Če so nekoč veljale za prestiž, ki so si ga lahko privoščili samo bogati, so pomaranče danes povsem vsakdanje sadje, na katerega se po navadi spomnimo v zimskih mesecih, ko želimo v svoje telo vnesti nekaj več vitaminov. Verjetno površno ocenjujemo, da so pomaranče dobre le zato, ker vsebujejo veliko vitamina C, a naj poudarimo, da premorejo mnogo več kot le ta vitamin.
Zakladnica vitaminov, ki prebudi
Brez zadržkov bi lahko agrume poimenovali vitaminska bomba, njihova prednost pa je, da so na voljo tudi pozimi. Tokrat se torej posvečamo pomaranči, ki, že če zaužijemo samo eno, telo oskrbi s kar 93 odstotki dnevnih potreb po vitaminu C. A ne smemo pozabiti tudi na koristne vlaknine, ki jih vsebuje, ter vitamine B1, B5 in A, ki ga ima zlasti veliko rdeča pomaranča. Tukaj so še pomembni minerali, med katerimi izstopajo kalij, magnezij in kalcij, pa biotin in folna kislina.
Pomaranča je tudi antioksidant, ki znižuje krvni tlak in raven holesterola v krvi ter deluje protivnetno. Zaradi močnega antioksidativnega delovanja upočasnjuje staranje, krepi delovanje pljuč in jeter ter skrbi za razstrupljanje telesa. Deluje antialergensko in telo ščiti pred virusi, pripomore tudi k zdravju kardiovaskularnega sistema in preprečuje nekatere vrste raka, zlasti raka debelega črevesa.
Ekipa
ELES v korak s časom: polnilnice danes, da bomo jutri e-vozila polnili hitro in ugodno
Preženite prehlad in možgansko kap
Vitamin C v pomaranči pospešuje presnovne procese ter krepi imunsko odpornost in vitalnost. Prav tako sodeluje pri tvorbi kolagena in veznega tkiva v kosteh, dokazano krepi hrustanec in koži vrača elastičnost, pomaga pri utrujenosti ter ščiti pred virusi prehlada in gripe. A to še zdaleč ni vse. Z zaužitjem zgolj ene pomaranče na dan zmanjšamo tveganje za možgansko kap za kar 62 odstotkov. Medtem ko kandirani ali zgolj posušeni olupki pomaranč krepijo tek ter pomagajo pri napihnjenosti in želodčnih krčih, prav tako pri drugih prebavnih težavah, recimo lenem črevesju.
Uživate lahko cel plod
Pri pomarančah nista užitna samo meso in sok, temveč se v kulinariki pogosto uporablja tudi cela pomaranča. Medtem ko daje pomarančno meso jedem sočnost in svežino, lupinica poskrbi za prijetno aromo in nežno grenkobo. Če boste pomaranče narezali na rezine ali krhlje, na kolobarje ali kose, se bodo odlično ujele s perutninskim pa tudi svinjskim mesom.
Pomarančna lupinica je nepogrešljiva pri pripravi krem, odlično se ujame z vaniljo in maskarponejem ter s sladko smetano. Nepogrešljiva je pri pripravi prazničnih sladic. Medtem ko se pomarančni sok pogosto uporablja pri pripravi različnih strjenk, krem in želatine ali kot dodatek k smutijem in koktajlom. Primeren je tudi za mariniranje živil, kot tekočina, s katero navlažimo biskvitno testo, oziroma kot preliv za solate.