Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Slavka Gojčič: »Človek ne more biti zdrav v nezdravem okolju«


Majda Goznik
15. 1. 2022, 22.16
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Decembra lani se je Ptujčanki Slavki Gojčič odvalil velik kamen od srca. Na Fakulteti za poslovne in komercialne vede v Celju je doktorirala z disertacijo z naslovom: Analiza ekološke komponente v kakovosti velneške storitve ter ekoloških motivov in njihovega vpliva na zvestobo velneških turistov. »Po štirinajstih letih dela na moji nalogi, ko sem že skoraj obupala, pa se je spet lotila, je vendarle prišlo do uspešnega zaključka,« je odkrito priznala dr. Slavka Gojčič.

1642079856_cg_slavka_gojcic_doktorat_1.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Z Gojčičevo sta se po uspešnem triurnem zagovoru veselila tudi mentor prof. dr. Boris Snoj in somentorica prof. dr. Majda Bastič. »V okviru disertacije smo ugotavljali, kako pomembna je ekološka komponenta v kakovosti storitve, ki jo v našem primeru zaznavajo velneški turisti in kaj zanje to predstavlja. Hkrati pa smo ugotavljali, ali tudi ekološki motivi (ima hotel znak za okolje, skrbi za varovanje okolja, za zmanjševanje energije, vode, odpadkov itd.) vplivajo na zvestobo oz. lojalnost turistov,« je povedala Gojčičeva.

»Moje raziskovanje velnesa kot zdravega življenjskega sloga je utrdilo moje prepričanje, da človek preprosto ne more biti zdrav v nezdravem okolju. Ugotoviti sem želela, ali so velneški turisti tisti, ki skrbijo za svoj zdrav življenjski slog, tudi okoljsko ozaveščeni ali ne. Na koncu se je to potrdilo, le da v tistem času ni bilo nekih znanstvenih raziskav na to temo. Edina, ki je ob sami metodi merjenja klasične kakovosti hotelske storitve vključila še ekološko komponento, je bila dr. Khanova. S prof. Bastičevo sva izdelali vprašalnik s 26 trditvami, ki so se nanašale na ekološko urejenost hotelske namestitve. Rezultati raziskave so bili leta 2012 objavljeni v strokovni reviji International Journal of Hospitality Management pod naslovom Measurement scale for eco-component of hotel service quality. Ta strokovni članek še danes izjemno odmeva, v tem času je bilo objavljenih več kot sto citatov, čez tisoč objav, kar je za takšen znanstveni članek izjemno veliko.«

Trženje zdravja postaja vedno pomembnejši del turizma

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.