Zagotovo poznate rek Sezam, odpri se! iz pripovedke Ali Baba in štirideset tatov. Arabska ljudstva že od nekdaj verjamejo, da ima sezam magične moči. Uporabljajo ga tako v kulinariki kot v tradicionalnem zdravilstvu, saj je hranljiv, deluje pa tako preventivno kot kurativno.
- Živilo, ki znižuje holesterol in dviguje odpornost
- Začimba, ki zdravi prehlade, vnetja in bolezni sečil
- Vsem dostopno živilo, ki odpravlja prebavne težave
Drobna, a izredno bogata
V semenih najdemo tudi dober vir prehranskih vlaknin, ki bodo uredile vašo prebavo ter vas rešile zaprtosti in težav z odvajanjem.
Sezamova semena so odličen vir mineralov, med katerimi izstopajo železo, baker in mangan, v njem najdemo tudi lignane, snovi, ki spodbujajo absorpcijo in razpoložljivost vitamina E. Vplivajo na razmerje maščob v krvi in pomagajo stabilizirati krvni sladkor. Spodbujali naj bi celo porabo podkožnega maščevja, saj aktivirajo številne jetrne encime, ki razgrajujejo maščobne kisline. Naj povemo še, da pomagajo zniževati raven holesterola v krvi.
S približno 30 grami sezamovih semen bomo zaužili 10 odstotkov dnevnih potreb po treh vitaminih B-kompleksa, ki so pomembni v nosečnosti in ki prispevajo k optimalnemu razvoju ploda. Semena so bogata tudi z beljakovinami, saj jih vsebujejo več kot katerakoli vrsta oreščkov ali semen.
Svoj okus zelo lepo razvijejo, če jih predhodno nekoliko prepražimo. Uporabimo jih lahko pri peki, obogatimo solate, dodamo kosmičem, različnim panadam ali z njimi zgolj okrasimo jedi.
Njena.si
Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba
Nakup in izbira sezama
V trgovini najdemo različne barve sezamovih semen – v črni, rjavi ali rdeči barvi. Črn je po svojem okusu precej bolj izrazit od belega, ki ga najpogosteje najdemo pri nas. Ta je neoluščen in je odličen vir magnezija in kalcija, ki sta pomembna pri uravnavanju krvnega tlaka, zmanjšujeta pojav migren in skrbita za boljši spanec. Omenjenih mineralov vsebuje kar 60 odstotkov več, ima pa tudi več okusa. Sezam hranimo v suhem, hladnem prostoru, najbolje v stekleni posodi.
Sezam uporabite na tisoč in en način
S sezamom boste popestrili okus jedi, brez dodatne potrebe po ojačevalcih okusa. Sezam je neoporečen in priporočljiv ter primeren tako za pripravo slanih kot tudi sladkih jedi. Da bi izkoristili vse njegove prednosti, ga pred uživanjem, kot že omenjeno, prepražimo ali zmeljemo.
Semena pri nas najpogosteje uporabljamo pri pripravi kruha in peciva. Dodajte ga tudi pri pripravi žitaric ali stročnic, saj boste tako izboljšali aminokislinsko sestavo. Izvrstno se dopolnjuje s testeninami in rižem, nepogrešljiv je pri panadah, kjer je tudi čudovit okras jedi, in solatah. Dodajte ga mesnim jedem ali z njim jedi okrasite.
Med sladicami pa posezite po halvi, ki je pravzaprav zgoščeni sezam. A čeprav je sezam izredno zdrav, velja tudi tukaj pravilo zmernosti. Sezam je zaradi maščobnih kislin precej kaloričen, saj okoli 100 gramov vsebuje približno 570 kalorij.
- Preberite tudi: Zakaj Arabci verjamejo, da ima sezam magično moč? >>KLIKNITE TUKAJ<<