Dan D

Usoda Ursule von der Leyen negotova, glasovali bodo tajno

S.R./STA
18. 7. 2024, 07.03
Posodobljeno: 18. 7. 2024, 07.31
Deli članek:

Evropski poslanci bodo imeli danes na mizi imenovanje Ursule von der Leyen na čelo Evropske komisije za nov petletni mandat. Glasovanje je tajno, njena usoda pa zaenkrat ostaja neznanka. V zakulisju sicer že vse od evropskih volitev poteka barantanje za glasove podpore.

Profimedia
Politična usoda Ursule von der Leyen je negotova.

Evropski parlament bo o imenovanju Ursule von der Leyen na tajnem glasovanju odločal danes v Strasbourgu. Nemška političarka iz vrst EPP v 720-članskem parlamentu potrebuje 361 glasov. Ker v nobeni politični skupini glede podpore ni enotnosti, je izid glasovanja negotov. Von der Leyen bo evropskim poslancem najprej predstavila svoje načrte in vizijo za prihodnje petletno obdobje. O njenem vnovičnem imenovanju bo Evropski parlament odločal ob 13. uri, rezultati pa bodo predvidoma znani okoli 15. ure.

Politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP), socialistov in demokratov (S&D) ter liberalcev (Renew), ki sestavljajo neformalno koalicijo, imajo v Evropskem parlamentu 401 poslanca, vendar ni pričakovati, da bi jo podprli čisto vsi člani teh treh skupin.

Von der Leyen je podporo skušala pridobiti v pogovorih tudi z drugimi političnimi skupinami, danes pa bi lahko računala na podporo dela poslancev Zelenih, pa tudi Evropskih konservativcev in reformistov (ECR). O podpori se je sicer pogovarjala z vsemi, razen s skrajno desnimi Domoljubi za Evropo in Evropo suverenih narodov.

Kako bodo glasovali slovenski evroposlanci

Tudi to, kako bodo glasovali slovenski evroposlanci, še ni povsem jasno. Podporo von der Leyen je jasno napovedal le Matej Tonin (EPP/NSi), odrekli so jo Matjaž Nemec (S&D/SD), Vladimir Prebilič (Zeleni/Vesna) in Zala Tomašič (EPP/SDS). Trije evroposlanci iz vrst SDS - Romana Tomc, Milan Zver in Branko Grims - se glede podpore doslej niso jasno opredelili, po navedbah Tomašič pa naj bi poslanci SDS glasovali proti.

Da glede podpore še nista odločena, sta v sredo zatrdila Irena Joveva in Marjan Šarec (oba Renew/Svoboda), ki pa med drugim izpostavljata, da je pri sprejemanju odločitve na mestu tudi vprašanje, kakšne so možne alternative kandidatki.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!