, da postanejo zlato rjavi.

Zanimivosti

zelenjava, hladilnik
Presna hrana

Kaj se zgodi z vašim telesom, ko preklopite na presno prehrano?

almonacid-del-marquesado, hudici
Fotogralerija

Špansko vasico preplavili hudiči

hujšanje, dieta, jojo učinek
Jojo učinek

Posledice nihanja telesne teže imajo velik vpliv na vaše zdravje

rep05-2025_naslovka
Zanimivosti

Jankovićev spomenik sramote: trupla 3450 žrtev povojnih pobojev v plastičnih vrečkah v garaži kočevske komunale

moški, mačo, moškost
Vloga spola

Kako razširjena je toksična moškost v Sloveniji in po svetu

Tadej Maver Guštin
Ekstremni športi

Mlad slovenski motorist, o katerem govorijo tudi v tujini