Kronična obolenja in prehrana z veliko mesa vplivajo na razvoj raka
Število bolnikov z rakom črevesja počasi narašča, odkrije pa se ga lahko dokaj pozno, saj nič ne boli. Zato je še posebej pomembna ustrezna preventiva.

Osnovna težava pri odkrivanju raka črevesja je dejstvo, da se skoraj vedno razvije iz nenevarnih izrastlin na sluznici. Če te t. i. polipe odkrijejo dovolj zgodaj, na primer med kolonoskopijo, jih lahko v celoti odstranijo in s tem preprečijo pojav raka.
Preveč žolčne kisline lahko škodi
Čeprav še ni popolnoma pojasnjeno, zakaj se pri nekaterih ljudeh razvije rak črevesja in pri drugih ne, so gotovo zelo znani rizični dejavniki. Sem spadajo kronična vnetna črevesna obolenja in tudi napačna prehrana z veliko mesa, maščobe in alkohola.
Znanstveniki domnevajo, da železo (na primer v zrezkih in hamburgerjih) okrepi tvorbo škodljivih dušikovih spojin v telesu. Če zaužijete še veliko maščobe, v debelo črevo preidejo tudi povečane količine žolčne kisline. Črevesne bakterije morajo predelati te kisline, pri tem pa nastanejo rakotvorne snovi.

Alkohol
V eni izmed številnih mednarodnih študij so dokazali, da je tveganje za črevesnega raka pri ljudeh, ki uživajo veliko alkohola (več kot kozarec vina na dan), za 60 odstotkov višje kot pri ljudeh, ki ga ne pijejo. Razlog: poleg alkohola celicam močno škodijo tudi proizvodi razgradnje, acetaldehidi.
Dobra prebava je odlična preventiva
Pojav raka črevesja lahko preprečite z zdravo prehrano. Pomaga tudi gibanje, ki naravno pospeši prebavo. Energični sprehodi, kolesarjenje ali plavanje – z vsako od teh športnih zvrsti se presnova aktivira. Tako lahko preprečite tudi sladkorno bolezen.
Nezdravljena sladkorna bolezen lahko namreč povzroči rast tumorskih celic. Diabetiki tipa 2 tako spadajo v rizično skupino za črevesnega raka (trikrat večje tveganje kot denimo zdravo prebivalstvo). Pri diabetikih namreč trebušna slinavka izloča preveč inzulina, tako da prihaja do nenehnih povišanj koncentracij v krvi. Inzulin pospeši rast in razmnoževanje celic, tudi tumorskih. Za diabetike je zato priporočljivo, da pred inzulinsko terapijo opravijo še pregled črevesja.

Jejte sveže sadje in zelenjavo za zdravo črevesje
Raka črevesja boste najbolje preprečili z zdravo in uravnoteženo prehrano. Jejte veliko sveže hrane, sploh sadje in zelenjava sta pravi zakladnici vitaminov. Ti ohranjajo vitalnost celic in ščitijo celo pred rakavimi obolenji. Z mesom zaužijete neugodne maščobne kisline.
Če se mu ne želite odpovedati, potem raje posegajte po belem mesu, na primer perutnini ali ribah. Balastne snovi v polnozrnatih žitih preprečujejo zaprtje in s tem predolg stik strupenih snovi s steno črevesja. Pitje pa je pomembno, da vlaknine v črevesju nabreknejo, tako da se lahko brez težav »sprostijo« naprej.
Preberite tudi:
- 10 novih pristopov in terapij za zdravljanje raka
- Znanost razkriva: kako pogosto bi morali kakati?
- Od okužbe do razvoja raka pogosto mine več let, tudi od 10 do 30
Kolonoskopija – najbolj varna metoda zgodnje prepoznave
Kolonoskopija je najbolj natančna preiskava za odkrivanje črevesnega raka in tudi njegovih predstopenj. Po dopolnjenem 50. letu se priporoča vsakoletni pregled. Pri pregledu blata lahko odkrijejo sumljive sledi krvi, ki lahko kaže na obstoj polipov v črevesju.
Pri opozorilnih znakih raka črevesja (nenadna ali dlje časa trajajoča zaprtja ali driska, dolgotrajna bledica kože, izguba telesne teže ali povečane količine sluzi v blatu) naj vam osebni zdravnik napiše napotnico za kolonoskopijo.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se