Zagotovo poznate tisto Rasti, rasti, rožmarin, ti dekliški drag spomin ... Rožmarin že od nekdaj velja za opevano rastlino, saj so ga na vrtovih gojili za začimbo in tudi za zdravilne namene. Z njim so celili rane in izpuščaje, izboljševali prebavo in prekrvavitev, zato tudi danes nikar ne prezrite njegovih blagodejnih lastnosti.
Čez zimo na toplo
Rožmarin danes raste skoraj povsod po Sloveniji, a nekoč je bil njegov dom zgolj v Sredozemlju, kjer so ga pogosto uporabljali za živo mejo. Drugod sicer raste v loncih, kot okrasna rastlina ali grm. Je občutljiv na mraz, zato ga moramo imeti v zimskem času v prostorih, kjer temperatura ne pade pod ničlo. V toplem aprilu se bodo v zalistjih rastline ponovno razvili in zacveteli bledo modri ali vijoličasti cvetovi, z omamnim vonjem.
V kulinariki
Rožmarin je nepogrešljiv predvsem v italijanski in francoski kuhinji. V slednji ga dodajajo predvsem v mesne jedi, z njim aromatizirajo olja in pripravljajo morske dobrote. Rožmarin uporabljajo tudi pri konzerviranju. Naj povemo, da je odličen konzervans predvsem za meso in maščobe ter sestavina različnih likerjev, na primer benediktinca. Najdemo ga tudi v danes popularnem ginu, z njim pa pogosto okrasijo postreženo pijačo.
V zdravilne namene cvetovi in listi
Do cvetenja bomo morali še počakati, a liste lahko nabiramo kadarkoli v letu. Če jih ne uporabimo svežih, jih osmukamo z vejic. Hitro se bosta razvila značilen aromatičen vonj in rahlo grenak okus. Uporabimo ga lahko za čaje, tinkture, kot izvleček ali eterično olje. Rožmarin služi tudi kot vir naravnih antioksidantov, rožmarinska kislina pa deluje kot antiseptik in uničuje kužne klice ter zmanjšuje vnetja.
Njena.si
Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba
Čreslovine, ki jih najdemo v rožmarinu, krčijo tkivo in preprečujejo okužbe, rozmaricin pa velja za naravno poživilo in je blag analgetik. Eterično olje rožmarina uporabljajo tudi v kozmetični in parfumski industriji, pogosto pa je sestavina številnih čistilnih sredstev.
Lajšanje bolečin in celjenje
Eterično olje rožmarina se priporoča pri bolečinah v mišicah, pri išiasu, revmatičnih bolečinah in drugih vnetjih sklepov.
Rožmarin lahko uporabljamo tako zunanje kot tudi notranje v zdravilne namene. Zunanje se uporablja predvsem za lajšanje nekaterih bolečin. V ta namen uporabimo olje, kopel ali mazilo, ki je primerno tudi za celjenje ran.
Olje pripravimo tako, da eterično olje rožmarina razredčimo v nevtralnem olju, kot je sončnično, mandljevo ali jojobino, tri kapljice eteričnega olja na 10 kapljic olja, in ga vtiramo v boleča mesta.
Lahko ga uporabimo tudi za kopel. Pripravimo poparek iz 50 gramov zelišča, ki jih stresemo v liter vrele vode, pokrijemo in namakamo 30 minut, nato prilijemo vodi za kopanje.
Prebava in prehlad
Za notranjo uporabo rožmarin uporabljamo predvsem za pripravo poparka. Dva grama posušene rastline prelijemo s skodelico vrele vode in namakamo 10 minut. Nato precedimo in uživamo do tri skodelice na dan po jedi. Tako bomo hitro opravili s prehladom, zgornji del dihal pa bo postal hitreje prehoden in čist.
V času prebavnih motenj lahko pripravimo rožmarinovo vino. Uporabno je predvsem kot tonik pri motnjah obtočil, živčni izčrpanosti, splošni slabosti in po hudih nalezljivih boleznih. Za pripravo potrebujemo 20 gramov suhih listov, ki jih za teden dni namočimo v liter dobrega vina. Uživamo zgolj po požirkih.