Ne veste, kaj bi danes vrgli v lonec? Kdaj ste si nazadnje privoščili proseno kašo? Še vedno precej spregledano žito je izjemno zdravo. Proso je primerno tudi za alkalno dieto, saj je v primerjavi z drugimi žiti njegov pH bazičen in ne povzroča zakisanosti telesa. Ker ne vsebuje glutena, je primeren tudi za ljudi s celiakijo oziroma za tiste, ki so intolerantni na gluten ali se mu iz drugih razlogov izogibajo.
- Preberite tudi: Pomaga pri prebavi, uravnava holesterol in daje energijo >>KLIKNITE TUKAJ<<
- Živilo, ki upočasnjuje staranje in krepi vitalnost >>KLIKNITE TUKAJ<<
Boljša prebava, lažje premagovanje stresa
Uživanje prosa pripomore k boljšemu in daljšemu življenju. Dokaz za to so ljudje, ki živijo v dolini Hunza in uživajo proso vsak dan, med njimi je tudi ogromno stoletnikov. Med najizrazitejše pozitivne učinke uživanja prosa spada boljša prebava, saj deluje kot prebiotik. To je živilo, ki predstavlja hrano za probiotike oziroma koristne bakterije v našem črevesju. Poleg tega vsebuje triptofan, ki je nujen za tvorbo serotonina, zato pomaga pri izboljšanju razpoloženja in naravnem premagovanju stresa.
Ublaži bolečine v mišicah
Raziskave so pokazale, da proso zmanjša tveganje za astmo pri otrocih. Magnezij, s katerim je bogato, pa je potreben za zdravo delovanje srca, blaženje bolečin in krčev v mišicah, za odpravo težav z nespečnostjo ter preprečevanje migren. Naj omenimo še vitamin B3, ki prispeva k zniževanju ravni škodljivega holesterola ter količine trigliceridov. Proso je tudi odličen vir antioksidantov, ki nas ščitijo pred oksidativnim stresom. Ker vsebuje veliko beljakovin, je koristno tudi v prehrani vegetarijancev in veganov. Dokazano pa pripomore k lepši koži in lasem.
Gospodarstvo
Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba
Vegetarijanski polpeti s proseno kašo
Sestavine:
- 1 skodelica prosene kaše,
- 3 jajca,
- 3 velike žlice moke,
- 1 čebula,
- šopek peteršilja,
- žlička soli,
- 2 ščepca popra,
- olje.
Priprava: Proso stresemo v cedilo in speremo pod tekočo vodo. V kozici ga prelijemo s tremi skodelicami vode ter solimo s pol žličke soli. Zavremo in 15 minut kuhamo na nizkem ognju, da proso popije tekočino. Nato odstavimo in ohladimo. Čebulo in peteršilj sesekljamo.
V skledi zmešamo jajca in moko, dodamo čebulo, peteršilj ter ohlajeno proseno kašo. Po okusu začinimo s soljo in poprom ter premešamo. Iz mase oblikujemo poljubno velike polpete, ki jih za dobro uro pred pripravo zamrznemo. V ponvi segrejemo nekaj žlic olja in polpete popečemo, da postanejo zlato rjavi.