© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Zdravilo s travnika odpravlja vnetja in kožne težave


Uredništvo
27. 7. 2025, 10.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Še preden bodo na travnikih zabrnele kosilnice, se hitro odpravite po cvetove rmana, ki niso odlični le kot zdravilo, temveč tudi kot okusen dodatek k jedem.

rman, košara
Profimedia
Uporabljamo ga pri vročini, prehladih, želodčnih težavah, celjenju ran ...

Rman je ljudski lek, ki so ga v terapevtske namene uporabljala že indijanska plemena v Severni Ameriki. V različne namene se uporablja tudi v slovenskem zdravilstvu, najpogosteje kot čaj iz posušenih cvetov. Denimo ob vročini, prehladu ali gripi, pomaga tudi pri gastrointestinalnih težavah, celjenju ran, kot analgetik pri glavobolu in kot blago pomirjevalo.

Uporaba v zdravilstvu

Rman nabiramo vse od junija do septembra. Načeloma v zdravilne namene uporabljamo zgolj sušene cvetove s stebli, nič pa ne bo narobe, če boste uporabili svežo rastlino. V ljudskem zdravilstvu je rman med drugim namenjen blaženju vnetij, prebavnih težav in krvavitev, je odličen diuretik in pomaga pri presnovi maščob.

rman, čaj
Profimedia
Rmanov čaj bo omilil trebušne težave, vnetje grla in težave z žolčnikom.

Proti vnetjem

Za pripravo skodelice čaja potrebujete dve žlički posušenih listov in cvetov. Prelijte jih z dvema decilitroma vrele vode, pustite 15 minut, nato pa počasi pijte do trikrat na dan. Omilili boste težave z vnetim grlom, notranje krvavitve, pomirili vneto sluznico in črevesje ter žolčnik in mehur.

Čiščenje kože

Ob težavah s suho, razdraženo ali aknasto kožo lahko pripravite rmanovo mazilo. V kozarec dajte nekaj cvetov in listov rmana ter jih prelijte z oljčnim oljem ali kokosovo mastjo in pustite štiri tedne na soncu. Precejeno olje nato na vodni kopeli zmešajte s čebeljim voskom v razmerju 2 : 1. Uporabljate ga lahko za čiščenje por, lajšanje bolečin prsnih bradavic ali za mazanje suhe kože na rokah in nogah. Pa tudi za sproščanje mišic in nego dojenčkove ritke.

rman, mazilo
Profimedia
Pripravite rmanovo mazilo za suho in razdraženo kožo.

Rman v kulinariki

Uporaba rmana v kulinariki je danes precej redka in le malokomu znana, v preteklosti pa so ga pogosto uporabljali kot zelenjavo. Privoščite si ga lahko v solati, in sicer uporabite rmanove listke ter tudi cvetove. Gre za nekoliko grenak, a aromatičen okus. Cvetovi so nekoliko bolj medeni. Nekoč so ga uporabljali tudi kot aromo pri varjenju piva, danes pa je znana predvsem uporaba pri pripravi likerjev in drugih žganih pijač.  

Rman na vrtu

Če boste rman posadili ob robovih vrta, boste izboljšali rast nekaterih vrtnin. Znan je namreč po tem, da izboljšuje kakovost prsti. Je denimo dober sosed solate, paradižnika, peteršilja in korenčka. A to ni edina pozitivna lastnost: s svojim vonjem odganja nekatere škodljivce, predvsem rastlinojede žuželke, hkrati pa privablja druge, ki škodljivce plenijo, na primer ose. Za namene hortikulture so vzgojili že veliko različnih vrst, in tako je barvna paleta cvetov precej bogata, vse od bele do temno rožnate. Toda pri sajenju rmana previdno, saj lahko zaradi svoje nezahtevnosti hitro postane invazivna rastlina.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.