Majhne probleme s postavo boste zlahka rešili z enodnevnim super shujševalnim programom. Najboljši dan je sobota ali nedelja, ker najlaže nadzorujete potek diete. Ta ima predpisan točen urnik, a manjši odmiki so seveda dopustni. Vsekakor pa popijte dva litra mineralne vode ali čaja.
Dieta je sicer enodnevna, da pa se njen učinek ne bi takoj izničil, bodite tudi naslednje dni skrbni pri izbiri hrane in vzdržni pri alkoholu.
Priprave na shujševalni dan se začnejo že en dan prej.
Ob 18. uri pol ure za razgibavanje
Najprej opravite 20 minut kolesarjenja ali nordijske hoje, kajti vzdržljivostni trening bo pospešil zgorevanje maščob, zadnjih deset minut pa delajte trebušnjake: lezite na hrbet, noge rahlo pokrčite, roke dajte pod tilnik in dvigujte zgornji del telesa izmenično 20-krat naravnost navzgor, 20-krat z levim komolcem k desnemu kolenu in nasprotno.
Ob 18.30 beljakovinski obrok
Večerni obrok iz beljakovin bo pospešil zgorevanje maščob. 150 g nemastne ribe ali puranjega fileja popecite na malo maščobe in začinite. Zraven si postrezite mešano solato s prelivom iz posnetega jogurta. Pojejte brez kruha.
Ob 21.30 zgodnje spanje
Približno tri ure po zadnjem obroku lezite v posteljo k počitku. Med spanjem je presnova še posebej intenzivna, poleg tega boste v postelji varni pred skušnjavo, da bi pojedli kakšno malenkost.
Sedaj pa si poglejmo še urnik shujševalnega dne.
Ob 6.30 kozarec vode
Takoj ko vstanete iz postelje, popijte kozarec ne preveč hladne vode, ki bo pospešila presnovo. Na stežaj odprite okno in posvetite 3–5 minut dihalnim vajam, da vam bo kisik dodobra preplavil telo.
![top-employer, 2025, zaposlitev, sluzba, delo, jysk, jysk-slovenija, certifikat](http://cdn.kme.si/public/images-cache/150x150/2025/02/07/4f18b449e2cd5ba51c3ffccbb2dfeaec/67a605873f659/4f18b449e2cd5ba51c3ffccbb2dfeaec.jpeg)
Gospodarstvo
Veliko priznanje – JYSK Slovenija je tudi letos prejel priznanje Top employer 2025
Ob 7. uri zajtrk
V skodelici si pripravite žlico kosmičev, polovico na koščke narezane papaje, 40 g malin, polovico narezane banane ter 20 g koruznik kosmičev. Prelijte s 50 g posnetega jogurta in osladite z žličko medu. Zraven in vse dopoldne pijte očiščevalni čaj (na voljo so v drogerijah in lekarnah)
Ob 7.30 pol ure za šport
Zdaj je čas za gibanje, ki bo pospešilo zgorevanje maščob. Izberite kolesarjenje, nordijsko hojo ali plavanje. Za boljšo prebavo zaužijte po vadbi še tri suhe slive ali fige, predvsem pa veliko pijte! Najboljša je negazirana mineralna voda s kancem limoninega soka.
Ob 10. uri vitaminski napitek
V 200 ml sirotke ali drugega nemastnega mlečnega napitka ukašite 100 g malin. Sirotka dobro dene črevesni flori in je bogata z vitaminom B2, ki med drugim poskrbi, da dobijo naše kosti in zobje dovolj kalcija.
Ob 13. uri kosilo: beljakovine
Piščančji nabodalci na solati: 150 g piščančjega mesa narežite na podolžna trakova in jih večkrat nabodite na leseni palčki. Začinite s soljo, poprom in rdečo papriko, nato pa na žlički olja pecite 3–4 minute. Za solato narežite na kolobarje 100 g solatne kumare in ¼ kolerabe. Dodajte še 50 g zelene solate in dva vložena koruzna storžka. Preliv naj bo iz jogurta z dodatkom začimb in zelišč po okusu.
Ob 13.30 sprehod
Za boljšo prebavo pojdite po kosilu na sprehod, poleg tega boste mimogrede porabili presežek zaužitih kalorij. Hodite 30 minut v pospešenem tempu, vendar ne prehitro; ritem naj bo tak, da niste zadihani in bi se lahko denimo tudi nemoteno pogovarjali.
Ob 14. uri popoldanski čaj
Zeleni čaj vas bo imenitno osvežil ter pregnal vsakršno misel na utrujenost in počitek. V vreli vodi ga pustite 3 minute, kajti v tem času se izloči kofein, ki bo učinkoval poživljajoče. Če ga pustite v vodi dlje, pa bo učinkoval pomirjujoče.
Ob 15.30 sadna malica
Da bi do večerje preprečili kruljenje v želodcu, si privoščite sadje. Idealno je jabolko, hruška, 150–100 g ananasa ali manga. Banane in grozdje so zaradi vsebnosti sladkorja nekoliko slabši, a še zmeraj dovoljeni.
Ob 18. uri večerja
Zrezek za razgradnjo maščob: 100 g brokolija kuhajte v vreli vodi približno 5 minut. Pol rdeče paprike narežite na trakove, pol bučke cukini pa na kolobarčke ter ju 5 minut pražite na žlički olja. Dodajte 30 g fižola mungo in žličko sojine omake. 150 g govejega zrezka pecite na žlički olja in po okusu začinite. Brokoli primešajte praženi zelenjavi in postrezite skupaj s zrezkom. Tri ure kasneje lezite k počitku in se naslednji dan prebudite lažji.