Prehrana

Kako zdrav je v resnici kruh?

Maja Krajnc/Revija Bodi zdrava
30. 1. 2025, 15.04
Posodobljeno: 30. 1. 2025, 15.04
Deli članek:

Po starem ljudskem izročilu je kruh najosnovnejše živilo, zaradi svoje hranljivosti in priljubljenosti pa je včasih ločeval med bogatimi in revnimi.

Profimedia
Ne redi kruh, ampak prevelika količina živila ter razni namazi in priloge.

V zadnjih desetletjih je pridobil negativni pridih kot glavni sovražnik elegantne in vitke postave ter zdravega načina življenja. Zaradi tega smo za vas smo razbili nekaj javnih neresnic o živilu.

Mit  1 - kruh redi

Večina ljudi verjame, da kruh redi, zato ga zlasti pri omejevalnih dietah uživajo pod priporočeno dnevno mero. Toda vsaka rezina kruha vsebuje zdrave beljakovine, minerale, železo in vitamin B9; količina kalorij in maščob v živilu sta zmerni.

Poleg tega pa kruh, zlasti polnozrnati, vsebuje veliko količino zdravih vlaknin, ki telesu dajejo občutek sitosti, skrbijo za črevesno floro in zmanjšujejo željo po zaužitju živil z višjo energijsko vrednostjo.

Kruh na jedilniku (v manjših količinah) pripomore, da je naša dieta zdrava in uravnotežena, zato je teza o njegovi izključni funkciji povečevanja telesne mase povsem neupravičena. Pravzaprav dieta s kruhom z visoko vrednostjo vlaknin omogoča najboljše telesne rezultate.

Raziskovalci z britanskega inštituta so ovrgli obtožbe, da je kruh glavni krivec za nabiranje odvečnih telesnih kilogramov, povzročitelj glavobolov, slabosti in utrujenosti. Po izsledkih ne redi kruh, ampak prevelika količina živila ter razni namazi in priloge.

Mit 2 - polnozrnati kruh ima manj kalorij kot beli

Polnozrnati kruh ima nizek glikemični indeks, beli pa visokega.

Številni verjamemo, da ima polnozrnati kruh manj kalorij kot beli, in četudi ima na 100 gramov približno 40 kilokalorij manj, med njima ni ključne razlike v vneseni energiji v telo. Glavna razlika med njima je v količini hranil in vlaknin. Polnozrnati kruh ima nizek glikemični indeks, beli pa visokega. Zaradi višjega indeksa beli kruh na hitro dvigne in spusti raven krvnega sladkorja, zato smo po zaužitju kmalu brez energije in spet lačni.

Mercator Srcnasoseska_foto Aleksandar Domitrica6

Njena.si

Srčna soseska povezala Slovenijo: 150.000 evrov donacij podeljenih 20 prostovoljnim društvom

Poleg tega je beli kruh pripravljen iz moke, ki je tako prečiščena, da izgubi vse hranljive snovi. Polnozrnati kruh pa v nasprotju z njim vsebuje tudi 80 % amiloze, ki jedi počasi pošilja v debelo črevo, zato se energija počasneje sprošča v kri, počasneje tudi prebavljamo in smo dlje časa siti ter polni energije.

Profimedia
Beli kruh na hitro dvigne in spusti raven krvnega sladkorja, zato smo po zaužitju kmalu spet lačni.

Mit 3 - kos kruha redi manj kot bombeta

V javnosti je močno razširjeno prepričanje, da je kos kruha ali skorja manj kalorična kot bombeta, vendar gre pri isti moki pravzaprav za enak izdelek. Edina razlika je, da je pečena skorja dehidrirana, bombeta pa v sebi zadržuje večjo koncentracijo vode in ima zato značilen gobasti videz. Bombeta ima zaradi večje koncentracije vode manj kalorij kot skorja, kjer se na manjši površini koncentrira več hranil in kalorij. Presenetljivo je torej, da je pri enaki teži bombete in skorje skoraj bolj kalorična.

Mit 4 - kruh škoduje zdravju

Za zdravje se vam kruhu ni treba odreči, najbolj zdravi pa je zagotovo domači, saj ne vsebuje škodljivih dodatkov in konzervansov.

Po mnenju mnogih naj bi bil kruh glavni krivec slabega počutja in številnih bolezni, raziskave pa kažejo, da ga ljudje zelo pogrešajo na jedilniku. Velja prepričanje, da je za zdravje najslabši beli kruh, saj zaradi večjega odstotka pšenice vsebuje nadpovprečne ostanke pesticidov ter povzroča razne črevesne, jetrne, sladkorne bolezni, težave s hrbtenico in sklepi.

Za zdravje naj bi bil najboljši kruh iz temne moke, vendar tudi ne za vse. Ljudje z občutljivim prebavnim sistemom imajo z uživanjem temnejšega kruha in odvajalnega učinka vlaknin lahko še hujše bolezenske simptome.

Trdimo, da kruh v zmernih količinah blagodejno vpliva na zdravje, saj nas pomirja. Ogljikovi hidrati v kruhu se namreč razkrojijo v glukozo in v naših možganih sprostijo proces nastajanja hormona sreče.