Ste že poskusili kuro z zeleno? Rezultati so lahko izjemni
V začetku novembra uživamo še zadnji v zelenjavi z domačega vrta. Tokrat smo preverili, kako koristna je zelena. Rastlina z močnimi stebli in okusnimi gomolji.
Zeleno uvrščamo v družino kobulnic in velja za zelenjavo, pri kateri so uporabni in užitni vsi njeni deli. Stebelna ali belušna zelena ne naredi gomoljev, a je njeno steblo krepkejše, gomoljna zelena pa naredi okusne in aromatične gomolje, ki jih najpogosteje uporabljamo za juhe in omake. Poznamo tudi listno zeleno, ki jo prepoznamo predvsem po aromatičnih listih.
Vir vitaminov
Zeleno so poznala že stara ljudstva, Egipčani, Rimljani in tudi Grki. Slednji so jo opevali kot sveto rastlino in jo uporabljali predvsem kot afrodiziak. Nepogrešljiva je bila po bučnih zabavah in praznikih, saj so verjeli, da zdravi alkoholnega mačka, vsekakor pa drži, da vsebuje številne vitamine. Med njimi kraljujejo vitamini B-kompleksa, ki so nepogrešljivi pri varovanju našega živčnega sistema, vsebuje tudi precejšnjo količino vitaminov C in E.
Nepogrešljiva v času diet
Stebelno zeleno priporočajo pri številnih dietah, saj vsebuje le 10 kalorij. Lahko jo uživate surovo ali jo pripravite v juhah in različnih solatah.
Pomaga pri vnetjih in prehladih
Dokazano blaži vnetja, zato nanjo nikar ne pozabite, ko se srečujete z bolečinami v sklepih in v času prehladnih obolenj. Redči sluz v dihalnih poteh in tako lajša njeno izločanje, pomaga pri astmi in težavah z nečisto kožo.
Če trpite za nespečnostjo, naj bo zelena živilo, ki ga boste uživali pred spanjem. Izboljšala bo vaše počutje, saj vsebuje številne minerale, med katerimi izstopa magnezij. Odlikujejo jo različna eterična olja, ki bodo poskrbela za vašo pomiritev.
Dobro vpliva na kislinsko-bazično ravnovesje telesa in prija prebavi. Deluje kot blag diuretik in tako čisti naše telo. V jetrih pospešuje nastajanje in izločanje seča in sečne kisline iz sklepov. Zelena znižuje raven slabega holesterola in skrbi za zdrav krvni tlak. Z enim steblom pokrijemo do 10 odstotkov dnevih potreb po vitaminu A, ki ščiti oči in preprečuje s starostjo povezano slabšanje vida.
Znižuje holesterol
Strokovnjaki so potrdili, da vsakodnevno uživanje zelene znižuje vrednosti slabega LDL-holesterola, ki maši žile. Ftalidi v zeleni spodbujajo izločanje žolča, ki holesterol razgrajuje. Manj holesterola pomeni tudi manjšo možnost za nastanek srčnega infarkta.
Vir antioksidantov
Zaradi visokih vsebnosti antioksidantov so prav vsi deli zelene, semena, gomolji, stebla in listi, še kako dobrodošli v prehrani, kadar želimo razstrupiti telo ali ga zgolj prečistiti. Redno uživanje zelene lahko pomaga pri težavah z ledvicami, trebušno slinavko, jetri in mehurjem.
Preprečite vnetja
Dokazano je, da semena zelene iz telesa odplavljajo sečno kislino, zato jih pogosto uporabljajo v diuretičnih izdelkih. Vključite jih v prehrano, če imate težave z mehurjem, ledvicami in drugimi deli sečil. Najbolje jih je dodajati v jutranje smutije ali si privoščiti čaj oziroma poparek iz njih, lahko pa tudi grizljate stebla zelene.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se