Meja petsto kilogramov ulova na leto?

Pomagali bi, a le tistim, ki se z ribolovom preživljajo. Je arbitraža le črka na papirju?

A.Z. / STA
15. 7. 2024, 15.21
Posodobljeno: 15. 7. 2024, 15.28
Deli članek:

Predlog spremembe zakona, ki obravnava nadomestila za izpad dohodka zaradi oviranega ribolova in pravno pomoč ribičem zaradi hrvaških kazni, je pri opoziciji naletel na veliko neodobravanja. V stranki SDS so bili kritični, ker predvideva finančno pomoč le v primeru pravnomočnih kazni za ribiče, ki se z ribolovom dejansko preživljajo.

Zdravko Primožič/FPA
Hrvaška piše kazni slovenskim ribičem, ki lovijo v slovenskem delu Piranskega zaliva.

Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Eva Knez je pojasnila, da bodo ribiči v skladu s spremembo 15. člena zakona zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča upravičeni do novega načina pomoči in s tem nadomestil za izpad dohodkov zaradi ribolova v delu morja, ki po arbitraži pripada Sloveniji. Enaindvajseti člen medtem ureja pravno pomoč za ribiče, ki jim hrvaški organi izdajajo kazni.

Za izpad lova in za kazni

»Država bo po potrebi zagotovila tudi sredstva za nadomestilo škode ribičem, to je za povračilo glob oziroma denarnih kazni, če bi hrvaški organi začeli postopek prisilne izterjave,« je dejala. Vse kazni, do zdaj izdane slovenskim ribičem, sicer skupno znašajo okoli 3,4 milijone evrov.

Poslanka opozicijske SDS Anja Bah Žibert je bila kritična do predloga vlade, ker uvaja spodnjo mejo 500 kilogramov ulova letno, pod katero ribiči ne bi bili več upravičeni do nadomestila za izpad dohodkov: »Predlog ribiče deli na prvo- in drugorazredne.«

»Ribičev ne delimo, je pa prav, da jih opredelimo,« je povedal poslanec Svobode Robert Janev. Poudaril je, da gre za razlikovanje med ribiči, ki se z ribolovom preživljajo, in ljubiteljskimi ribiči z registrirano gospodarsko dejavnostjo, ki po njegovih besedah niti ne lovijo v delu Piranskega zaliva, ki je predmet spora. »Zakon bo zaščitil tiste, ki so zaščite tudi potrebni, in to takrat, ko jo bodo potrebovali,« je dodal.

Zdravko Primožič/FPA
Petsto kilogramov na leto naj bi bila meja za upravičenost do pomoči.

Trideset dni za poravnavo

SDS je že pred časom pripravila svoj predlog sprememb zakona, v skladu s katerim bi vlada ribičem na podlagi oddanih vlog v 30 dneh poravnala globe, ki so jim jih do zdaj izdali hrvaški organi. Vlada je to zavrnila z razlago, da bi Slovenija s tem priznala pristojnost hrvaških organov v delu morja, ki po arbitraži pripada Sloveniji. Poslanci so na izredni seji DZ predstavili stališča o predlogu SDS, vendar glasovanja o njem ni bilo, ker ga je pred tem zavrnil tudi pristojni odbor.

»Ta vladni zakon, ki je bil v pripravi že pred pobudo opozicije, ne vsebuje nepravilnosti in hkrati slovenskim ribičem zagotavlja ustrezno podporo, zato seveda pričakujemo, da bo opozicija predlagani zakon podprla, kot bomo to storili tudi mi,« je dejal poslanec SD Damijan Zrim.

Tomaž Primožič/FPA
Gordijski vozel okoli arbitraže še ni presekan, za seboj pa vleče številne povsem življenjske težave.

Kaj bo z uveljavljanjem arbitraže

»S tem zakonom bodo ribiči dočakali vsaj nekaj od tistega, kar so pričakovali in zahtevali od države takoj po sprejemu arbitražne razsodbe, zato zakonu ne bomo nasprotovali oziroma ga bomo v dobro ribičev tudi podprli,« je povedala poslanka opozicijske NSi Vida Čadonič Špelič. SDS je vložila tudi amandma, ki bi odpravil spodnjo mejo za povračilo finančnih sredstev ribičem. Državna sekretarka Knez je v odzivu opozorila, da bo amandma v primeru potrditve vsebinsko posegel v zakon, kar bi po njenih besedah ogrozilo ali najmanj zavleklo izplačila pomoči.

Poslanci SDS so ob tem v razpravi vladi očitali odsotnost proaktivne politike in načrtov za dogovor s Hrvaško glede uveljavljanja arbitražne razsodbe ter zgrešeno zunanjo politiko, kar sta odločno zavrnila zunanja ministrica Tanja Fajon in vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!